Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pravila formule ena 2019
Brez omejitve goriva
Od prihodnjega leta ne bo več omejitve goriva - skupne porabe in ne pretoka. Sprememba pravila ima minimalen učinek, ki pa za seboj povleče drastične stroške. Znova eno izmed nesmiselnih in dragocenih pravil.
Bojan Vrbnjak
16. julij 2018 | 8:54:32

Nasprotje od dobro je dobro mišljeno, tako neko nepisano pravilo. Ampak na eno spremembo pravilnika sezone formule ena 2019 pa to pravilo velja kot "ata na mamo". Kajti v prihodnjem letu v kraljevem razredu motošporta ne bo več omejitve goriva. Toda ta, dobro mišljena sprememba, bo sedaj za seboj povlekla zelo dragoceno težavo za majhne ekipe.

Od leta 2014, torej od uvedbe hibridne tehnologije v formulo ena, obstaja omejitev goriva. Sprva so lahko dirkalniki na dirko porabili le 100 kilogramov gorica, po spremembah pravil leta 2017 pa je bil ta limit zvišan na 105 kilogramov. Dirkalniki so postali širši in hitrejši in zaradi tega se je povečala tudi poraba goriva. Da bi preprečili pretirano varčevanje z gorivom, je bil limit nekoliko zvišan.

Ampak navijače to ni pomirilo in so še vedno kritični, kajti menijo, da je dobro dirkanje deloma preprečeno tudi zaradi varčevanja z gorivom. Zaradi tega so veljaki formule ena za sezono 2019 odločili, da v celoti odpravijo omejitev goriva. Maksimalni pretok goriva 100 kilogramov na uro ostane nedotakljiv, toda sproščena je celotna poraba. Težava pa je v tem, da gre tukaj prej za spremembo učinka v javnosti in ne za smiselno prilagoditev. Kajti že danes večina ekip dirko opravi z manj kot 105 kilogrami goriva. Razlog za tem početjem je povsem jasen. Kdor porabi manj, ta lahko dirko prične z manj goriva in s tem manjšo težo dirkalnika, ki posledično vodi do tega, da je le-ta hitrejši. 10 kilogramov goriva, tako nepisano pravilo, na krog prinaša, odvisno od steze, med 0,2 do 0,4 sekunde na krog. Istočasno pa so z manjšo težo manj obremenjene tudi pnevmatike.

Kajti teža v motošportu, kljub vsej aerodinamiki, je še vedno glavno gonilo performance. Danes so simulacije že tako dobre, da lahko programi ocenijo: z manjšo količino goriva mora dirkač sicer bolj varčevati z gorivom, zaradi tega pa je lažji. Simulacije izračunajo najboljši kompromis za posamezno dirko. Zaradi tega se v prihodnjem letu, kljub tej spremembi, ne bo veliko spremenilo. Samo na redkih stezah, kot je na primer Montreal, bodo ekipe v rezervoarjih imele več kot 105 kilogramov goriva. Pri večini ostalih dirk pa bodo še naprej v rezervoarje črpali manj kot 105 kilogramov.

Manjšina dirk, na katerih bodo v dirkalnike dejansko napolnili več kot 105 kilogramov goriva, pa bodo razjezile predvsem manjše ekipe. Kajti samo zaradi teh specifičnih primerov bodo morali povečati volumen rezervoarjev. Kar se na prvi pogled sliši kot malo vredna stvar, gre vendarle za dokaj dragoceno zadevo. Pravilnik namreč predpisuje, da mora biti rezervoar nameščen v varnostni celici. Kajti monokok se ne konča za hrbtom dirkača in v svoje zavetje vključuje tudi rezervoar. S tem je gorivo podobno zaščiteno kot dirkač. Z razlogom, kajti to je tudi vzrok, zakaj danes ne vidimo več gorečih dirkalnikov.  

In če se bo moral rezervoar povečati, se mora to storiti tudi z monokokom. In to je iz finančnega vidika zelo boleče. Ekipa Force India je na primer želela monokok letošnje sezone prenesti v prihodnje leto. S tem ne bi prihranili le pri razvoju, temveč tudi pri proizvodnji. Za novi monokok bi bilo potrebno izdelati nova orodja. In sprememba monokoka bi ekipe stala okrog 250.000 evrov.

Za indijsko ekipo je to še posebej neprijetno. Kajti že za sezono 2018 so želeli varčevati z denarjem in na podlagi stabilnega pravilnika uporabiti monokok iz sezone 2017. Ampak z uvedbo sistema Halo jim je to varčevanje padlo v vodo. In sedaj, za sezono 2019, jim bo račune prekrižalo nekaj litrov goriva, ki jih bodo tako ali tako zelo redko dodatno dolivali v rezervoar.

Ta sprememba bo dragocena tudi za večje ekipe, katerim pa bo to vseeno, kajti kdor vsako leto razvija novi monokok, ta se očitno ne ubada z denarjem. In pri tem večji rezervoar ne bo ničesar spremenil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
denis1304
kaj lahko navedete vir te informacije, kajti za leto 2019 je bilo že predvideno povečanje količine goriva iz 105 kg na 110 kg https://www.formula1.com/en/latest/features/2018/4/what-you-need-to-know-about-f1s-2019-rule-changes.html
16.7.2018 15:04:17
roberto
Bojan, tu ti je ena črka ponagajala ... Ampak navijače to ni pomorilo (pomirilo)... Navijači so preživeli. Se pa fino sliši
17.7.2018 13:57:50

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija