Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Je Ferrarijev motor nelegalen?
Kaj na to pravi Toto Wolff
To vsekakor boli, kajti na domači dirki Mercedesa v Hockenheimu je na pole positionu dirkalnik Ferrarija. Italijani so pri motorju naredili ogromen napredek. Ali morda Toto Wolff sumi kaj nelegalnega?
Bojan Vrbnjak
22. julij 2018 | 14:17:11

Kaj je bilo prvo: Kokoš ali jajce? Ali prevedeno v jezik formule ena: Kaj je bilo prvo: Brutalna vožnja Lewisa Hamiltona preko robnikov ali hidravlična okvara na njegovem dirkalniku? V vsakem primeru so po kvalifikacijah v Hockenheimu okrog aktualnega svetovnega prvaka krožile različne verzije. Prva je ta: Vožnja čez robnike, zato je prišlo do poškodbe hidravlike. Druga verzija: Hidravlična okvara neposredno pred prvim zavojem, zaradi tega je odpadlo servo krmiljenje in posledično s tem izlet na robnike. Katera verzija je prava, ne bomo izvedeli, zato se pač pojavljajo razne špekulacije tudi o tem, da želi ekipa s tem, da prevzema odgovornost nase, zaščiti Lewisa. A mnogi se ne strinjajo z obrazložitvijo njegovega šefa Tota Wolffa.

Le-ta namreč pravi: "Vzrok in učinek je pogosto težko razvozlati. Na podlagi podatkov preobremenitve hidravličnega sistema smo ugotovili, da je prišlo v krogu pred tem do okvare hidravlike, kar je posledično vodilo do tega, da je Lewis zletel s steze. Zakaj je prišlo do te preobremenitve, ne vem. Mogoče je šlo za posebno frekvenco pri vožnji čez robnike."

Druga velika tema v Hockenheimu so izjemne predstave vseh dirkalnikov s Ferrarijevim motorjem na zadnjih dirkaških koncih tedna. Pet od šestih dirkalnikov, ki jih poganja Ferrarijev motor, je v Hockenheimu uspelo priti v tretji del kvalifikacij. Več kot očitno je, da je Ferrari na področju motorja naredil veliki korak naprej. V Hockenheimu smo lahko tudi opazili, da se je v Mercedesovi garaži pojavila delegacija FIA. Hitro so se razširile govorice, ki vedo povedati: Ali je želel Mercedes od varuhov pravil izvedeti, ali Ferrari morda počne kaj v sivem področju pravilnika. Ali pa je Mercedes želel vedeti, kaj smejo sami narediti, da bi si povrnili primat, ki so ga imeli. Ne nazadnje je bil Ferrari v Hockenheimu na ravninah za tri desetinke sekunde hitrejši od Mercedesa.

Toto Wolff se pošali: "Dolga leta sem poslušal pritožbe Christian Hornerja, kar se tiče najvišje hitrosti, zato se v te debate ne bom spuščal. Vendar pa drži, da na ravninah izgubljamo preveč časa. Ferrari ima sijajen motor. To, kar kažejo na ravninah, tukaj jih ne moremo dohajati. Moramo si podrobno ogledati, kaj je mogoče in postati boljši. In tukaj ne gre za tri desetinke, temveč za pet. Mi si zagotovo ne postavljamo vprašanja, ali je Ferrarijev motor nelegalen. Tako ne razmišljamo, to ni naš pristop. Ne kažemo s prstom na druge proizvajalce. Veliko prej se sprašujemo, kako bi lahko samo bolje opravili delo. Sprašujemo se, ali smo morda kaj spregledali. Ali iz motorje ne izvlečemo maksimum. Na kvalifikacijah smo bili opozorjeni. Če lahko naši tekmeci iz motorja izvlečejo več zmogljivosti, potem bi to morali tudi mi."

In kaj ej bilo sedaj tole s FIA delegacijo? Toto Wolff samo odmahne: "Zelo tesno sodelujemo s predstavniki krovne organizacije in tudi z drugimi proizvajalci motorjev. Večinoma se pogovarjamo izven dirkališča, zato ni tako javno kot tukaj. Takšna srečanja se dogajajo zelo pogosto, kjer teče beseda o številnih temah in obisk delegacije FIA ni imel nobenega opravka z močnim motorjem Ferrarija."

Ali je Toto Wolff morda zaskrbljen? "Da, seveda sem zaskrbljen. Ampak, če lahko Ferrari naredi takšen korak naprej, z vsemi dirkalniki, potem bi to morali tudi mi."  

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Bomo bomo izvedeli, ker se na kamerah lepo vidi, da je servo v prvem ovinku delal še vedno bp, in da celo na Paraboliki prešalta iz 3. v 4. preden reče,da ne gre več
22.7.2018 14:34:27
head19
Letos se bo moral Mercedes sprijazniti, da je Ferrari naredil najboljši paket oz. zadel zlato sredino. Mercedesa lahko sam čudež reši letos...preveč napak v taktiki in mehanskih napak.
22.7.2018 14:46:34
QuickNick
#head19 naj te bog usliši.
22.7.2018 19:07:43
etilometer
Pizda se ti garažisti ne morejo sprijazniti da so Italijani naredili boljši motor že zdavnaj bi ga če Mercedesu fia ne bi pomagala, letos so celo čakali na informacije lanskega sefa pri ferrariju za motorje da bi kaj izvedeli sam so Italijani za letos lepo skrivali sploh na turbine nazadnje in energetski del motorja. Mercedes to obeša tako na zvon kot da imajo 100 km prednostmi slednja je simbolična.
24.7.2018 19:18:36
macolar
etilometer zakaj nimaš pripomb na spremembo za sezono 2001 zaradi katere je takrat profitiral samo Ferrari? Itaq, Mercedes je Ferrariju škilil, verjetno že 2014, samo je FIA ukazala da mora Ferrari dirkat samo z 2/3 moči...Te žlehnobe nemške, cel motor so skopirali od Ferrarija, potem pa nalašč malo komponente prebekslali da jih patentni urad nebi udaru po ficljih....Vse kar se mora zgodit je da se rdeči torpedo nekam zaleti in obriše pod nosom, pa ste že nekateri rdeči fanatiki polni teorij zarot, kaj pa če scenarijev in polni filozofskih ugotovitev....
24.7.2018 20:42:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija