Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Prvi javni nemir v harmonični ekipi?
Užaljeni Wingman Bottas
Njegov šef je želel podčrtati Bottasove kvalitete pomočnika, toda Finec je njegov izraz razumel kot degradiranje na mesto drugega dirkača ekipe. Nemudoma pa je sledil obrat nazaj.
Bojan Vrbnjak
30. julij 2018 | 8:32:18

Po izgubljeni dvojni zmagi na dirki VN Madžarske, je šef ekipe Toto Wolff svojega dirkača Valtterija Bottasa označil kot perfektnega "Wingmana" za Lewisa Hamiltona. Finec je bil po dirki zaradi te izjave prizadet in je iskal pogovor z odgovornimi ekipe. Medtem pa sta tako Wolff kot tudi Bottas naredila korak nazaj in prisegla na enotnost in moštven duh.

Vrnimo se v čas takoj po dirki. Za kolege iz ORF je Wolff neposredno po dirki dejal: "Bottas je bil perfekten Wingman za Lewisa." Kljub dvema pripetljajema z Vettlom in Ricciardom v zaključni fazi dirke, pa je Avstrijec pohvalil nastop Finca. Če je lahko Lewis Hamilton s tem nemoteno osvojil drugo zmago v samo enem tednu, pa je Bottas zahvaljujoč bližnjim srečanjem s tekmeci osvojil peto mesto, povrhu pa je prejel še dve kazenski točki zaradi izrečene kazni s strani komisarjev dirke. 10 sekundne kazni sploh ni treba omenjati, ker ta ni vplivala na vrstni red dirke.

Ampak, kaj je Wolff sploh menil s svojo izjavo? V slovarju Oxforda beseda Wingman v angleškem jeziku pomeni človeka, ki pomaga nekemu drugemu človeku in je v optimalnem primeru tudi prijatelj ali znanec slednjega. V drugih besedah je Wingman torej pomočnik. Mnogi so izjavo Wolffa razumeli kot javno degradiranje Bottasa v dirkača številka dve. Tako je sprva tole razumel tudi Bottas. Kajti takoj po dirki, ko je bil nagovorjen na to izjavo svojega šefa, je bil Finec težko prizadet. "Da me nekdo označi kot Wingmana, to vsekakor boli. V moji dirki ni bilo nič pozitivnega. Želel sem boljši rezultat. Verjamem, da bi se morali po tej dirki pogovoriti." Spomnimo se dirke v Hockenheimu, kjer ga je ekipa prav tako odvrnila od tega, da ne napada Hamiltona. Že tam je Finec kazal zelo nezadovoljen obraz.

Čeprav je Wolff v mnogih intervjujih pomoč s strani Bottasa vedno znova postavljal v ospredje, pa je sedaj izjavil, da je bil v razpravah v prvem primeru moštvenega ukaza napačno razumljen. "Tega nisem menil v pogledu prvenstva," je potem omejil svojo izjavo in znova poudaril, da sta njihova dirkača enakovredno obravnavana. "Mi nimamo dirkača številka ena in dve. Šlo je le za to dirko," se je Wolff trudil z obrazložitvijo.

Namesto da bi Bottasa zaradi obeh pripetljajev kritiziral, je Finca pohvalil za njegovo najboljšo dirko v zadnjih dveh letih. "Ta dirka ima grenak priokus, kajti Valtteri si je zaslužil drugo mesto," je sočutno menil Wolff. "Beseda Wingman je tukaj neupravičena, kajti odpeljal je senzacionalno dirko in je v določeni meri pomagal Lewisu, da poveča prednost v prvenstvu," se je trudil Avstrijec zgladiti verbalni spor s svojim dirkačem, potem ko ga je zasipal s pohvalami. Poleg tega pa je bil Wolff kritičen do medijev, ker naj bi njegovo izjavo iztrgali iz konteksta. "Natanko to se zgodi, če se stvari ne pogovorijo med štirimi očmi in potem se vse iztrga iz konteksta."

Tudi Bottas, ki je bil neposredno po dirki še besen, se je pozneje oglasil na družabnem omrežju twitter in vso zadevo pojasnil iz svojega vidika. "Nisem zahteval sestanek s šefi, ker me je Toto označil kot perfektnega pomočnika. Za to ne obstaja noben razlog. Bil sem razočaran nad svojim rezultatom in se kratkoročno vse videl negativno. Zavedam sem, kaj je dejansko mislil s to besedo. Taisto bi povedal tudi o Lewisu, če bi se ta znašel v enakem položaju. Oba sva enakovredno obravnavana in v tem pogledu imam v ekipo stoodstotno zaupanje. Vse je v najlepšem redu. Še naprej bomo pritiskali na polno in kmalu mi bo uspelo," tako Bottas. Njegova izjava v veliki meri zveni kot besedilo, ki mu ga je za lastno objavo poslala ekipa.

Mercedes je, ironično, že na lanski dirki VN Madžarske skrbel za udarne vesti. V poskusu, da bi se priključili Ferrariju, je smel Hamilton sprva po navodilu ekipe neovirano prehiteti Bottasa, ker pa mu priključek do rdečih ni uspel, je Britanec v zadnjem zavoju pred koncem dirke moštvenega kolega spustil naprej. Mnogi so takrat to menjavo mest hvalili na vse pretege. A samo leto dni pozneje pa smo priča grenkemu priokusu, kajti po raznolikih in burnih izjavah vseh akterjev, je bila običajna tiskovna konferenca finskega dirkača Mercedesa odpovedana. Verjetno zaradi tega, ker bi se moral Mercedes soočati s kritičnimi vprašanji, zato so odpoved srečanja z mediji zavili v tesen terminski koledar svojega dirkača.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Evo, kot sem pisal tukaj v komentarju: http://formula.avtomanija.com/default.asp?rb=1&id=33415 .... vse kar Mercedes obtoži Ferrari pomeni da bodo naredili točno to. Najprej o moštvenih ukazih, potem pa o torpediranju. In mislim da to ni bilo zadnje, bo moral Ferrari lovit pole positione.
30.7.2018 8:57:30
hubertfast
Kaj pa naj Wollf reče? Pač rekel, je da sta incidenta praktično enaka kot se je podobno zgodilo v Franciji in Angliji. A naj zdaj razvija svoje teorije?
30.7.2018 9:27:03
hubertfast
Odkar so moštveni ukazi dovoljeni je pač tako kakor je. Kimi bi tudi komot lahko švignil mimo Vettla, ko je le-ta trčil z Bottasom, pa je lepo počakal in pustil Vettla spredaj. Mogoče pa Kimi in Valteri za take zadeve pogodbeno dobita še kak bonus? Da je bolečina bolj omiljena, mogoče ko pade na račun je še celo prijetna
30.7.2018 9:34:41
zoki
Kaj naj reče? http://formula.avtomanija.com/default.asp?rb=1&id=33386 .... "Tudi mi tega ne bi naredili," tako Wolff.
30.7.2018 9:50:19
duss
Ne vem zakaj si meče pesek v oči. S takšnimi izjavami me spominja na Rubensa. Vsi so vedeli koliko je ura, samo on ne. Saj ni slab dečko, dejansko tudi ni prav dosti počasnejši od Hamiltona, vseeno pa dvomim, mu uspe konkurirati, kot je to uspevalo Rosbergu, ki mu je bil bolj enakovreden tekmec.
30.7.2018 9:58:49
hubertfast
Dejansko se je izkazalo, da je Rosberg res bil prekleto hiter, predvsem na kvalifikacijah, saj ga je Lewis interno premagal mislim 44 proti 32. Ko to razbiješ na 4 leta je razlika resnično majhna. Bottasa pa trenutno vodi 19 proti 11. Razmerje je več kot očitno.
30.7.2018 10:23:46
hubertfast
Oziroma Hamilton vodi Bottasa 21 proti 11. kar že lepše zgleda.
30.7.2018 10:28:56
Omino
Jaz bi mu rekel kar Tailgunner.
30.7.2018 11:28:22
hubertfast
Hehe, zanimiva primerjava. Bottas je branil bombnik pred sovražnikovimi lovci 😎
30.7.2018 11:57:16
RenaultF1
Ha ha. Sprijazni se, si stevilka 2. Se je lepo vidlo zadnji dve dirki (odkar je nova pogodba pod streho). Sicer pa je Villeneuve vceraj dobro komentiral, ko je zadel Seba, je rekel, pa da vidimo, ce se bo nekaznovanje Mercedesa nadaljevalo. Potem je sledil pa se incident z Ricciardom, in ocitno so morali komisarji ukrepat, ampak kazen je bila taka, kot ce je ne bi bilo.
30.7.2018 12:04:02
hubertfast
Lewis bi si v Nemčiji zaslužil kazen, krivda boxa gor ali dol. Bottas glede Vettla, mogoče ampak mogoče. Bottas z Ricciardom absolutno. Vsak ima seveda svoj pogled, eni bolj objektiven, drugi bolj čustven. In tako bo še naprej, tudi v temu je čar življenja.
30.7.2018 12:11:51
RenaultF1
hubi, nakladas, kot sunka
30.7.2018 12:20:17
zoki
Če je Vettel proti Bottasu in Kimi proti Hamiltonu za podoben trk dobil kazen ne razumem kako tu ni. Vettlovo oviranje na kvalifikacijah je bila kazen, Maxovo ne. Hamiltonova vožnja prek črte ni kazen, Kimijeva je. Vedno se ena in ista imena pojavljajo, ne vem če je to samo slučaj.
30.7.2018 12:20:24
hubertfast
Kot sem napisal, Hamilton bi za Nemčijo po moje moral dobiti kazen. Za kazni so triki v detajlih, recimo temu telemetrija, mogoče se motim? Mislim, da Mercedes nima protekcije, ker to za gledanost ni dobro.
30.7.2018 13:21:09
hubertfast
@Renault, kaj sem napisal slabega, pač svoj osebni pogled.
30.7.2018 13:27:53
hubertfast
Če se pa nanašaš na tailgunnerja, tega nisem jaz omenil. Je pa to tisti mitraljezerc ki se lahko v bombniku obrača vse naokoli ter strelja vsakega, ki se mu približa 😎🤣😋
30.7.2018 13:31:23
TomiDeli
Don’t want to be called wingman? Stop acting like one!
30.7.2018 22:03:05
zoki
https://youtu.be/6b_G8y4TKto?t=204 ... kakšna izjava Bottasa, saj ne ve človek kaj si naj misli.
30.7.2018 23:14:18
QuickNick
Jasno je da Hamle potrebuje najhitrejši avto, da normalno funkcionira. Pa seveda počasnega in ubogljivega moštvenega kolega.
31.7.2018 2:23:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija