Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nenavadni rekord dirkačev
Ena sezona v treh ekipah
Menjava ekipe določnega dirkača tekom ene sezone ni neka redkost. Obstajajo namreč celo dirkači, ki so v eni sezoni nastopali kar za tri ekipe.
Bojan Vrbnjak
21. avgust 2018 | 10:37:28

Spričo možnosti, da bi se lahko mladi Lance Stroll zaradi očetovega nakupa ekipe Force India že v tej sezoni iz Williamsa preselil v očetovo ekipo Force Indio, smo pogledali v preteklost in ugotovili, da so obstajali celo dirkači, ki v eni sezoni nastopali celo za tri ekipe. In teh, verjeli ali ne, ni malo. Zadnji primer je na primer Johnny Herbert v letu 1994, ki je to sezono dirkal sprva za Lotus, potem je eno dirko odpeljal za Ligier, preden se je vrnil v Benetton, kjer je leta 1989 tudi debitiral.

Herbert je eden izmed 18. dirkačev, ki so v eni sezoni nastopili za tri ekipe. Najbolj odmeven je primer iz leta 1973, ko je Belgijec Jacky Ickx doživljal pravi direndaj. Ickx je v letu 1972 s Ferrarijem osvojil skupno četrto mesto. Seveda si je Enzo Ferrari želel, da Ickx ostane, toda Ferrarijev model sezone 1973 je bil pravi polom, nad katerim je Belgijec dobesedno obupal. Odločil se je, da za Ferrari ne bo več dirkal, dokler mu ne dajo konkurenčnega dirkalnika. V času velikega Enza je veljalo za veliki čudež, da je Belgijec s tem "štrajkom" tudi uspel.

Ko mu je McLaren za dirko na Nürburgringu, ki se je odvojala 5. avgusta, ponudil tretji dirkalnik (poleg Dennya Hulmea in Petera Revsona), Ickx ni dolgo premišljeval. Samo oba dirklanika Tyrella (Jackie Stewart in Francois Cevert) sta bila v zelenem peklu hitrejša od Belgijca, ki je po dirki skorajda sarkastično povedal: "Sedaj je verjetno gospodu Ferrariju jasno, da rezultati pred tem niso bili posledica dirkača."

Ferrari je v poletnem času pritisnil na plin, njihovi tehniki so verjeli, da so iz modela 312B3 končno pregnali vse muhe, ampak Ickx je s tem dirkalnikom v Monzi zasedel le osmo mesto. Po tej dirki se je dokončno poslovil iz Maranella. Proti koncu sezone je pristal pri Franku Williamsu, kjer je zamenjal Danca Toma Belsona. V Watkins Glenu je Ickx zamudil prvi dan treningov, ker je imel težave z vizo. Potem je osvojil sedmo mesto, kar je bil drugi najboljši rezultat v dirkalniku Williamsa Iso-Marlboro-Ford. Ne samo zaradi tega, ga je v svojo ekipo Lotus zvabil Colin Chapman. Ampak Belgijec se je uštel, kajti Ferrari je leta 1974 z Nikijem Laudo in Clayem Regazzonijem doživel pravi preporod. Švicar je za las zgrešil naslov prvaka, tega pa je leto pozneje osvojil Niki Lauda. Takrat je Ickx z Lotusom osvojil le skupno 16. mesto.

Lestvica dirkačev, ki so v eni sezoni nastopili za tri ekipe:         

Stirling Moss 1952 

HWM, ERA, Connaught   

Alberto Ascari 1954 

Maserati, Ferrari, Lancia  

Harry Schell 1955 

Maserati, Ferrari, Vanwall   

Mike Hawthorn 1956

Maserati, BRM, Vanvall   

Roy Salvadori 1957 

BRM, Vanwall, Cooper   

Maurice Trintignant 1958 

Cooper, Maserati, BRM   

Olivier Gendebien 1961 

Emeryson, Ferrari, Lotus   

Maurice Trintignant 1963 

Lola, Lotus, BRM   

Jo Bonnier 1968 

Cooper, McLaren, Honda   

Dan Gurney 1968 

Eagle, Brabham, McLaren  

Jacky Ickx 1973 

Ferrari, McLaren, Williams (Iso-Marlboro)   

John Watson 1975 

Surtees, Lotus, Penske

Jean-Pierre Jarier 1977 

Penske, Shadow, Ligier   

Nelson Piquet 1978 

Ensign, McLaren, Brabham   

Keke Rosberg 1978 

Theodore, ATS, Wolf   

Geoff Lees 1980 

Shadow, Ensign, Williams   

Roberto Moreno 1991 

Benetton, Jordan, Minardi   

Johnny Herbert 1994 

Lotus, Ligier, Benetton   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Mogoče res doživimo swap teams med Oconom in Strollom že v Spaju?
21.8.2018 11:32:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija