Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Strah pred protestom Ferrarija v Austinu
Mercedes je modificiral platišča
Mercedes se je za dirko v Autinu prostovoljno odločil, da na platiščih zadnjih koles zakrpa sporne luknje. Inženirji so se bali protesta Ferrarija in morebitne diskvalifikacije – tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
25. oktober 2018 | 12:03:04

Med Ferrarijem in Mercedesom poteka oster dvoboj. Oba tekmeca namreč do potankosti spremljata, kaj počnejo na drugi strani. Ko se je srebrna puščica v Spaju pojavila z novimi platišči zadnjih koles, so tehniki iz Maranella to vzeli pod drobnogled. Očitno so Italijani mnenja, da luknje v notranjem delu platišča ne odgovarjajo pravilniku. Varuhi pravil iz FIA so pred dirko v Austinu dobili pismo od ekipe iz Maranella s prošnjo, da se zadeva pojasni. Tehniki iz FIA so se potem ogledali ta platišča, vendar pa niso ugotovili nobene kršitve pravilnika.  

Pri tem sporu gre za vprašanje definicije.  Ker se platišča tekom vožnje vrtijo, kritiki argumentirajo, da gre tukaj za pomičen aerodinamičen pripomoček, ki pa ni dovoljen. Podoben primer smo imeli že leta 2012 pri Red Bullu. Takrat je imel dirkalnika Adriana Neweya luknje neposredno na pestu. Red Bull je moral takrat po navodilu varuhov pravil to odpraviti.

Kljub temu, da so pri FIA pojasnili, da ne gre za kršitev pravilnika, se je Mercedes v Austinu odločil, da te sporne luknje zakrpa. Obvestilo, da platišča ne kršijo pravilnika, je prišlo šele v soboto. Ampak to je bilo odgovornim Mercedesa preveč vroče. Pri morebitnem protestu Ferrarija, ne bi bila FIA tista, ki bi izrekla sodbo, temveč športni komisarji. In kdo ve, ali bi komisarji sledili interpretaciji krovne organizacije FIA ali ekipi, ki je vložila protest. Mercedes bo zaradi tega ta luknjasta platišča uporabljal šele takrat, ko bo FIA črno na belem potrdila, da so varni pred protestom. Pogajanja med Mercedesom in FIA se bodo odvijala v Mehiki.

Pri tekmecih napeto čakajo na izrek sodbe. "V prihodnji sezoni pričakujem še nekaj zanimivih interpretacij tega koncepta," je na primer pojasnil tehnični šef Renaulta Nick Chester. "V prihodnji sezoni bo namreč še bolj pomembno zrak usmerjati skozi platišča, ker z novim prednjim krilcem ne bo več mogoče pretok zraka usmerjati navzven. Če lahko preko kolesa generiraš več tako imenovanega Outwasha, potem bo ta tema toliko bolj pomembna."

Sum nasprotnikov ekipe Mercedes, da je nova konstrukcija pesta kolesa ključ za to, da sta dirkača srebrnih puščic v drugi polovici sezone bolj obvladovala temperature zadnjih gum, je bil že večkrat zavrnjen. Mercedes se je v Spaju, Sočiju, Suzuki in Austinu boril z mehurji za zadnjih gumah. V Spaju, Sočiju in Suzuki je Mercedes dirkal z luknjastimi platišči. Težava v Austinu pa je, če gre verjeti odgovornim ekipe Mercedes, nastala iz drugih razlogov.

Iz tabora srebrnih puščic pa je glede teme okrog platišč zadnjih koles slišati le tole: "Gre za majhno izboljšavo. Tako kot pri mnogih majhnih aerodinamičnih korakih." Eno je gotovo. Če bo FIA ta platišča razglasila za legalna, potem smo lahko prepričani, da jih bodo uporabila tudi druga moštva. Če ne letos, pa drugo leto, ko bo, tako kot je omenil Abiteboul, še bolj pomembno.        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
".... Eno je gotovo. Če bo FIA ta platišča razglasila za legalna, potem smo lahko prepričani, da jih bodo uporabila tudi druga moštva. Če ne letos, pa drugo leto, ko bo, tako kot je omenil Abiteboul, še bolj pomembno...." ......ravno zaradi tega bodo verjetno zadevo prepovedali....
25.10.2018 12:52:43
etilometer
In naenkrat so imeli zopet težave z gumami pri Mercedesu tako da očitno jim pomagajo
25.10.2018 14:04:57
mojsterjaka
Itak da jim za denar pomagajo, že štiri leta! Drugač bi bli saj vemo kje!
25.10.2018 17:08:16
hubertfast
Feltne so problem, samo če vplivajo na aerodinamiko. In FIA je rekla, da ne vplivajo. Da pa vplivajo na hlajenje gum pri Mercedesu vemo. Ferrari hoče pojasnilo od FIE in kar bo dobil bo veljalo za vse. Konec koncev, pa ne mislim zaradi letošnje sezone, naj na feltnah pustijo vse živo pa je problem rešen.
25.10.2018 17:37:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija