Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Motorji 2021
Vendarle z enoto MGU-H?
Porsche se je odrekel formuli ena. Znova! Ampak pri tem si moramo postaviti vprašanje: Ali je njihov ne namenjen formuli ena v celoti ali pa aktualnim predlogom?
Bojan Vrbnjak
12. julij 2018 | 7:27:22

Pravzaprav je že od oktobra lanskega leta vse jasno, kako naj bi izgledali motorji od sezone 2021 naprej. Vsi udeleženci so se več ali manj v osnovi strinjali z aktualnim formatom, le da si želijo, iz stroškovnih razlogov, manj hibridne tehnologije. In zaradi tega je bilo v načrtu žrtvovanje enote MGU-H.

Ampak glej ga zlomka, od sestanka strateške skupine v Londonu, ki je bil na sporedu 4. julija, se je na mizi ponovno pojavila enota MGU-H. In to tačas pomeni, da leta 2021 v formulo ena ne bo vstopil noben novi proizvajalec. Zelo blizu vstopa je bil Porsche, o tem se je uprava pogovarjala že septembra lani, ampak sedaj to ni več tema.

Tik pred sestankom v Londonu, tako vesti notranjih virov, se je Porsche odrekel formuli ena. In logika aktualnih proizvajalcev Ferrari, Honda, Mercedes in Renault, ki so prisotni v formuli ena, je preprosta: Če ne bo prišel noben novi proizvajalec, zakaj bi potem spreminjali pravilnik in za razvoj novih pogonskih enot trošili velike zneske denarja?  Po vzoru: stabilen pravilnik je enako manj stroškov. Ampak, ali to zares drži?

"Stabilnost bi morala biti vedno prioriteta. Menim, da se učinek stabilnosti na stroške, tako za proizvajalce kot tudi za ekipe, pogosto podcenjuje," tako šef ekipe Renault Cyril Abiteboul. Logika je tu povsem prepričljiva. Ni skrivnost, da vsaka sprememba zase potegne milijonske stroške za razvoj. Ampak to velja le kratkoročno. Seveda bi razvoj novih motorjev za seboj potegnil enkraten strošek. Toda dolgoročno so motorji brez enote MGU-H nesporno cenejši kot s to hibridno enoto. Tako da je ta argumentacija le pol resnice. Mnogi so mnenja, da gre tukaj za čisto merjenje moči med aktualnimi proizvajalci v formuli ena. Svoje položaje želijo ubraniti na vsak način.

Čeprav se je uradno vedno glasilo, da so novi proizvajalci srčno dobrodošli, pa verjamemo, da vstop Porscheja v formulo ena ne bi bil pospremljen z aplavzom in valom navdušenja. Kajti Ferrari je v tem premijskem segmentu neposredni tekmec nemškega proizvajalca športnih avtomobilov. In dlje bodo trajale razprave o novem pravilniku motorjev 2021, toliko bolj otežujejo Porscheju vstop v formulo ena. Dejstvo je sledeče: Preobrat v razpravi o motorjih je v pomembnosti praktično enak odklonilno stališče Porscheja in Aston Martina v pogledu njunih načrtov za vstop. Domnevna odpoved Porscheja pred sestankom v Londonu naj bi bila resnična. A tukaj se postavlja odločilno vprašanje: ali je Porsche svoj ne izrekel formuli ena ali pa temu, kar se tačas nahaja na mizi?

Kako dokončen je ne Porscheja, pa se tako ali tako nahaja na drugem listu. Njihov vstop je bil mogoč le ob predpostavki, da bo uveden novi format pogonskih enot. Če bo vse ostalo isto, si lahko Porsche vzame več časa za premislek in sprva opazuje, v katero smer se bo sploh razvila formula ena. A aktualni proizvajalci v kraljevem razredu motošporta pa so v vsakem primeru prepričani, da na njihovo igrišče ne bo prišel novi igralec. Razprava o novem pravilniku je zgolj akademska, dokler ni novega interesenta, tako šef ekipe Mercedes Toto Wolff. In šef ekipe Red Bull Christian Horner meni: "Ne kaže ravno na to, da se bo nekdo pridružil. Sedaj je vse na strani FIA in Liberty Medie, da povedo, kaj želijo.",

Pri tem pa gre, kot vedno, zgolj za moč in oblast. V preteklih tednih se je tajno in v tišini skrhala domnevna naveza med Mercedesom in Ferrarijem, ki naj bi v ozadju tesno sodelovala v boju proti uvedbi novega pravilnika motorjev. Sergio Marchionne, predsednik Ferrarija, tako lahko slišimo, naj bi sedaj igral svojo igro za moč in oblast. Njemu gre v prvi vrsti, da Ferrari še naprej zadrži svoje ekskluzivnosti.

Nekaj je gotovo: v primeru obstoječega stabilnega pravilnika je prednost v znanju štirih aktualnih proizvajalcev prevelika in tukaj se vstop novega proizvajalca postavlja pod vprašaj. Honda je na primer potrebovala štiri leta in za to potrošila mnoge milijone, da se je vsaj približala sprejemljivi pogonski enoti. In to je vsekakor zastrašujoč primer.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Kot sem sam zasledil so omenili, da če ne bo novega proizvajalca motorjev, potem raje nič ne spreminjajo.. In kot kaže zaenkrat ni zainteresiranih, zato sprememba niti ni potrebna.
12.7.2018 9:21:52
newsman
Dejstvo je drugo in to je, da si očitno oziroma zagotovo aktualni proizvajalci v formuli ena sploh ne želijo novega člana v svoji sredini, da bi lahko zadržali svoje privilegije in onemogočali uvedbo sprememb pravilnika na področju motorja.
12.7.2018 15:06:34
rovokopac
Le zakaj bi se zafrkavali z motorji na tekoča goriva, če bo par let kasneje vse povozila elektrika?
12.7.2018 20:02:26
ASUSfan
Le zakaj bi se zafrkavali z motorji na tekoča goriva, če bo par let kasneje vse povozila elektrika? Ker ne bo
12.7.2018 20:16:14
calen
Rovokopac, elektrika naj ostane v formuli e, formula 1 pa mora ostat na dišeč bencin in zvok brutalnih motorjev. Tisto električno cviljenje je za v cirkus.
13.7.2018 10:23:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija