Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Bernie Ecclestone in Freddie Hunt
O Jamesu Huntu, Alonsu, Hamiltonu
25 let po smrti svojega očeta Jamesa Hunta, se je njegov sin Freddie Hunt pogovarjal z dolgoletnim spremljevalcem nepozabnega dirkača. Bernie Ecclestone je to priložnost izkoristil tudi za svoje levite.
Bojan Vrbnjak
18. julij 2018 | 8:32:17

15. junija 1993 mnogi navijači formule ena niso verjeli svojemu sluhu, ko so slišali tole vest: James Hunt je v starosti 46 let podlegel srčnemu infarktu. Odšla je zagotovo najbolj "odštekana" osebnost Grand Prix športa. Kraljevi razred motošporta je ostal brez karizmatičnega in izvirnega dirkača. James Hunt je namreč veljal za zadnjega dirkača starega kova. Sex, Drugs and Rock'n'Roll je bil njegov moto, ves program, ki je spadal zraven (seveda je tukaj govora o ženskah), bil je zadnji hipi v formuli ena. V primerjavi z njim je Lewis Hamilton, ki je veliki "Jetsetter", plašljivi pevec deškega zbora. Po svoji karieri se je James Hunt razvil v bistrega in strokovnega televizijskega strokovnega komentatorja z zelo ostrim jezikom. Njegova poročanja ob strani Murraya Walkerja so legendarna.

Freddie Hunt, kot izrezan oče, je prav tako poskušal z dirkanjem, toda izkazalo se je, da nima ne talenta in ne volje za kakšno veliko kariero. 25 let po smrti svojega očeta, je Freddie želel od njegovih spremljevalcev izvedeti nekaj več o očetu. Med drugim se je pogovarjal tudi z dolgoletnim šefom formule ena Berniejem Ecclestonom.  87-letni Britanec meni: "James Hunt je bil neprimerljiv. Ni bil kot Senna, prav tako ni bil kot Prost, bil je svojstven človek, ki je gledal nase, bil je enostavno zelo posebna oseba, bil je drugačen."

Na vprašanje Freddieja Hunta, kaj bi njegov oče menil o moderni formuli ena, je Ecclestone odgovoril: "James se nikakor ne bi mogel ujeti s to moderno sceno. Te neumne kazni in vse te neskončne instrukcije za dirkače bi šle Jamesu Huntu pošteno na živce. Če današnji dirkači počnejo nekaj, kar ni po okusu šefov ekipe ali sponzorjev, potem hitro dobijo po prstih in se jih opozori, da tega nikoli več ne storijo. Pri Jamesu bi to bilo povsem nesmiselno, kajti potem bi to počenjal iz principa. Vse te neumne stvari, ki se danes počnejo, kazni za to, kazni za ono, vse to je velika neumnost. Že večkrat sem dejal: če postanejo tehnična pravila pomembnejša od športnih, potem je najbolje, da se čez vse to napiše: 'Nobenega dirkanja prosim.' Kajti vse vodi k temu, da ta neumna pravila dobesedno dušijo pravi šport."

O prihodnosti formule ena pa Bernie pove: "Na čem sploh temelji ves ta šport? Potrebuješ občinstvo, ki si ogleda dirko. Potrebuješ organizatorje dirke, ki na nek način opravljajo reklamo za Grand Prix dirko in da ljudje pridejo na dirkališče. Šport se je od 80-ih let neverjetno spremenil. Takrat v središču niso bile finance, temveč volja, da se opravi dobro delo. Dirkači takrat kot tudi danes so bili tipi. Tvoj oče je bil prav poseben tip in to je fasciniralo navijače. Danes pa se dirkači ne smejo več obnašati kot bi želeli. Lewis Hamilton je dirkač, ki še najbolj od vseh uživa svoje svoboščine, čeprav je tudi on deloma omejen. Tukaj veliko vlogo igrajo mediji. Prej je večina novinarjev pisala to, kar si je mislila. Danes pa pišejo to, kar se jim predpiše."

Freddie Hunt je želel od Ecclestona izvedeti, kdo je najboljši dirkač aktualnega polja. Bernie odgovori: "Moj logičen odgovor bi moral biti, da je to dirkač, ki ima največ zmag." Freddie doda: "Torej Lewis." Bernie pa nadaljuje: "Ne vemo, kako dober bi bil Fernando Alonso, če bi sedel v Lewisovem dirkalniku. To bi želel videti tudi pri nekaterih drugih dirkačih. Brez dvoma, da bi se na primer Max Verstappen v dirkalniku Mercedesa boril za naslov prvaka. Pri Maxu mi je všeč to, da je nekoliko manj odprt kot drugi dirkači. On je eden izmed redkih, ki ima svoje mnenje."

Ecclestone pa se znova vrne k Huntu: "James Hunt je takrat pripomogel k temu, da je z Alexandrom Heskethom našel lastnika ekipe, ki je bil prav tako ekstravaganten kot on in se ni branil nobene norčije. James se je pri Heskethu odlično počutil in to mu je utrdilo njegovo samozavest. Mogoče mnogi ljudje na začetku niso opazili njegovega talenta, toda sam sem čutil, kako velika je bila pri njem volja, da osvaja zmage in da postane svetovni prvak. Če spoznaš takšno odločnost, potem veš, da bo ta možakar šel svojo pot."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
leteci_kranjec
J.H. " pri sexu so največji vrtljaji" in to na bedžu na kombinezonu...
19.7.2018 12:09:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija