Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ferrari in Hungaroring
Izgubljena zmaga z napačno taktiko?
Če bi Ferrari Vettla v bokse poklical dva kroga prej, bi se ta verjetno na stezo vrnil pred Bottasom. Ali bi morda to zadostovalo za zmago?
Bojan Vrbnjak
31. julij 2018 | 7:36:27

Ferrari je s svojo strategijo na dirki VN Madžarske verjetno zapravil možnosti za zmago. Vettel se je tik pred postankom nahajal v borbi na daljavo z Valtterijem Bottasom, katerega je moral po menjavi gum obvezno pustiti za seboj, da bi s tem imel še možnost, da priključi do zmagovalca Hamiltona.  A ko se je Vettel po postanku v 40. krogu vrnil na stezo, je obtičal za Bottasom in ni našel možnosti, da ga prehiti, kajti Finec je prefinjeno izkoriščal zmožnost svojega motorja in ni dovolil presenečenja. S tem pa se je Hamilton samo oddaljeval. Vettel, ki je na daljavo izgubljal dvoboj s Hamiltonom, je imel predvsem tri razloge: Veliko časa je izgubil v prometu, kjer mu je najbolj nagajal Carlos Sainz, ki kar nekaj krogov ni upošteval modre zastave oziroma so mu jo pokazali šele po zahtevi Vettla, potem je enkrat v ovinku 12 naredil napako, za povrh pa so mehaniki še naredili napako pri prednjem levem kolesu, tako da njegov postanek ni bil ravno vrhunski.

Vsaj eden izmed teh dejavnikov bi moral biti brezhiben, da bi se na stezo vrnil pred Bottasom, seveda pa bi bilo najbolje, da kar vsi trije. Ampak lahko si postavimo vprašanje, ali Ferrari ni izbral napačnega trenutka za postanek v boksih. "Ferrari bi si moral izračunati, ali ne bi bilo bolj pametno Vettla v bokse poklicati dva kroga prej, preden bi izgubljal čas s prehitevanji za en krog dirkačev, ki še niso opravili svojega postanka in ki so bili zelo počasni," meni Christian Danner, strokovni komentator televizije RTL.

Pogled na številke to samo potrjuje. V 35. krogu je imel Vettel že 25,4 sekunde prednosti pred Bottasom. Povprečen čas postanka v boksih pa je 21 sekund. Ampak Ferrari takrat še ni želel poklicati Vettla v bokse, da ne bi predolgo vozil na ultra mehkih gumah. Ampak težava je bila v tem, da je Vettel z vsakim krogom izgubljal čas. Ko je končno zavil v bokse, je bila njegova prednost pred Bottasom manj kot 20 sekund.

Če bi Vettla poklicali dva ali tri kroge prej, ko je bila prednost še nekaj več kot 22 sekund, bi bile možnosti, da bi se vrnil na stezo pred Fincem, veliko večje. Ampak če bi bilo: Če bi pri njegovi menjavi koles potekalo vse v redu, bi se morda taktika Ferrarija obrestovala in nihče se ne bi po dirki spraševal o tej zadevi. Toda ob dejstvu, da Vettel kljub svežim ultra mehkim gumam ni mogel mimo Bottasa, je možnost za morebitno zmago izpuhtela.  

Toda, ali je sploh obstajala? Vettel sam v to ne verjame in meni, da na koncu to ne bi naredilo nobene razlike. "Kar se tiče rezultata, to ne bi vplivalo. Več kot drugo mesto ni bilo mogoče. Menim, da bi lahko Lewis še dodal na hitrosti. Mogoče bi se mu lahko približali, toda prehiteti ga ne bi mogli." Kajti Nemec je imel že z Bottasom velike težave in ga je lahko šele nekaj krogov pred koncem napadel. "Sprva ga sploh nisem mogel ujeti, zato sem raje nekoliko zaostal, da si ne uničim gum in čakal na zadnjih deset krogov. Na koncu nam je vendarle uspelo. Naš načrt se je izšel, ker so bile njegove gume že zelo slabe. Vedel sem iz lastnih izkušenj, kako dolgo lahko zdržijo mehke gume. Zato sem bil prepričan, da ga lahko na koncu prehitim."

Ker je Vettel tako dolgo obtičal za Bottasom, se je s hitrimi koraki približeval tudi njegov moštveni kolega Raikkoen. Pred tem se je Ferrari odločil za deljeno strategijo. Finec je dirko pričel na ultra mehkih gumah, Vettel na mehkih. Kljub temu je Vettel po štartu prehitel kolega. V 15. krogu je Ferrari Raikkonena poklical na prvi postanek, v 38. krogu – torej še pred prvim postankom Vettla – pa še drugič. S tem je imel Finec na koncu z mehko zmesjo prednost pred Vettlom in njegovimi obrabljenimi ultra mehkimi gumami. Ko je Vettel napadel Bottasa, je Finec izkoristil priložnost in se prav tako zapeljal pred finskega dirkača ekipe Mercedes, kar mu je zagotovilo tretje mesto. "Mislim, da je bilo to najboljše, kar smo lahko danes pričakovali," je po dirki povedal Iceman.

Raikkonen pa še doda: "Štart je bil vse prej kot idealen. Tukaj se moramo izboljšati, če želimo imeti lažje delo. Po prvem postanku sem ujel Bottasa, ampak v tem trenutku nisem imel nobene možnosti, da ga prehitim. Obstajala je še ena možnost, da opravim še eno menjavo koles in da ponovno poskušam. S tem smo pridobili eno mesto. Vse prej kot idealno. Imeli smo dokaj dobro hitrost, ampak kaj lahko narediš?"

Na koncu je imel Ferrari še srečo, da jo je Vettel po trčenju z Bottasom, ki si je uničil prednje krilce, odnesel brez poškodb na dirkalniku. "Seveda je imel veliko srečo. To trčenje z Bottasom bi lahko vodilo tudi do poškodbe gume in takrat bi bilo konec," meni Danner. Tako je na koncu Ferrari osvojil drugo in tretje mesto. Kljub temu, da je Lewis Hamilton, ki je bil na Hungaroringu vse prej kot pa kandidat za zmago, povečal svojo prednost, pa Scuderia ta rezultat jemlje kot omilitev škode. "Drugo mesto dejansko ni bilo to, na kar smo ta konec tedna računali, ampak danes je bil to naš maksimum," zaključi Vettel.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Taktika je bila dobra, izvedba ni uspela zaradi mnogih faktorjev. Je pa pokazala realno sliko da je Ferrari boljši, zato se tudi ne sekirajo preveč. Po drugi strani pa se je razgalilo Mercedes in pokazalo dejansko vlogo Bottasa, že v Nemčiji, tu pa se je to še samo potrdilo. Tudi letos bo Singapur verjetno nakazal prvaka, če Vettlu uspe pričakovan (glede na hitrost dirkalnika) hat-trick.
31.7.2018 8:42:16
zoki
Ne razumem pa zakaj se nič ne piše o nekonsistentonsti kaznovanja, kot da je to neka tabu tema. V Franciji in Avstriji se je non-stop pisalo o tem zakaj tak mala kazen, tu pa nič ko en povzroči dve nesreči v parih krogih. Če bi bili komisarji konsistentni bi to bilo za 2x po 10s kazni, ker je prvi trk bil enak kot Kimijev s Hamiltonom (10s kazni), drugi pa ko Maxov s Vettlom (10s kazni). S tem, da če ponavljaš napake na eni dirki, bi se moralo stopnjevat kaznovanje.
31.7.2018 8:54:50
RenaultF1
zoki, kako ne razumes ? dokler merc zmaguje, se ne kaznuje. Sicer mi je bil pa Vilneuvov komentar med dirko odlicen (ja sem gledal po fr televiziji, imajo kar dobre komentarje (2 bivsa dirkaca, Villeneuve in Montagny, sploh slednji je faca ), bomo videli kako malo bodo lahko kaznovali Bottasa za trk s Vettlom, se dobro da se je tudi z Ricciardom zapletel, sicer bi usel brez kazni verjetno.
31.7.2018 9:26:24
Fero
Treba se je vprašat, kaj sploh kazen je. Če dobiš nekaj sekund in to ne vpliva na končni rezultat, potem tu ni smisla. V Valterijevem primeru bi bila lahko kazen recimo izguba enega mesta...
31.7.2018 9:39:29
matt0
grid drop na naslednji dirki
31.7.2018 10:29:38
Omino
Kak zdaj? Nekaj krogov ni upošteval modrih zastav ali mu je sploh niso pokazali?
31.7.2018 11:10:01
hubertfast
Bottasa z macolo po prstih pa naj vozi 😎🤣
31.7.2018 11:17:05
tadejkrze
@zoki, ni problem samo dve nesreči. Vozil je tudi s poškodovanim dirkalnikom od katerega je vse opletalo, za kar se ponavadi kaznuje s črno zastavo. Potem pa je še po radiu vprašal 'Zakaj' ko so mu sporočili, da more Ricciarda spustiti predse in da Ricciarda 'ne bo spustil predse'. In to je voznik z F1 licenco. Bolano
31.7.2018 11:37:42
hubertfast
@tadejkrze to z poškodovanim krilcem drži
31.7.2018 11:48:42
Falcon
RenaultF1->in kaj je povedal Villeneuve? zdej me prav zanima sicer pa...že tretjič v 10 dneh bom napisal: nekonsistentnost komisarjev je en večjih problemov...
31.7.2018 12:40:00
dbench
Meni je zanimivo, kako je kar naenkrat zdaj v očeh opazovalcev Bottas postal nek bedak in bad guy, kot da se njemu ne more nikoli pripetit slaba dirka z napakami . Pač, tokrat je zamočil, ni mu šlo in to je to. Čeprav z vidika ekipe še vedno vrhunsko, če je res zgolj ščitil hrbet Lewisu. Pa vendar, če je Ferrari toliko hitrejši kot se ga sedaj po zadnjih 3h dirkah obravnava (sodeč po nekaterih komentarjih dobiš občutek da imajo rdeči v hitrosti toliko prednosti pred MB, da slednji zgledajo kot Honda lani), potem bi moral Vettel prehiteti Bottasa že prej. Nekako tako kot je Ricciardo prehiteval ostale, ampak za kaj takega rabiš res očitno boljši avto, kar pa Ferrari napram MB ni - torej zgodnejši postanek bi kvečjemu približal Vettla na rit Hamiltonu, mimo pa vprašanje če bi šlo, tega ne bomo zvedeli. Osebno menim, da se Ferrari niti približno ne bo enostavno pripeljal do zaporednih zmag na naslednjih 3 dirkah..
31.7.2018 12:51:48
Falcon
ne, naprej na prvo mesto ne bi šlo. to je le hungaroring. in red bull, merc ter ferrari so v svojem razredu. poanta je samo to, ali bi vettel lahko prej prišel do drugega mesta in kdaj bi ujel lewisa. tega ni bilo zaradi faktorjev kot so sainz+prednja leva guma pri postanku. vprašanja in dvomi glede strategije in odločitev glede tega pa je sedaj bolj enako temu, da je bo bitki lahko vsak general.
31.7.2018 12:59:58
Senna4Ever
Mogoče bi pa morali tudi tu kaznovat s pribitkom mest, kot to že delajo za kvalifikacije. Ker nekdo, ki je pred zasledovalcem skoraj minuto, so te 5 ali 10 sek. kazni brezpredmetne, tudi konsistentno podeljevanje tu potem nima nobenega vpliva, ker je prav vseeno ali dirkač za enak prekršek dobi enkrat 5 sek., drugič pa 2x 10 sek. Na drugi strani pa lahko pride do ogromne razlike že v kazni 5 ali 10 sek., če se v cilj pripelje "vlakec" dirkačev, kot se je npr. leta 1990 ravno tu na Madžarskem in še kje v preteklosti, ko se je dirka npr. zaključila za varnostnim avtom. Tu pa dejansko potem vsaka sekunda lahko pomeni 1 mesto in tako npr. kazen 10 sek. lahko hitro postane preveč rigorozna. V različnih situacijah tako lahko dirkač za enak prekršek ne izgubi nič ali pa precej, pa lahko imamo še tako konsistentno podeljevanje časovnih kazni.
31.7.2018 13:06:44
hubertfast
Itak vsi vemo, Hungaroring je zgodba zase, nikoli ni slovel po prehitevanjih. Bolj je zanimivo, da so svoj čas Hamiton hajterji njegove zmage pripisovali superiornemu bolidu in so seveda tudi imeli prav, češ ni problem zmagovati v najhitrejšem avtu. In seveda so bile takrat dvojne zmage Mercedesa bolj kot ne običaj. Sedaj prihajamo v obdobje, ko v prvenstvu vodi nekdo, ki ne vozi najhitrejši avto, ampak izkorišča vse kar mu je dano in to pobere. Sicer je imel tudi sam par kiksov, pa vseeno zaenkrat konkretno vodi. Še par dirk nazaj so krožile besede, da Mercedes dela slabo na taktiki in je res Hamiton še tukaj imel par nesrečnih slučajev, predvsem Avstralija. V bistvu smo lahko zaradi zanimivosti prvenstva celo še veseli, da je Mercedes parkrat kiksnil, saj bi drugače bila Hamitonova prednost mogoče celo že čez 40 točk? In kot je nekdo tukaj zgoraj napisal, da dvomi v kvaliteto Vettla? Tip je absolutno klasa, si je pa treba priznati, da je Hamilton pač malo boljši, pa ga imaš rad ali ne. Tudi Schumacherja marsikdo ni imel rad, vsi smo pa vedeli da je prekleto hiter in z vsemi žavbami namazan. Ne vem, kaj se bo zgodilo čez poletni premor, kaj bo naslednje tri dirke, ampak to leto lahko Hamiltona resnično postavi tam kjer mu je mesto, med ene izmed najhitrejših, najboljših vseh časov. Če bo pa Mercedes tako neako kot lani našel zopet nekaj nove hitrosti bo ta zasluga manjša. V glavnem vse gre po planu.
31.7.2018 13:39:50
Soling
Najprej glede kaznovanja. Očitek, da se merca milo kaznuje... Bottas v primeru Ricciardo, je bil - moje objektivno mnenje - premilo kaznovan, pa navijam za srebrne. Zakaj je Vettel dobil 5s pa ni mercov voznik, Kimi pa 10s??? Saj veste o čem govorim. Kot drugo so nekateri rdeči navijači nabijali, da s tako močnim bolidom bi še "opica" zmagovala... V glavnem so se ti isti ne vem kam potuhnli in jih ni na spregled. Pa tut sam sem si dve dirki lepo ogledal na dopustu.
31.7.2018 15:39:31
Fero
Ja saj v preteklosti je bil Merc res liga zase in zmagovanje je bilo le vprašanje med dirkačema znotraj ekipe.
31.7.2018 15:49:44
tadejkrze
@Soling, pol ti je pa kar dolgčas, da greš na dopustu formulo gledat
31.7.2018 16:06:42
hubertfast
Moram se vmešati. Spomnim se da je nekdo svoj čas napisal, da bi z Mercedesom zmagala tudi opica. Sedaj je stroka enotna, da je Ferrari boljši avto. Da, ne pa boljši paket. Sam se bom zadržal določenih izjav in podprl najboljšega v tem trenutku. Yes or no. To je Hamilton.
31.7.2018 17:37:49
Mitja Bonča
Vettel ni Schumi, ki je v takšnih situacijah Blestel!
31.7.2018 17:58:12
Soling
*tadejkrze, ni mi blo dolgčas, ker sem dirko v Hockenheimu uspel pogledati šele v torek (dva dni čoln), Hungaroring pa pa lepo v hladni senci (klima v apartmaju) ker je te dni neznosna vročina.
31.7.2018 18:05:48
duss
Ferrari je letos boljši avto kot Mercedes. Kar nekaj taktičnih kiksov in vsaj dve konkretni napaki Vettla in so kjer so. Če bo Hamilton letos osvojil naslov v takšnih pogojih (če se razmerje moči ne obrne v korist mercedesa), potem lahko pričakujemo vsaj vnebovzetje (nekoga ali nečesa)
31.7.2018 20:14:59
zoki
Če če če... če ne bi mel sreče Hamilton z varnostnim avtom v Azerbajđanu in sreče da je Max torpediral Vettla na Kitajskem, ter Kimi ostal pred Vettlom v Avstriji bi vodil Vettel. Tako da je ogromno "čejev" v obe smeri. Ferrari je trenutno malenkost boljši, upam da jih FIA pusti pri miru... da ne bo spet spreminjala softwarea in dodajala dodatne senzore ter uničevala treningov Ferrariju. Mam pa občutek da v tem poletnem "premoru" bo pri Mercedesu delala tovarna na polno. Verjetno so že od FIA zvedeli kje je finta Ferrarija, ker so nekam sumljivo tiho.
1.8.2018 8:04:03
Soling
Pustmo če-je... Dejstvo je, da Hamilton dokazuje, kar se mu je vedno očitalo, da vodi prvenstvo z manj zmogljivim bolidom. In tisti, ki so bili vedno glasni na to temo so enostavno obmolknili... Hahaha
1.8.2018 13:32:24

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija