Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Rešitev Force Indie pod vprašajem
Očitki in pritožba Mazepina
Rudarsko podjetje, ki je v lasti očeta testnega dirkača ekipe Force India, je v javnost posredoval svoje očitke na račun stečajnega upravitelja. Ali je Strollov prevzem ekipe morda pod vprašajem?
Bojan Vrbnjak
22. avgust 2018 | 8:13:19

Glede prevzema ekipe Force Indie s strani konzorcija okrog modnega magnata Lawrenca Strolla se riše spor. Kajti ruski koncern Uralkali, ki se je prav tako zanimal za prevzem ekipe, stečajnemu upravitelju FRP Advisory sedaj očita, da pri prodaji ni ravnal po najboljši vesti in znanju, ko je izbiral najboljšega ponudnika.  

No ja, morda boste menili, da gre pač za običajno pritožbo, ki jih tudi pri nas srečujemo skorajda dnevno, ko gre za denar ali dobičkonosen posel. Toda tukaj je drugače, kajti za rudarskim podjetjem stoji namreč Dimitri Mazepin, oče testnega dirkača Force Indie Nikite Mazepina. Milijarder ima v lasti 19,9 odstotka koncerna in v praksi nadzira celoten posel. Da sedež ekipe Force India za sezono 2019 ne bo pripadal njegovemu sinu temveč Lanceu, sinu Lawrenca Strolla, to seveda nikakor ni po okusu ruskega mogotca. Primerno temu je včeraj medijem posredoval sporočilo za javnost, kjer podjetje Uralkali v več točkah z očitki napada stečajnega upravitelja FRP.

Prvi očitek: Odgovorna odvetnika Paul Rowley in Jason Baker sta zavrnila, da sprejmeta le ponudbe v zapečatenih kuvertah in da jih odpreta v prisotnosti ponudnikov, kar bi sam proces naredilo transparenten in pošten, poleg tega pa bi morala ugotoviti, katera je objektivno najboljša ponudba.

Drugi očitek: Stečajni upravitelji so ponudnikom dali premalo časa, da dodatno ojačajo svoje ponudbe, vložene 3. avgusta, in sicer kot prvo za nadaljevanje podjetja ali pa za prevzem deležev podjetja Vijaya Mallye, Subrata Roya in družine Mol. Namesto tega so morali ponudniki v manj kot ene delovnem dnevu predložiti detajlne načrte rešitve ekipe.

Ta pot pa ima določen kavelj, kajti brez (zelo neverjetnega) soglasja vseh drugih moštev F1, bo soudeležba ekipe Force Indie pri delitvi denarja iz skupnega lonca prejemkov F1 črtana. Tukaj gre za okrog 28 milijonov evrov na leto v desetih obrokih. Poleg tega naj bi se od koncerna Uralkali zahtevalo, da v času dveh tednov doseže dogovor s konzorcijem 13-ih indijskih bank, kjer ima Force India svoje dolgove. Kljub velikim naporom, tako Uralkali, ni bilo mogoče držati predvidenega roka, zaradi česar se sumi, da je šlo za namerno šikaniranje.

Kljub temu so v podjetju Uralkali prepričani, da so kratkoročno predočili zelo atraktivno ponudbo za prevzem ekipe. Domnevno naj bi vsebovala celotno izplačilo vseh upnikov in poravnavo zahtev, ki v času prisilne poravnave niso bile predvidene. Načrt rešitve ekipe ni bil posredovan sodišču, prav tako pa se FRP ni obrnil na Uralkali. "Pri Uralkali smo prepričani, da stečajni upravitelj s svojim postopanjem ni ravnal v dobrobit upnikov Force Indie in drugih solastnikov ekipe, kakor tudi ne samemu športu," tako v sporočilu za medije. Direktor podjetja Paul Osling je za kolege iz Motorsport-Total.com povedal, da ta zadeva ni ad acta in da bodo proti FRP ubrali pravne korake. Prav tako so odvetnikom naročili, da vzpostavijo stik tako s krovno organizacijo FIA kot tudi večinskimi lastniki F1 Liberty Medio.

Sodeč po informacijah, ki so na razpolago, naj bi si FRP izrekel proti nadaljevanju poslovanja podjetja izrekel zato, ker med 13-imi indijskimi bankami ni bilo doseženega konsenza glede postopka dolgov Vijaya Mallye. Poleg tega pa bi lahko tudi Strollov konzorcij svoj vstop pripravil pod premiso, da udeležba pri delitvi denarja iz skupnega lonca prejemkov F1 ne bi bila v nevarnosti.

Kakorkoli že, na kratko bi lahko pritožbo in očitke Mazepina opisali tako, da ruski mogotec sumi, da je šlo pri izbiri najboljšega ponudnika, torej v tem primeru konzorcija okrog Strolla, za dogovorjen posel, proti kateremu se bo Mazepin boril z vsemi pravnimi sredstvi. Na drugi strani pa gre, kar je še bolj verjetno, za borbo dveh očetov milijraderjev, ki želita svojima sinovoma kupiti lastno ekipo F1.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija