Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Dve poti do zgornje meje proračuna
Tristopenjski načrt do 150 milijonov
Pravilnik motorjev od sezone 2021 še vedno buri duhove, a pogajanja glede zgornje meje proračuna v formuli ena pa potekajo presenetljivo dobro, tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
9. julij 2018 | 11:01:31

Uvedba zgornje meje proračuna je dolgo veljala kot misija nemogoče. Vsakršni vpliv na gospodarski načrt je bil za velike ekipe trn v peti. Nihče se ni želel odreči svojih prednosti. Vse vrhunske ekipe so se dobesedno zabarikadirale za argumentom, da zgornje meje proračuna ni mogoče nadzirati in da bi mogli v primeru uvedbe odpustiti med 200 in 500 sodelavcev. Prizadevanja večinskih lastnikov Liberty Medie, da ekipam zagotovijo pošteno izhodiščno osnovo, so prišla v zagon šele takrat, ko se je Red Bull postavil na stran Liberty Medie. S tem se je med vrhunske ekipe porinila zagozda.

Drugi preobrat v boju o pravičnejši formuli ena, se je zgodil teden dni pred dirko v Avstriji. Takrat so se na skrivnem kraju sestali predsednik Ferrarija Sergio Marchionne, predsednik FIA Jean Todt in šef Liberty Media Chase Carey. Razšli naj bi se v razumevanju, se glasi. Liberty Media je tako s Ferrarijem na sovjo stran dobila pomembnega igralca. Sestanka strateške skupine, ki je bil 4. julija v Londonu, se Marchionne ni udeležil. Njegovi predstavniki pa niso govorili. Kajti vse je bilo povedano že pred tem na skrivnem sestanku.

Da sta FIA in Liberty Media v sporu okrog motorjev pri proizvajalcih naletela na velik odpor, tiči razlog v tem, da se Ferrari v tem vprašanju sploh ne želi opredeljevati. Kajti Italijani lahko živijo z ali brez enote MGU-H. Povsem drugače pa je pri zgornji meji proračuna. Domnevno največji nasprotnik finančne kontrole se očitno strinja z načrti Liberty Medie. O razlogih za njihovo spremembo mišljenja se lahko le špekulira. Verjetno pa ima opravka s tem, da se je klima nekoč zaveznikov Ferrarija in Mercedesa od spora glede baterije nekoliko ohladila. In Ferrari sedaj ravna samostojno.

Pri zgornji meji proračuna se FIA, Liberty Media in ekipe zaradi tega nahajajo na dobri poti. Kljub temu pa je prvotni načrt nekoliko zamegljen. Kajti zgornja meja proračuna se leta 2021 ne bo pričela z želeno vsoto 150 milijonov dolarjev, temveč se bo to zgodilo šele leta 2023. Za nekatere ekipa pa bi lahko to bilo prepozno. Force India, Williams in tudi McLaren pa čakajo, da jim bodo nova pravila pravočasno pomagala.

Razpravlja pa se tudi o tem, v kakšnih korakih pa naj bi zgornja meja proračuna prišla do končnega cilja, torej do 150 milijonov dolarjev. Velike ekipe si želijo zniževanje v treh stopnjah: 200 milijonov dolarjev v sezoni 2021, 175 milijonov v 2022 in na koncu 150 milijonov v 2023. Manjše ekipe pa predlagajo bolj ostro verzijo: 170-160-150 milijonov. Prav tako pa še ni pojasnjeno, kateri stroški bodo integrirani v zgornjo mejo proračuna. Po aktualnem načrtu plače dirkačev, marketing in obratovalni stroški ne spadajo zraven. "Plače dirkačev so največji stroški," opozarja športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko.            

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
Naj sprejmejo to omejitev....lojze se je peljal od zacelja do 6. Mesta kot da so ostali na ponyjih, on pa na mopedu. In ne....to ni bila dodana vrednost dirkača
9.7.2018 12:29:33
roberto
Bilo je tako kot v LeMansu. Dve popolnoma drugi seriji. Lahko bi že letos uvedli drugo prvenstvo za ostale ekipe (razen prvih treh).
9.7.2018 13:55:31
Tadejkrze
Kar naj bo vse notri v budgetu, tudi plače voznikov. Potem pa naj izberejo za kaj dajo več
9.7.2018 14:40:25
matjazh
Tadejkrze: to jaz zagovarjam že leta. Če imaš dirkalnik ki je dominanten, potem lahko manj zapraviš za dirkača, ali pa boš več potrošil za dirkača, pa bo trpel razvoj. Definitivno bi to dvignilo zanimivost.
9.7.2018 19:31:29
Dynisco
Mene samo zanima, kako bo mogoče to nadzirati?!
10.7.2018 13:54:56
matt0
dynsco, saj to je težava.. in pa seveda to, da budget cap ni interes velikih ekip.. zaradi tega tega še ni in tudi ne bo.
10.7.2018 14:09:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija