Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Kooperacije v F1
Ali bodo odločale le še vrhunske ekipe?
Renault je izrazil zaskrbljenost, da bo F1 v bodoče razpadla na super ekipe s svojimi sateliti. Šef ekipe Cyril Abiteboul želi to temo predočiti na sestanku strateške skupine, kot poročajo kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
7. avgust 2018 | 7:22:00

F1 je že lep čas dvorazredno tekmovanje. Spredaj so Mercedes, Ferrari in Red Bull, za njimi pa preostanek polja. Vmes je luknja ene do dveh sekund. V pogledu proračuna 100 do 250 milijonov. Upanje, da se bo nekdo od zasledovalcev v prihodnjih dveh letih prebil do vrha, je enako veliki ničli. F1 je postala preveč kompleksna, razlike med majhnimi in velikimi pa so prevelike. In ta kompleksnost zavrača morebitne nove kandidate in to tako pri šasiji kot motorjih. Kdor bi poskušal na lastno pest vstopiti v F1, ta bo delil usodo Caterhama, Marussie in Hispanije. Novemu dobavitelju motorjev pa bi se zgodil scenarij Honde, ki je najprej porabila milijardo dolarjev, da se lahko sedaj veseli četrtih ali petih mest. Ampak žal se tudi z novimi pravili ne bo veliko spremenilo. FIA je v globokem spancu, glavno besedo v F1 pa imajo proizvajalci, ekipe in promotorji.

V F1 tačas obstaja bojazen, da bo ta dvorazredna družba postavljena na druge temelje. Ne več na bogate in revne ekipe, temveč na ekipe A in ekipe B.  Z istim rezultatom kot sedaj. Ekipe A so svetlobna leta pred svojimi sateliti. Biti partnerska ekipa nekega proizvajalca, kmalu ne bo več dovolj. Hibridna tehnika dobesedno požira udeležence, čeprav je cena pogonskih enot omejena na 12 milijonov evrov, ampak tukaj gre le za metanje peska v oči. Dragi so stroški inštalacije. Kdor želi v dirkalnik namestiti osem hladilnikov in pet krmilnih naprav ter kilometre kablov, ta potrebuje veliko denarja. Hladilniki stanejo pravo premoženje. Tehnični šef Williamsa Paddy Lowe je v želji, da koncept hlajenja Mercedesa prenese na Williams, dobesedno padel na nos.

Seveda motorji niso edini krivec uničujočega tekmovanja v razvoju. Tudi aerodinamike je vse bolj zapletena in draga. Ekipe so tako primorane, da skoraj na vsako dirko prinesejo modifikacije, s katerimi bi našli kakšno desetinko sekunde. Oboroževalna vojna se je spremenila v vojno programske opreme. V tej vojni morajo, koliko je mogoče, korak držati tudi majhne ekipe. Drugače bo razlika samo še večja. Spremembe na prednjem krilcu in dnu dirkalnika so finančno brezno. In ti dve komponenti dirkalnika se ne zamenjujeta le zaradi pridobitve na času, temveč tudi zaradi obrabe. Samo za informacijo: dno dirkalnika stane tudi preko 100.000 evrov.

Vse to pa vodi k temu, da se je v mnoge ekipe naselila kriza ali pa brezupnost. Zadnji primer Force Indie je sedaj mnogim spet na široko odprl oči. Ekipa se lahko reši le tako, če vsi ostali soglašajo, da se lahko ekipa z novim lastnikom še naprej udeležuje pri denarju iz skupnega lonca prejemkov F1. Williams, McLaren in Renault temu nasprotujejo.  Williams iz lastne koristi in obupa, kajti oni bodo naslednji, ki jih bo obiskalo stanje Force Indie. Renault pa zaradi tega, ker želijo Francozi opozoriti na razvoj, ki samo pospešuje aktualne težave F1.

Gre za bojazen, da bo Force India kmalu postala B-ekipa Mercedesa in Williams mogoče C-ekipa. Ferrari to rešitev že prakticira z moštvom Haas, vse bližje vplivu Maranella pa je tudi Sauber. Sponzorska sredstva Alfe Romeo in zaposlitev nekdanjega strokovnjaka Ferrarija Simonea kot tehničnega direktorja niso nobena slučajnost. S tem želi Maranello vsaj z eno nogo stopiti v Hinwil. Tudi Red Bull bo v sezoni 2019 še tesneje sodeloval s Toro Rossom, sploh sedaj, ko bodo imeli enake motorje in ker bodo v neki meri uživali status tovarniške ekipe Honde. Tukaj so sinergije tudi iz stroškovnih razlogov smiselne.

Sodelovanje pa se izplača tudi za A-ekipo. Tako se lahko prigoljufajo časi v vetrovniku in kapacitete CFD tehnologije. Dve ekipi razvoja bosta ugotovili več kot ena. B-ekipe pa bi lahko občutno zmanjšale število osebja in na ta način zagotovile svoje preživetje. Ampak, ali je to sploh dobro za F1? Je to še kraljevi razred motošporta, če dirkalnike izdelujejo le še tri ali štiri vrhunske ekipe, preostanek pa osnovne modele le še polepša v lastni zunanji podobi?

Za klasične predstavnike F1 je še alarmanten podatek, da je model ekipe Haas tudi uspešen. Ameriško moštvo ima namreč dobre možnosti, da letos osvoji četrto mesto konstruktorskega prvenstva in s tem pokvari finančno bilanco Renaulta. In to le z 220 zaposlenimi in s 125 milijoni evrov proračuna. "To je skrajno nepošteno. Mi moramo vse izdelati sami, oni pa skoraj dve tretjini dirkalnika dobijo od Ferrarija," z veliko mero jeze pove Alain Prost.

Iz tega razloga se Renault boji, da bo zaradi Mercedesa, Ferrarija, Red Bulla in njihovih satelitov naletel na navpično in nepremagljivo steno. Skupaj z McLarnom so dokaj izolirani. "McLaren bo še naprej sam izdeloval svoje dirkalnike in ne bo postal nobena B-ekipa nekega proizvajalca," napoveduje Abiteboul. Charlie Whiting pa izraža bojazen: "F1 bi lahko kmalu obvladovale dve ali tri super ekipe."

Šef ekipe Renault Cyril Abiteboul želi zaradi tega opozoriti na nevaren razvoj F1. "Nimamo nič proti ekipi Force India. Ampak ta tema mora sedaj končno pristati na dnevnem redu. Že več mesecev govorimo o tem in nihče nas ne posluša. Sedaj imamo priložnost, da se o tem tudi javno spregovori." In Abiteboul pri svojem nasprotovanju moštvu Force India najde tudi simpatizerja v njihovih vrstah. "Renault ima popolnoma prav. Ampak te težave ni potrebno reševati na našem hrbtu," je povedal športni direktor Force Indie Otmar Szafnauer. Šef ekipe Mercedes Toto Wolff pa želi nasprotnike pomiriti: "O tem se bomo zagotovo pogovarjali."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija