Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Vettel se brani pred kritikami po Suzuki
Tudi sam sem lahko strokovnjak
Kako se Sebastian Vettel brani pred kritikami zaradi svojega manevra proti Verstappnu na dirki v Suzuki in kako mu je tekmec Hamilton priskočil na pomoč.
Bojan Vrbnjak
12. oktober 2018 | 9:01:42

Po številnih kritikah zaradi spodletelega prehitevanja Maxa Verstappna na dirki v Suzuki, je Sebastian Vettel nepričakovano prejel zagovornika iz tabora glavnih tekmecev. Aktualni in najverjetneje tudi bodoči svetovni prvak Lewis Hamilton se je zaščitniško postavil pred dirkača Ferrarija. "Mediji bi morali pokazati več spoštovanja do Sebastiana. Sploh si ne morete predstavljati, kako je težko dirkati na našem nivoju. In to velja za vse atlete, ki se nahajajo na višku," tako Britanec na svojem Instagram računu. "Kot človek je nekaj povsem naravnega, da delaš napake, vendar pa šteje to, kako se s tem spoprimeš." To je jasna reakcija na medijski pogrom po dirki za VN Japonske, s katerim se je moral soočati Vettel. Kajti tudi strokovnjaki so mnenja, da bi si lahko dirkač Ferrarija prihranil ta manever, ki se ni končal po njegovih željah.

Sedaj se oglasil tudi Vettel in se zoperstavil svojim kritikom. "Vsi ti lepo sedijo pred televizijskimi zasloni. In tam se vse skupaj vidi nekoliko drugače kot na stezi." Vettel zagovarja svojo odločitev, čeprav je po trčenju padel nazaj na zadnje mesto in je na koncu osvojil šesto mesto. "Po mojem mnenju je bila luknja, katero sem želel izkoristiti. Če tega ne bi storil, potem lahko mirne volje sedim doma na kavču ali pa postanem strokovnjak."  

In kaj so vsi ti strokovnjaki po dirki v Suzuki sploh očitali dirkaču Ferrarija? Alexander Wurz je ta manever označil kot preveč agresiven, Anthony Davidson je menil, da ovinek Spoon ni kraj za prehitevanje, Damon Hill pa je manever označil kot dejanje obupa in je Vettla kritiziral za pretirano napačno oceno, ki bi si zaslužila kazen. Marc Surer pa meni, da bi moral Vettel vedeti, da Verstappen na tem mestu ne bo popustil in da bi ga lahko prehitel pozneje.

Sedaj je Vettel reagiral na te očitke strokovnjakov. "Pozneje sem na tem mestu prehitel nekaj dirkalnikov." Nemec meni, da je bila težava veliko bolj pri Verstappnu. "Tudi proti Kimiju je branil položaj, kjer to ni bilo več mogoče. Vsak lahko počne kaj želi. No ja." Ampak kako je pa sam videl to situacijo in zakaj je sprejel odločitev, da tvega? "Občutil sem, da lahko dirkam hitreje. Ostati za tekmecem je težko. Če si enkrat blizu njega, potem nimaš vsaki krog možnosti, da ga prehitiš." Ker je pred ovinkom Spoon obstal neposredno za Verstappnom, je Vettel premišljeval o manevru, tudi zaradi posledic. "Tako blizu, kot sem bil jaz, bi skozi ovinek Spoon izgubil veliko oprijema in bi potem znova zaostal." Potem je videl, da se je odprla luknja, ki bi jo lahko izkoristil. "Videl sem, da je njegova ni mogel več koristiti baterije, jaz pa sem imel še dovolj moči."

Ampak to je bilo mogoče le zaradi tega, ker je Vettel varčeval s svojo baterijo po ovinkih S, da bi lahko proti koncu kroga napadel. "Imel sem presežek hitrosti." Da ga Verstappen pri prehitevalnem manevru ni videl, tega Vettel ne verjame. "Videl me je, drugače me ne bi zaprl. Branil je svoje mesto. To je v redu, nič spornega. Ampak v nekem trenutku moraš pač popustiti in tega on ni storil." Vettel je še dodal, da se ne bo šel medijskega blatenja z Verstappnom, temveč bosta to uredila na štiri oči. "Ob prvi priložnosti sem bom z njim pogovoril." Vettel še dodaja, da način, kako se je branil, ni nikomur pomagala. "Imel je srečo, da je lahko dirkal naprej."

In kako ta primer vidijo šefi ekip? Toto Wolff se je postavil v bran nemškemu dirkaču. "Nisem ravno prepričan, če je to bila Sebastianova napaka. Na začetku dirke je lepo napredoval in v tej situaciji se moraš kot dirkač odločiti, ali poskusiš ali ne. Vrata so bila odprta in on je poskusil. Potem ga je dirkaška nesreča vrgla na začelje." Dejstvo je, da je Vettel v tem trenutku videl možnost, da lahko dohiti in morda tudi prehiti oba dirkača Mercedesa, kar je bilo spričo zaostanka v prvenstvu tudi nujno potrebno. Če ne bi čim hitreje prišel mimo dirkača Red Bulla, bi verjetno izgubil preveč časa in ne bi mogel sodelovati v borbi za zmago, kajti oba dirkača Mercedesa, predvsem pa Hamilton, bi se hitro oddaljila.

Tudi za šefa ekipe Ferrari, Maurizia Arrivabenneja, Vettlov manever ni bilo nobeno dejanje iz obupa. "To zagotovo ni bilo, šlo je za prehitevanje. Sebastian je enostavno opravil svoje delo in njegov dirkalnik je bil ob Verstappnu. To, da so komisarji ta primer označili kot dirkaško nesrečo, pa sprejmem."     

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Senna4Ever
Do določene mere dam tudi sam Vettlu prav (glede "kavč" strokovnjakov in to), nesreča je bila povsem dirkaška, krivda 50:50. Pač smolo je imel, da je zopet zavrtelo njega (podobno kot v Monzi). Ampak mislim, da je trenutno njegov največji problem v skrhani samozavesti. Nekako se mi zdi, da je po tisti napaki iz Nemčije, ko je povsem sam zapravil zmago, v nadaljevanju sezone napravil še nekaj manjših napak, ki sicer same po sebi niso bile usodne, so se pa seštevale in privedle do zaostanka kakršen je ta trenutek. Končno zaušnico je v zadnjih dveh dirkah zadal še Mercedes, ki je bil za razliko od preostalega dela sezone dominanten avto.
12.10.2018 10:09:04
roberto
Manever je bil povsem prvi. Glede na to, kolikor je sploh možno prehitevati v trenutni F1, je treba take prilike izkoristiti. Ima pa letos res vedno smolo ob takih dotikih ... vedno potegne ta kratko.
12.10.2018 11:28:52
newsman
@Senna4Ever - saj..in potrebno je upoštevati, da od smrti Marchionneja v ekipi nekaj hudo škripa in očitno to čutita tudi dirkača.
12.10.2018 11:29:34
etilometer
Definitivno Vettel ubija pritisk znotraj ekipe SM ni več problem pri ferrariju pa je da se vodaj Arivabene sploh ne pogovarja ali delno s tehničnim vodjo binotto. Predsednik fca elkan bo moral narediti potezo slej ko prej ker če bo tako stanje se trajalo Ferrari za naslednjo to nima šans
12.10.2018 13:18:48
Falcon
tisto v nemčiji težko štejem za napako. baku, pa tudi tole prehitevanje maxa, to lahko tko štejem, v nemčiji pa mislim da bi se v danih okoliščinah, še ko se je ravno preden je prišel v štadion tam ulilo na hitro, to lahko zgodilo marsikomu. tako pa nemčijo sam dajem na račun ekipe, ker so pač mučkali z ukazom kimiju, ki je bil na drugi strategiji in ne v igri za zmago. s tem so sebu brez potrebe uničevali gume ter prednost, ki jo je nabral. še najslabše zanje pa je blo to, da je lewis mel postanek ob času, ko je postanek pomenil dosti manjšo izgubo časa (spremembe razmer na progi, hitrost vseh se zmanjša), obenem pa je šel na super mehke gume in bil na stezi na najboljšem možnem kompletu za tisti čas. in novih gumah. in prav možno je, da bi celo ujel vodilne do konca dirke na takšen način. tako da, za bv so pri ferrariju spravli seba v situacijo, kjer je postal ogrožen na dolgi rok, potreba po držanju oz ustvarjanju večje prednosti pa je pri prej omenjenih razmerah bila strel v koleno. ampak na drugi strani se pa strinjam da je bila tista dirka zanj in za ekipo prelomna. Na madžarskem v dežju ga je kimi premagal, kar je mogoče posledica nemčije, čeprav ferrari zaradi drugega set-upa (high rake) v takšnih razmerah zaostaja za mercedesom. ni kazalo ravno dobro. Šele v belgiji je pokazal, da zna peljat tudi po mokrem, brez ERS-ja je zaostal za lewisom manj kot 1s, ostali za 3+...in tudi dirka je dajala videz, da bodo stvari šle na mesto zanje. ampak kaj ko je sledila monza, in spet ekipne bedarije, spuščanje v Q3 za sainza namesto lewisa, proste roke dirkačem itd. lewis ima ekipo za sabo, ko je mel low point v sezoni, ekipa ni delala neumnosti kot jih ferrari. npr v avstriji je prišel vowels na radio se opravičit. v nemčiji ga ekipa po hudi napaki v q1 ni pustila tako rekoč samega v boju ampak na dirki v danih pogojih odlično odreagirala in nato zaščitila pred bottasom. in od nemčije naprej se jasno kaže razlika v postopanju mercedesa, kjer je bottas lewisu prepustil ali pa omogočil 3 zmage (nemčija, precej delno mogoče madžarska, definitivno pa monza, rusija), ter ferrarija, kjer se v ekipi sodeč po govoricah celo dajejo med sabo kdo ma glavno besedo....seb pa v primerjavi z lewisom dirka sam oz praktično brez pomoči drugega dirkača.
12.10.2018 13:27:09
Soling
Da je Vettel skušal prehiteti, ni nič neobičajnega. Videl je priložnost in napadel. V situaciji, ko pa že zaostajaš za 50 točk, s predvidevanjem, da prehitevaš voznika, ki mu ne moreš zaupati, da ti bo pustil dovolj prostora, pa počakaš na naslednjo ravnino. Ta neučakanost bi ga vsaj letos morala že kaj naučiti. Sam manever nič sporen, sporen je samo rizik in vemo kako se je končalo.
12.10.2018 14:02:12
Senna4Ever
Nikakor ne morem razumet, zakaj bi se napaka v Nemčiji pripisovala moštvu? A so v boksih namesto njega vrteli volan in upravljali s stopalkami al kako? Razumem, da je moštvo strateško napačno postopalo, ampak a sedaj ga bo vsaka taka stvar toliko vrgla iz tira, da bo vedno letel s steze? Pa saj ni nek novinec, no. V bistvu se je podobna scena zgodila ravno Lewisu leta 2007 na Kitajskem, ko je s povsem zlizanimi gumami "parkiral" v pesku pred boksi. In hudiča, da se ne spomnim, da bi tedaj kdorkoli karkoli rekel čez moštvo, češ zakaj ga niso že prej poklicali v bokse, se zadovoljili z 2. mestom, namesto, da so tvegali in šli na zmago, ki je niso potrebovali. Ampak namesto tega smo takrat vsi v en glas rekli, da je bila to dirkaška napaka novinca. Pri Vettlu pa je krivo moštvo? Ne, to mi ne gre skupaj...
12.10.2018 14:22:24
newsman
@Senna4Ever - Če bi ga ekipa takoj spustila pred Rajkota, bi se Lojze približeval za manjšimi koraki kot pa je bil primer, ko je vsak krog dirkal 2+ sekundi hitreje. tako pa je izgubljal čas, uničeval gume in potem ko je končno lahko šel mimo, je očitno želel spet pridobiti na času in jebiga...se je zgodilo. Ta napaka Vettla ima zaradi tega podlago v glavah za komandnim pultom ekipe.
12.10.2018 14:27:54
Falcon
Hmm sam pa sem kitajsko 2007 videl kot napako ekipe ki je dirkala prot alonsu...ne vem, tud bral sem stvari oz zapise ki so tko to predstavili. Saj je tud lewis sam takrat vrtel volan, ampak ekipa oz odlocitve so bile povod za vso silo s katero je potem tudi prislo do izleta v pesek...
12.10.2018 14:33:14
newsman
@Falcon - tako je, tam ga je prav tako ekipa usekala mimo, ker ga ni prej poklicala not na menjavo gum. Potem pa je skoraj s sliki prišel not in žal se je zgodilo to, kar se mu je..
12.10.2018 14:41:30
Senna4Ever
Poglejte, prej kot si boste Vettlovi zagovorniki priznali, da je letos naredil enostavno preveč napak, lažje vam bo. In mislim, da se slednjega zaveda tudi Vettel sam, odtod tudi ta reakcija proti strokovnjakom "iz naslanjača", ki je sicer povsem razumljiva. Ne vem zakaj toliko enih izgovorov, moštvo gor, moštvo dol,... Tudi Lewis je imel v obdobju Vettlovega haranja pri Red Bullu nekaj podobno slabih let pri Mclarnu, ko je dostikrat šel iz napake v napako pa se tudi ne spomnim, da bi kdo pretirano obsojal moštvo napačnih strategij in ne vem še česa...
12.10.2018 14:52:05
matt0
Senna4ever, saj nihče ne zanika napak. Bile so na obeh straneh, pa čeprav smo jih iz Ferrarijeve strani že prav vajeni, jih je bilo na Vettlovi enostavno preveč. Kljub vsemu pa na koncu ne bi bilo razlike, bi pa izgledalo lepše, če bi prvenstvo izgubil za malo točk, kot bo pa zdaj, ko bo 100 zadaj.
12.10.2018 16:24:21
Soling
Hamiltona je oropala točk še ničla v Avstriji, sicer bi bila razlika še večja.
12.10.2018 18:36:55
Brumbrum44
A ni dobra slika: https://www.formulapassion.it/motorsport/formula-1/raikkonen-automobilista-distratto-800-franchi-di-multa-404468.html
13.10.2018 9:05:16
Falcon
tudi za lewisa so se takrat kresala mnenja. saj je posnetek na yt, kako herbert, stewart&co komentirajo njegove trke z masso itd, kaj je dirkaška nesreča, kaj pa krivda od nekoga. ekipe pa seveda niso ravno omenjali, saj niso delovali na tak čuden način kot ferrari sedaj.
13.10.2018 13:17:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija