Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Reforma F1 – sobotna in nedeljska dirka
Je to sploh smiselno?
Po ena dirka v soboto in nedeljo? Z obratnim vrstnim redom na štartu? Daniel Ricciardo obožuje format nemške dirkalne serije DTM, ampak ostali dirkači vidijo predvsem druga gradbišča.
Bojan Vrbnjak
6. avgust 2018 | 9:35:00

V več kot sedmih desetletjih zgodovine F1 se je že veliko spremenilo. Vendar pa je nekaj ostalo skorajda nedotakljivo in to je format dirke. Že prva Grand Prix dirka leta 1950 v Silverstonu je bila opravljena v razdalji nekaj čez 300 kilometrov in to še F1 prakticira tudi danes. Ampak z vstopom Liberty Medie pa očitno v kraljevem razredu motošporta ni več ničesar, kar bi bilo sveto. Tudi format dirke je pri njih na dnevnem redu, sploh sedaj v pogledu velike reforme sezone 2021.

Vedno znova lahko slišimo predlog, da bi v okviru dirkaškega konca tedna izvedli dve dirki, pri čem bi se druga izpeljala v obratnem vrstnem redu – tako imenovani Reverse Grid. Daniel Ricciardo, bodoči dirkač ekipe Renault, bi bil takoj za. "Nekajkrat sem to že doživel in lahko povem, da je zelo zabavno," se svojih nižjih serij spominja Avstralec. "Ampak to ne bi bila več F1, ki so jo ljudje vajeni, zaradi česar bi bil pri tem zelo previden."

Bolj konservativen je pri tem Sebastian Vettel, ki je pristaš aktualnega formata. "Menim, da bi bila velika napaka, če bi se lotili formata dirk. Zelo dolgo obstaja v tej obliki in to iz dobrih razlogov." Kaširati dolgočasne dirke s tem, da se jih skrajša ali deli, pa zvezdnik Ferrarija vidi kot metanje peska v oči. Na dolgo razdaljo dirke, kot je temu tačas primer, gleda kot veliki izziv, kajti za vsakega dirkača je to fizično in mentalno obremenjujoče, da več kot 90 minut dirka na najvišjem nivoju. "Če bi imeli le sprintersko dirko, je to potem povsem drug šport, v neki meri povsem druga disciplina," tako Vettel.

Ampak Daniel Ricciardo mu ugovarja. V nasprotju z ostalimi kolegi si Avstralec želi manj časa za trening. Ricciardo se bolj zavzema – kot je to primer v seriji DTM – za kvalifikacije in dirko v soboto in nedeljo. "To bi pomenilo, manj nesmiselnih krogov na prostih treningih in več resnega dirkanja."

Njegov bodoči moštveni kolega pri ekipi Renault Nico Hülkenberg, pa meni, da bi pred spremembo formata dirk potrebovali spremembe v tehničnem pravilniku. "Vsi si želimo več dirkanja, več dvobojev kolo ob kolesu in več dvobojev, ki bi se raztezali na več krogov. Ampak aerodinamika je postala preveč dominantna," tako popularni Hulk, ki zahteva, da se v F1 uvedejo dirkalniki in gume, ki bi bili pri enaki zmogljivosti manj občutljivi na tako imenovani umazani zrak.

Vettlu gre tudi po petem letu od uvedbe hibridne tehnologije pošteno na jetra električna dodatna energija. Sam bi se prej zavzel za vrnitev starih V12 motorjev. "Podvojiti število valjev in odstraniti te baterije," se je glasil njegov odgovor na vprašanje, kako bi se on lotil reforme F1. "Mogoče potrebujemo le eno baterijo za zagon dirkalnika in ta bi bila povsem dovolj."

Sergio Perez, dirkač ekipe Force India, pa ima v pogledu nekaj povsem drugega in sicer porazdelitev denarja. Mehičan, katerega ekipa je morala pred kratkim prijaviti plačilno nesposobnost, želi bolj enakovredno F1. "Govorimo o dvorazrednem prvenstvu, o sredini polja in vrhu. Pri tem bi moralo biti vse skupaj bolj tesno, tako da bi vsak imel kdaj možnost za osvojitev stopničk ali celo zmage. To bi F1 naredilo še bolj zanimivo."

O porazdelitvi denarja, ki je zelo nepoštena, je bilo v zadnjem času veliko govora in o tem smo podrobno tudi sami poročali. Najbolj sporni so seveda bonusi, ki jih dobivajo nekatere ekipe, največ seveda Ferrari.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Ma Perez in Vettel edina gledata v pravo smer. Kaki reverse grid??? Se pravi da naj F1 sledi DTM??? Pa dejmo vse skupaj na žreb...
6.8.2018 15:47:00
matjazh
Reverse grid je bedarija ze zaradi dejstva da sta ferrari in merc 3-4 sekunde na krog hitrejsa od najpocasnejsih ekip....
6.8.2018 15:57:03
Mitja Bonča
Dokler bodo take razlike med moštvi, bo vse brezveze PIKA. Zato pa so serije F2, DTM, Super GT, GT3 vseh vrtsti (skoraj vsi z vsem nam znanim BOP - balance of performance) in še mnogo drugih serij, kot recimo IndyCar, avstralski V8, še motorji so dosti bolj izenačeni (MotoGP ali SuperBike) tako zanimive, ker praktično skorajda ni razlik. No, ampak F1 je bila vedno bila drugačna, eno ali največ dve moštvi, ki so se in se borijo za zmage, ostali so pa samo statisti - na žalost je tako že od leta 1950. Ampak včasih so bile mogoče dirke malce bolj zanimive, ker je bilo več nesreč, več napak, več odstopov, slabša dirkališča, komisarji se niso vmešavali, ni bilo varnostnih avtov, in še kaj se najde, danes je pa vse sterilno. Tako da... Se ve kaj storiti, ne?
6.8.2018 19:02:36
calen
Matjazg glih v tem je finta. Da bi pol hitrejši iz ozadja napredovali in bi bilo akcije na stezi ogromno. Sliši se zanimivo, vendar spet umeten poskus naredit dirke bolj zanimive, isto kakor z DRS-om.
7.8.2018 16:51:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija