Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Slovo vzvratnih ogledal?
Ali prihajajo kamere in monitorji?
Veljaki F1 tačas razmišljajo o novi tehnični novosti, ki naj bi v prihodnje radikalno rešila vidljivosti nazaj.
Bojan Vrbnjak
6. november 2018 | 9:41:37

Kraljevi razred motošporta bi lahko bil v bližnji prihodnosti bogatejši za tehnično novost. Vzvratna ogledala naj bi namreč zamenjala kombinacija iz kamere in monitorja. Ozadje te novosti tiči v pravilniku sezone 2017, ko so zadnja krilca postala širša, povrhu pa so nameščena tudi nižje, kar je botrovalo k temu, da so se dirkači vedno bolj pritoževali nad vidljivostjo nazaj.

Nekatere ekipe, med njimi Ferrari, so na začetku letošnje sezone eksperimentirale celo s tem, da so vzvratna ogledala namestile na sistem Halo. To je bilo urejeno pod strogimi predpisi stabilne namestitve, kljub temu pa smo bili priča običajnim razpravam v F1 – sploh v pogledu interpretacije posameznih rešitev.

Ravno pri Ferrariju se je hitro razširil sum, da je bil pri njih razlog namestitve vzvratnega ogledala na sistem Halo bolj zaradi aerodinamične pomoči kot pa boljše vidljivosti. Dokaj nenavadno je zvenela pohvala Sebastiana Vettla, ki je ob uporabi novega načina namestitve vzvratnega ogledala trdil, da je vidljivost sedaj boljša. Ampak Ferrarijev model vzvratnega ogledala je hitro izginil – po naročilu varuhov pravil. Prav tako pri ostalih ekipah, ki so eksperimentirale z lastnimi rešitvami.

Vse kar je ostalo, je bila polemika in jeza zaradi slabe vidljivosti. Nesreča med Kevinom Magnussenom in Charlesom Leclercom na dirki za VN Japonske je to temo znova postavila v ospredje. Za prihodnjo sezono je krovna organizacija FIA v pravilniku – kot reakcijo na številne pritožbe – sprejela manjše prilagoditve glede namestitve vzvratnega ogledala. "To bo nekoliko pomagalo boljši vidljivosti," meni Magnussen.

Ampak gledano v celoti, bo potrebna bolj drastična rešitev. "Drkača za seboj ne moreš videti, dokler se ne premika. Šele takrat ga vidiš. Kajti tukaj je zadnje krilce, ki te ovira pri tem, da ga vidiš, ko je tik za teboj. Praktično si v tem položaju slep," se še pritožuje Magnussen. "To težavo moramo skupaj odpraviti," se glasi zahteva Danca.

Zadnji primer Magnussena in Leclerca je sedaj v prvi plan priklical bistveno modernejšo rešitev in to je kombinacija kamere in zaslona, ki je poznana iz avtomobilske branže in manjših dirkalnih seriji kot je na primer GT-Sport. "Tehnologija že obstaja in je razpoložljiva. Zato bi jo lahko uporabili in menim, da o tem razmišljajo tudi pri FIA. Prepričan sem, da si Charlie Whiting to že ogleduje," pravi Günther Steiner, šef ekipe Haas. "V kolikor bo to vodilo do boljše vidljivosti nazaj in ob straneh, da bomo lahko videli, kako se nam približuje dirkalnik Sauberja in da ne bomo treščili vanj, potem je to dobro," se na račun trčenja v Suzuki pošali Steiner.

K tej šaljivi pripombi Steinerja se pridruži tudi švicarska ekipa. "Seveda je mogoče. Vendar upam, da to ne bo realnost, kajti potem bodo dirkači želeli gledati televizijo, če bo dirka dolgočasna," se pošali šef ekipe Sauber Frederic Vasseur, ki pa potem resno doda: "Toda strinjam se, kajti s kamero imaš lahko boljšo vidljivost nazaj." Tudi šef ekipe Force India Otmar Szafnauer meni, da je namestitev kamer in monitorjev izvedljiva. "Tehnologija je prisotna in menim, da bi šlo. Ampak mogoče bi bilo to slabo za tiste dirkače, ki razpolagajo z dobro periferno vidljivostjo." Ampak to verjetno ne bo nikogar zanimalo.

Največ pomislekov bo zagotovo glede svetilnosti monitorjev pod različnimi vremenskimi pogoji in svetlobnimi razmerami. Ali pa dejstvo, da prostorska vidljivost na monitorjih brez 3D učinka ni mogoča. Ampak tudi tukaj vlada prepričanje. "Tehnologija je tako daleč in je vsekakor mogoče, da se vse to odpravi in da se najde ustrezna rešitev. Zaradi tega se vprašam: Zakaj ne? To je dobro," pa meni Franz Tost, šef ekipe Toro Rosso.

Na dirkaški strani pa glede te ideje ne vlada nobena nenaklonjenost, še več, dirkači jo pozdravljajo. "Ne vidim nobenega razloga, zakaj to ne bi delovalo," meni Valtteri Bottas, dirkač ekipe Mercedes. "Menim, da obstaja veliko cestnih avtomobilov in drugih dirkalnih avtomobilov, ki so v pogledu svojih vzvratnih ogledal zelo izvirni in inovativni in sicer z monitorji in majhnimi kamerami," še doda Bottas, ki v isti sapi omeni še en argument: "Tehnologija je razpoložljiva in F1 je tako ali tako vodilni šport tehnologije. Zaradi tega bi bilo lepo, če bi to videli."  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Reč zna bit seveda smiselna, rešiš aerodinamiko, preglednost, pri avtih je to že pogosto, Lexus serijsko, Aston MArtin Red Bullova Valkyrie tud...
6.11.2018 10:01:21
Gazibo2
Honda Accord Coupe tudi.
6.11.2018 10:41:39
Dynisco
Pa ima to v serijskih avtih res kak smisel? Običen faking špegu nadomestiti z displejem?!? ...ne vem no. Meni je pa to tako prekurčevanje, ki ga sploh težko s čim primerjam. Naslednje bodo monitorji okrog po kabini, ker šipe niso dovolj dobre?!
6.11.2018 11:06:43
hubertfast
Za 15,20 e si lahko iz kitajske naročiš tako ogledalo s kamero.
6.11.2018 14:30:08
Fero
In v primeru da nastane tema na monitorju?
6.11.2018 15:39:52
mojsterjaka
Box, box, box....
7.11.2018 9:52:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija