Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ekipa znova v boju z britanskim mediji
Zmeda okrog uprave McLarna
Na Otoku ponovno krožijo divje govorice o F1 ekipi McLaren. Najpomembnejši delničar naj bi zapustil podjetje, ekipa pa to zanika.
Bojan Vrbnjak
8. avgust 2018 | 8:24:36

V Wokingu preprosto ni miru. Po znameniti aferi Freddo in ločitvi od šefa ekipe Erica Boulliera je McLaren tudi v poletnem premoru v središču pozornosti zaradi političnih razlogov. Po poročanju britanskega časnika Independent naj bi se iz podjetja poslovil dolgoletni delničar Mansour Ojjeh. Toda McLaren to kategorično zanika.

"To poročanje je zavajajoče," se glasi stališče ekipe. V poročilu se namreč navaja, da se je Ojjeh že 26. julija po več kot 30 letih udeležbe v britanskem tradicionalnem moštvi umaknil tako iz ekipe F1 kot tudi iz celotnega koncerna. Savdski Arabec je leta 1984 postal delničar ekipe McLaren, ki ga je takrat vodil Ron Dennis.

"Mansour Ojjeh podjetja ni zapustil in ostaja še naprej vodja McLaren Group," se glasi ugovor ekipe. Poleg tega Ojjeh še naprej ostaja kot drugi največji delničar kot tudi polnopravni član uprave McLarna. 66-letnik ima še vedno 21 odstotni delež McLaren Technology Group. Vendar pa je dejstvo, da se je vloga Ojjeha v koncernu v preteklih tednih spremenila. Ojjeh naj bi namreč  konec julija odstopil iz položaja uprave znotraj ekipe F1 in tudi iz McLaren Applied Technologies Bussines. McLaren vztraja pri tem, da je ta odločitev povezana z okvirjem ukrepov prestrukturiranja, ki tačas poteka v podjetju.

Pred dirko v Silverstonu je moral po štirih neuspešnih letih položaj šefa ekipe zapustiti Eric Boullier. Na njegovo mesto je bil, čeprav pod imenom športnega in dirkaškega direktorja, postavljen Gil de Ferran. Pred tem pa je Zak Brown postal izvršni direktor ekipe F1. "Smo pri tem, da spričo nove organiziranosti skupne poenostavimo našo strukturo podjetja," tako McLaren. "Pomemben del McLaren Group je bil ta, da v uprave podjetij postavimo le še vodilne direktorje namesto člane nadzornega odbora. Člani nadzornega odbora, ki so se odločili za odstop, še naprej ostajajo vodilni ljudje koncerna, torej McLaren Group. Praktično se ni nič spremenilo, razen tega, da bo ta odločitev vodila do učinkovitejših procesov."

McLaren je s poslovnežem Michaelom Latifijem, očetom dirkača F2 in testnega dirkača ekipe Force India Nicholasa Latifija, pridobil novega delničarja. Kanadčan si je s svojim podjetjem Nidala Limited pridobil delež koncerna McLaren Group v vrednosti 200 milijonov evrov.

McLarnovo pojasnilo v sklopu poročanja časnika Independent ni prvi spor z britanskimi mediji v letošnjem letu. Pred nekaj tedni je za pozornost poskrbelo poročanje časnika Daily Mail  in to o tako imenovani Freddo-Gate, kot tudi besedni dvoboj med novinarjem in šefom ekipe Ericom Boullierom v okviru tiskovne konference VN Francije.

Daily Mail je takrat trdil, da je McLaren delo svojih zaposlenih nagrajeval s čokoladnimi tablicami, poleg tega pa naj bi nekatere sodelavce napeljeval k uporu priti vodstvu ekipe. Zak Brown je ta poročanja kategorično zanikal, nekaj tednov pozneje pa je sledilo slovo Boulliera.    

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija