Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Rdeči spet na udaru
Kaj imata skupnega gumb na volanu in suhi led?
Vsaka ekipa ima svoje vohune, ki na vsaki driki podrobno analizirajo najmanjše podrobnosti oziroma spremembe na dirkalnikih svojih tekmecev. Na zadnjih dirkah, je največ pozornosti pritegnil skrivnostni gumb na volanu Ferrarija, ki si ga konkurenca ne zna razložiti.
Peter Žmak
22. avgust 2018 | 16:20:30

Ferrari je letos pod hudim drobnogledom konkurentov, kar pa ni nič presenetljivega glede na formo njihovega SF71H. Mattia Binotto in njegova ekipa, so se očitno marsikaj naučili od svojih predhodnikov in letos, podobno kot lani, na vsaki dirki presenetijo s kakšno novo pogruntavščino. In če so včasih varno delali globoko pod mejo dovoljenega, brez da bi se vsaj približali sivi coni, so predvsem v letošnji sezoni precej bolj pogumni pri interpretaciji tega ali onega pravila.

Konkurenci tako ni ušla ena zadnjih iznajdb, to je dodaten gumb na volanu, ki je dosegljiv z levim ali desnim palcem, pri čemer ni treba spustiti volana iz rok. Čemu torej služi ta gumb, ki ga ostali volani ne poznajo?  Kakšno funkcijo ima poleg vseh ostalih 26 vrtljivih gumbov in stikal na volanu, ki je pravzaprav računalnik? Najbolj logična razlaga bi bila, da ga Seb in Kimi uporabljata na štartu dirke, ki jima gre običajno dobro od rok in nog. Pred nekaj dirkami je tudi šef Mercedesa Toto Wolff priznal, da morajo izboljšati speljevanje z mesta, ker je Ferrari v tej disciplini boljši.  Da je res nekaj na temu priča tudi dejstvo, da Italijani na štartni vrsti na zračnik nad dirkačevo glavo, vedno namestijo hladilno posodo s suhim ledom, ki piha mrzel zrak. Verjetno ni slučaj, da ta posoda zakrije pogled kamere nameščene na zračniku in s tem onemogoči konkurenci enostavno opazovanje volana in kokpita.  Če vemo, da stoječi dirkalnik z ugasnjenim motorjem ne rabi dodatnega hlajenja preko zračnika za motor in ker hlajenja ne potrebuje niti kamera na zračniku, je na mestu vprašanje, če se za tem nenavadnim hlajenjem ne skriva še kaj več kot le zakrivanje pogleda kamere.

Kaj pa, če s suhim ledom pred štartom močno shladijo notranjost zračnika za motor, z namenom večjega izkoristka moči v prvem krogu? To bi vsekakor bila genialna poteza. Letošnja tehnična pravila v členu 5.6.8 namreč določajo, da mora biti temperatura zraka v zračniku, oziroma povsod okoli motorja, za vsaj 10 stopinj celzija večja od temperature okolice. Pravilo je bilo sprejeto z namenom, da moštva ne bi dodatno hladila vhodni zrak in s tem pridobivala na moči motorja, predvsem pri visokih zunanjih temperaturah. Toda, pozor. Člen govori tudi o nekaterih izjemah kot so prvi krog dirke, vožnja za varnostnim avtom ali vožnja skozi bokse. Je torej Ferrari našel način za povečanje moči motorja na štartu in v prvem krogu tako, da zagotovi precej nižjo temperaturo v zračniku, s tem pa motor vdihne precej hladnejši zrak? Povsem mogoče. Ni izključeno niti, da so našli način povečanja moči v prvem krogu tudi pri v kombinaciji s sistemom MGU-H. Ker je gumb, s katerim naj bi to dodatno moč upravljali dobro viden, verjamem, da so ga dobro videli tudi tehnični delegati FIA. To lahko pomeni samo eno in sicer, da je rešitev povsem legalna, kar je zadosten razlog za skrb konkurence.

Tehnična ekipa poskočnega konjiča letos resnično postavlja palico na lestvici na take višine, da konkurenci povzroča glavobole. To pa je nekaj, česar pri Ferrariju že dolgo nismo bili navajeni. Lahko rečemo samo: molto bene, sig. Binotto. Bo pritajen nasmešek na obrazu imel tudi ta konec tedna?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Dobra fora ni kej, kapo dol, spretno izkoriščen prav vsak detajl.
22.8.2018 18:46:17
rovokopac
Ta gum je samo zato, da se vklopi Tetris. Jest bi dal še nekaj več fake gumbov. Pa naj sem grizejo, zakaj so.
22.8.2018 18:56:52
etilometer
Če bo Belgija mokra potem bo Ferrari težko zmagal
22.8.2018 22:28:23
zoki
To s hlajenjem zračnika bi mogoče pomagalo, če ne bi bilo ogrevalnega kroga. Minuto pred štartom morajo vse umaknit in potem je kaki 2 minuti vožnja do pravega štarta. V teh treh minutah se sigurno segreje vse na "normalne" temperature.
22.8.2018 23:16:14
Matic001
Pomoje Vettel s to tipko Ice manu elegantno sporoči , da naj ga spusti mimo haha 😂. Hecam se.
23.8.2018 9:11:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija