Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Matrični menedžment
Ali McLarnova napaka tiči v sistemu?
Dva nekdanja člana McLarna špekulirata o kaotičnih razmerah v ekipi in menita, da je struktura morebiten del težav moštva iz Wokinga.
Bojan Vrbnjak
5. julij 2018 | 8:55:13

Pri McLarnu se še vedno poznajo posledice afere "čokoladna tablica". Dva tedna po objavi te afere v britanskem časniku Daily Mail, je ekipa na športnem področju dosegla novo dno in z odpustom šefa ekipe Erica Boullierja tudi na področju organizacije. Na dirki za VN Francije v Le Castelletu sta oba dirkača obstala v prvem delu kvalifikacij, v Avstriji je Stoffel Vandoorne končal prav tako v Q1, Fernando Alonso pa je bil 14.

Vzdušje znotraj ekipe iz Wokinga se v nekem članku kolegov iz Daily Mail opisuje kot eksplozivno. Tudi Alexander Wurz, nekdanji testni dirkač McLarna, je za ORF povedal: "Pri nekdanjem delodajalcu je tačas zelo neprijazno in veliko je peska v menjalniku." Wurz ne verjame, da je ta situacija nastala iz nič. Sam meni, da se to že lep čas kuha in nabira. "To je že drugič, da so se sodelavci zbrali in lastnikom ekipe napisali pismo. Sedaj je to vse skupaj prišlo še v javnost. To je seveda več kot slabo za neko ekipo." Wurz se pri tem navezuje na javno pismo nezadovoljnih sodelavcev McLarna. In verjetno tudi na govorice, da si večji del osebja želi, da se v Woking vrne Martin Whitmarsh. McLaren je te govorice nenehno označeval kot neresnične.

Še en nekdanji sodelavec McLarna, nihče drugi kot John Barnard, pa verjame, da se napaka nahaja v sistemu. "Namestili so ta matrični menedžment, to vem od Martina Whitmarsha. To morajo odpraviti, kajti menim, da ne deluje. Spremeniti bo potrebno način razmišljanja." Ta matrični menedžment po mnenju kolegov iz Motorsport-Total.com sega v leto 2001, ko je Adrian Newey oznanil, da bo ekipo zapustil v smeri Jaguarja. Newey je bil takrat glavna točka tehnične ekipe iz Wokinga, vse se je vrtelo okrog njega in njegov odhod bi v moštvu naredil ogromno luknjo.

Takratni šef ekipe Ron Dennis je lahko po dolgem in tudi javnem razpravljanju odhod Newey preprečil, vendar pa se je določil, da svojo ekipo strukturira tako, da ne bo več odvisna od ene osebe. Namesto klasične vodile hierarhije s tehničnim direktorjem, je takrat uvedel tako imenovani "Matrix-Management". Klasične strukture menedžmenta so pravilo izgrajene po piramidnem sistemu. To pomeni, da najnižji zelo široki nivo poroča na primer vodji oddelka, ta pa tehničnemu direktorju, le-ta pa potem šefu ekipe. Če v teh nivojih ekipo zapusti ne vodilni sodelavec, ta veriga za določen čas obstane.

V matričnem menedžmentu sicer prav tako obstajajo hierarhične razlike, toda ker struktura ni zgrajena strogo linearno, temveč v obliki matrice, so najpomembnejše naloge porazdeljene na več ramen oziroma oseb. Če se v tem primeru iz ekipe poslovi nek vodilni sodelavec, je učinek na operativen posel v teoriji manj dramatičen. In to, kar v jedru deluje, pa Barnard v tem položaju, v katerem se trenutno nahaja ekipa, vidi kot težavo. Ker za posamezna področja, ki ne delujejo, ni nobenega jasnega vodje v obliki osebe, temveč se odgovornosti prekrivajo. To pa otežuje proces iskanja napake.

"Ne vem, kako dolgo bo trajalo in še manj ne vem, ali bo ekipa lahko sploh preživela ta preobrat. Ko smo leta 1980 prišli v McLaren in želeli spremeniti stvari, je takrat vendarle šlo za relativno majhno podjetje. Ampak s številom sodelavcev, ki jih ima McLaren danes, te naloge ne bi želel opraviti. To je podobno, kot da bi želel spremeniti smer veliki ladji." Druga težava, ki jo opaža Barnard, pa se nahaja v diverzifikaciji, ki je bila uvedene v režiji Rona Dennisa. Konkretno gre tukaj na primer za ustanovitev McLaren Automotive, sestrsko podjetje dirkalne ekipe, ki se je osredotočala na izdelavo športnih avtomobilov. "Ta diverzifikacija mi je vedno povzročala glavobole. Ron je vedno sanjal o tej veliki skupini, mega operaciji, ki bi jo vodil. In to je tudi dosegel. Vendar pa verjamem, da je ta cilj realiziral na račun ekipe formule en. Vedno sem mu govoril, kdo pa bo skrbel za formulo ena? To moraš sam storiti, kajti tega nihče ne more. Samo ti." Dennis naj bi mu odgovoril: "Imam različne strokovne ljudi, ki bodo storili to zame." Barnard je danes prepričan, da je Dennis s svojim slovesom od operativnega dela kot šef ekipe sprožil začetek konca. "Če si ogledam McLaren v današnjem času, potem pomislim, da bi bilo drugače, če bi sam skrbel za vodenje ekipe."

Medtem je Dennis izgubil nadzor na skupino McLaren, prav tako pa nima več nobenega deleža. Njegov naslednik na položaju šefa ekipe Martin Whitmarsh je tudi že lep čas zgodovina. Do danes je bila ekipa McLaren vodena kot triumvirat, torej s trojčkom uradnikov: Zak Brown je skrbel za marketing, Jonathan Neale je poslovni direktor, Eric Boullier pa kot šef ekipe. Brown je že v Le Castelletu dejal: "Ugotoviti moramo, zakaj nam letos ni uspelo na področju aerodinamike in razvoja dirkalnika." Samo dva tedna pozneje je tudi Eric Boullier postal predmet zgodovine.

McLaren pa uvaja novo vodilno strukturo. Kajti od pravljice, da ima McLaren najboljšo šasijo, vendar so bili blokirani zaradi motorja Honde, se je ekipa medtem že poslovila. Kajti ogromen zaostanek za Red Bullom, ki ima prav tako Renaultov motor, ekipi jemlje vsakršno možnost, da bi se izgovarjala na motor. In tako je moral Boullier še pred svojim odhodom priznati: "Naš paket je bil v lanskem letu verjetno boljši kot sedaj – kar zadeva šasije. Imamo težavo z aerodinamiko in imamo težavo s platformo in z obnašanjem dirkalnika. Tako pač je. To smo tudi razumeli in sedaj moramo to popraviti."

Del zagate naj bil tičal v težavi korelacije med vetrovnikom in dirkalno stezo, kar je pred kratkim omenjal tudi Brown. Kajti McLaren ne uporablja več svojega vetrovnika v Wokingu, temveč Toyotinega v nemškem Kölnu. "V vetrovniku in na dirkalni stezi ne vidimo enakih podatkov," je pojasnil Boullier. "Vendar pa ne želim zahajati v detajle. Gre za karakteristiko tega dirkalnika, to pa je povezano tudi s pravilnikom." McLaren pa ne želi povedati, od kje prihajajo te težave.

V vsem tem kaosu, ki tačas vlada v ekipi McLaren, Alexander Wurz sumi, da so bile tudi govorice o morebitnem prestopu Daniela Ricciarda v ekipo iz Wokinga namerno razpršene v javnost, da bi se s tem preusmerila pozornost od internih težav. Kot je znano, pa je McLaren zares pripravil ponudbo za dirkača Red Bulla. Toda Wurz Avstralcu svetuje, da te ponudbe ne sprejme. "Sedaj prestopiti v McLaren, z vsemi težavami in kaosom, to ne bi bila pametna odločitev. To se običajno vleče kot dolgi rep in traja veliko let, preden se zadeve normalizirajo in vroče glave ohladijo."

Zelo napeto bo, v pogledu težav McLarna, v Silverstoneu, kajti Zak Brown je povabljen na uradno tiskovno konferenco FIA. In tam se bo moral zagotovo soočati z vprašanji glede stanja v ekipi, odhoda Boullierja in seveda prihodnosti.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
duss
Žalostno. Še Alonsa zgubijo in bomo na zadnjih mestih videvali njih in Williams.
5.7.2018 11:09:45
newsman
@duss - Res je vse skupaj žalostno. Sploh če upoštevamo dejstvo, da gre za ekipi (Williams in McLaren) za katere so dirkala slavna imena in ki so osvajala naslove. Sedaj pa tole....
5.7.2018 11:39:54
dbench
Če so pametni, naj glede vodenja ekipe pogledajo k tistim ki so uspešni (prva trojica F, M, RB) in povlečejo kakšne koristne zaključke. Kar pa se forme tiče, Renault se kot lastno moštvo počasi dviguje in verjetno nimajo ravno interesa da jih McLaren premaguje... zato menim pa da bodo Angleži za velike uspehe v vsakem primeru rabili neko drugo tovarniško podporo, kakšen Porsche/Audi bi bila verjetno dobra španovija (ja, fantaziram). Na žalost so s Hondo imeli smolo, da so takrat ko so sami bili še nekako dobri, bili Japonci zanič, sedaj pa je bolj obratno.. kakorkoli, ni se izšlo.
5.7.2018 15:47:40
ripmork
@dbench: podpis. Škoda je, da se s takimi težavami spopadajo in ne najdejo poti navzgor - tako za ekipo in dirkača, kot za šport sam. Močan Mclaren, ki bi v ospredju štrene mešal, to bi bilo fantastično gledat.
5.7.2018 19:34:29
Mario84
Mclaren ne bo kot Williams, saj so lastniki arabci, ki imajo denarja. Pri Williamsu pa nimajo tako bogatih. Vecji problem vidim v tem, da nimajo tovarniskega motorja, Dennis je imel se kako prav, da ne mores biti prvak ce nimas tovarniske podpore. Pac s hondo se jim ni izslo, ker se danes honda ni tam kjer bi mogla ze biti in to je zelo uplivalo na razvoj letosnjega dirkalnika. Vseeno mislim in upam da bojo drugo leto dalec boljsi. Kar se pa tice Williamsa, ce ne najdejo tovarniski motor se bojo tezko izvlekli. Zato so nujne spremembe pravil in upam da res ukinejo mgu-k. Nej dajo dve turbini not, pa so zmagali.
8.7.2018 1:48:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija