Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Jacques Villeneuve
Odhod Strolla žebelj v krsto Williamsa
Lawrence Stroll je ekipo Force India rešil pred prisilno poravnavo. To pomeni, da je njegov odhod iz Williamsa zaključena zadeva. Za Villeneuvea je to milostni udarec za ekipo iz mesteca Grove.
Bojan Vrbnjak
13. avgust 2018 | 8:28:55

Milijarder Lawrence Stroll je ekipo Force India rešil pred prisilno poravnavo in je kot glava finančnega konzorcija več investitorjev s takojšnjim učinkom prevzel nadzor nad britansko-indijsko ekipo. Ta vest za svet F1 ni bila nobeno presenečenje, saj je bil Stroll starejši eden izmed glavnih favoritov za prevzem. Bolj pa seveda preseneča čas. Kajti takoj po razglasitvi prisilne poravnave je vse skupaj potekalo s svetlobno hitrostjo.

Po mnenju Jacquesa Villeneuvea naj bil Stroll starejši in njegov sin Lance še v tej sezoni zamenjala tabor. "Lance bi moral letošnjo sezono končal pri moštvu Force India in ne sme čakati do konca prvenstva. Lance mora že v Spaju dirkati za novo ekipo." Vendar pa imata Sergio Perez, ki je omogočil ta korak in Mercedesov mladinec Esteban Ocon veljavni pogodbi do konca leta.

Ampak za nekdanjega svetovnega prvaka to ni noben argument. Gre pač za F1. "In v F1 se lahko vse zgodi. To smo lahko videli že v preteklosti. Menjave dirkačev tekom sezone so izvedljive," meni Villeneuve. Nazadnje je bil Kanadčan še zelo kritičen do svojega 19-letnega rojaka in to ne samo enkrat. Sedaj pa naenkrat pohvale. "Čeprav je imel od svojega vstopa v F1 padce in vzpone, pa je v lanskem letu pokazal nekaj dobrih dirk. Imel je nekaj prebliskov, ki pa jih letos nismo videli," tako Villeneuve ob pogledu na ekstremne težave Williamsa z letošnjim dirkalnikom FW41.

In ravno zaradi tega bi moral Stroll takoj prestopiti v Force Indio. "Njihov dirkalnik je boljši. In lahko bi se že pripravljal za naslednje leto in se z inženirji pogovarjal o smernicah za svoj način dirkanja." Podobno je v lanskem letu pokazal Carlos Sainz pri Renaultu in to samo dokazuje, kako velika je prednost, če z ekipo delaš še pred zimskimi testiranji. Kanadčan je prepričan, da je Force India bistveno boljše okolje kot pa Williams. Na svojega nekdanjega delodajalca, s katerim je leta 1997 osvojil naslov prvaka, Kanadčan gleda z veliko mero žalosti in meni, da je njihova prihodnost črna. Ravno zaradi dejstva, ker se sedaj poslavlja tudi Stroll s svojim kapitalom.

"Tukaj ne gre le za odhod Lawrenca, temveč se po koncu sezone umika tudi imenski sponzor Martini. In to dvoje je v neki meri žebelj v krsti ekipe. Poleg tega bo moštvo izgubilo tudi veliko denarja iz televizijskih pravic, torej iz skupnega lonca prejemkov F1, ker so tačas na zadnjem mestu konstruktorskega prvenstva." Williamsu torej grozi ogromna finančna luknja. "Tudi plačljivi dirkači ne bodo mogli pokriti te izgube," tako Villeneuve, ki izraža bojazen, da se moštvo iz mesteca Grove nahaja v umiranju.

Povsem drugače pa je s Force Indio. "Sedaj bodo imeli lažje delo z razvijanjem dirkalnika," tako Villeneuve, ki se navezuje na prevzem, novo prihodnost brez dolgov in svež denar. "Force India je ekipa, ki letos ni naredila nekega napredka, ker si to pač niso mogli privoščiti." Vendar pa so njihove strukture veliko boljše kot pri Williamsu. "Ostali so dirkaška ekipa, kar pa za Williams ne morem trditi."

Poleg tega bi lahko Stroll v ekipi Force India dosegel večji učinek kot pri Williamsu, tako Villeneuve. "Vedno je pomagal pri tem, da so blagovne znamke rasle. To je njegova moč in njegova kvaliteta. Tega pri Williamsu ni mogel, ker pač ni bil lastnik. Pri Force Indii pa se bo njegov vpliv čutil na vsakem koraku, kajti tukaj bo lahko sprejemal odločitve."

Poleg rešitve ekipe Force India bodo sedaj vsi zaposleni obdržali svoje službe. Ti so se v preteklih letih izkazali kot velika opora in moč ekipe, ki je iz svojih omejenih finančnih možnosti izvlekla več kot ostali, ki imajo neomejene proračune. "Talent in kompetentni ljudje ostanejo v ekipi. Kajti sedaj vedo, da je prihodnost zelo obetavna."           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Mogoče bo pa Kubica odfural sezono do konca pri Williamsu?
13.8.2018 8:44:27
andrej
problem je odstraniti enega izmed trenutnih dirkačev force indie zaradi pogodb...
13.8.2018 10:39:56
Aichi
Edina opcija je <=> menjava, kar pa se verjetno ne bo zgodilo...Ocon ostane zaradi Mercedesovih motorjev, Perez pa se ne bo kar tako presedel v podn dirkalnik.
13.8.2018 10:46:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija