Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Trd boj za prevlado
Je odločilno gorivo?
Letošnja dirka v Silverstonu je dokončno potrdila, da Mercedesovi motorji nimajo več prevlade, ki se je vlekla od začetka hibridne dobe. Dohitel in prehitel jih je Ferrari in to kljub vsem omejitvam, ki jih je letos vpeljal nov pravilnik o motorjih, zato ni nič nenavadnega, da se marsikdo sprašuje, kje tiči skrivnost.
Peter Žmak
12. julij 2018 | 16:34:28

Na dirki za VN Britanije, pred več kot 300.000 gledalci, je Mercedes veljal za prvega favorita. Novosti,  ki so jih pokazali na prejšnjih dveh dirkah v Franciji in Avstriji, naj bi po pričakovanjih prinesle odločilno prednost prav na stezi v Silverstonu, kjer sta Wolff in Lauda imela namen udariti z vso močjo in podobno kot lansko sezono, začeti odločilen pohod proti naslovu prvaka. Toda, v Maranellu niso spali in v Anglijo pripeljali manjše modifikacije, ki so na simulatorjih veliko obetale in se (tokrat) kot take izkazale tudi v praksi že na petkovih prostih treningih. Pri srebrnih puščicah so se dokončno začeli zavedati da je prednost, ki so jo črpali iz moči hibridnega motorja vse od sezone 2014, dokončno izpuhtela. Jasno je namreč, da je šestvaljni Ferrarijev motor z oznako 062EVO trenutno močnejši od Mercedesovega F1 M09 EQ Power+, kar so na stezi v Silverstonu dokazali tudi časi in izmerjene hitrosti ostalih moštev. Velik korak naprej pri ekipah kot sta Haas in Sauber je v večini zasluga moči Ferrarijevega motorja, na drugi strani pa sta Force India in predvsem Williams v primerjavi s prejšnjimi sezonami veliko izgubila, saj ne moreta več računati na odrešilno prevlado moči Mercedesovega motorja.

V Brackleyu so se že konec lanske sezone zavedali, da pogonski agregat, ki je nastal pod (srečno) srebrno zvezdo, izgublja svoj sijaj. V tistem času, jim je na uho prišla informacija, da naj bi Lorenzo Sassi, vodja razvoja motornega oddelka pri Ferrariju, izgubil zaupanje pri Mattiji Binottu in Sergiu Marchionneju, zaradi nove verzije šestvaljnika, ki je na testni mizi sicer razvila občutno večjo moč, hkrati pa se pokazala preveč krhka za uporabo na dirkah. Mercedesovo vodstvo se je tudi zaradi Allisonovega priporočila odločilo, da Sassiju ponudi zatočišče in pri tem računalo, da jim bo italijanski inženir prinesel marsikatero informacijo, ki bi jim prišla prav. Na njihovo razočaranje, pa Sassi v Brixworth v svoji torbi ni prinesel pričakovanih informacij, ki bi jih lahko uporabili pri razvoju svojega motorja, tudi zaradi tega, ker so se vmes tehnična pravila spremenila.

 

Jim je pa prinesel določene informacije, ki so jih pri srebrnih letos poskušali vnovčiti pri protestih zoper svojega največjega konkurenta. Spomnimo se samo protestov okrog kurjenja olja pri zagonu motorja, ali pa suma nedovoljene rabe energije iz baterij. Pričakovalo se je namreč, da bodo nova pravila najbolj udarila Ferrari, ki je v lanski sezoni izkoriščal sive cone pri dovoljeni porabi olja z uporabo dodatnih rezervoarjev. Kot vemo, vihar v kozarcu, ki se je polegel po dirki v Monaku, ni prinesel nič presenetljivega in najbolj zgovorna je bila takrat izjava Charlija Whitinga, ki je dejal: »Marsikdo je pričakoval, da bomo odkrili velike nepravilnosti, vendar F1 se zelo hitro spreminja in nekaj mesecev je v tem športu dolgo obdobje.«

V Maranellu so namreč čez zimo res iskali sivo cono v pravilniku, ki bi jim omogočala večjo porabo olja kot 0,6l/100km. Rešitve so iskali v smeri ločenega sistema za mazanje turbokopresorja, preko katerega bi v motor dovajali dodatno olje kot gorivo. Taka rešitev naj bi bila legalna, saj bi bila ločena od motorja z notranjim izgorevanjem. Ponavljajoča dimne zavese pri zagonu Ferrarijevega motorja so tako tezo potrjevale, potem pa je FIA reagirala in oznanila, da se tudi morebitno olje za mazanje turbo kompresorja, šteje kot motorno olje in predvsem Mercedes je pričakoval, da bo tako pravilo rdeče oslabilo. Silverstone je dokazal nasprotno, kajti tudi če v Maranellu uporabljajo kakšno zvijačo, je ta zelo dobro skrita, saj Ferrarijev motor nima težav ne z močjo niti s porabo goriva. Corrado Iotti, ki je nasledil Lorenza Sassija, se je prenove motorja za 2018 očitno lotil malce drugače in našel potrebno moč in vzdržljivost, ki je Sassija stala službe. Če v Maranellu niso našli način kako preslepiti plombe, ki jih po pregledu na vsaki dirki na motor prilepi tehnični komisar FIA, potem zajec tiči v nekem drugem grmu. Prišepnjeno na uho, naj bi skrivnost predstavljajo novo gorivo proizvajalca Shell. To naj bi omogočalo boljši izkoristek pri vžigu in predstavljalo tisti jeziček na tehtnici, ki je prednost trenutno prevesil na rdečo stran. Je torej Shell po štirih letih na domačem terenu uspel prehiteti Petronasa?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kanon
Da niso cviček dolili da se tako zakadi! Nima veze, samo da ta dimček leti po Lojzetovem vizirju!
12.7.2018 20:50:25
etilometer
Made in italy svaka jim čast ko se borijo tako proti Angležem nemcem in še komu pa naj se kdo reče da Italijani ne znajo
12.7.2018 23:18:53
hubertfast
Za špagete in pico jim tudi jaz iz srca čestitam
13.7.2018 7:01:53
CarlosCar
Toliko nerodnih napak in traparij, kot so jih pri Ferrariju pokazali skozi preteklost, vsa ostala moštva skupaj ne zmorejo. Poleg posebnega statusa in svoboščin, ki jih uživajo v F1, pa jim je nazadnje uspevalo, ko je bilo moštvo sestavljeno povečini iz.........Nemcev in Angležev
13.7.2018 8:45:37
tadejkrze
Ne obremenjuj se. Sej so se baje za letos dogovorili z Mercedesom in Liberty Media, da lahko zmagajo, tko da ni panike
13.7.2018 9:24:42
Brumbrum44
Evo zajce...
13.7.2018 16:14:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija