Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   F1 v letu 2021
Brez Porscheja in Aston Martina
Porsche leta 2021 ne bo vstopil v F1. Pri tem pa pravilnik motorjev sploh ni glavni razlog za odpoved. Tudi Aston Martin se odreka vstopu v F1.
Bojan Vrbnjak
7. november 2018 | 8:30:35

Kot poročajo kolegi iz auto motor und sport, naj bi Porsche morebiten vstop v F1 dokončno odložil v predal. Pomeni, da iz te moke ne bo kruha. Nemški proizvajalec je bil po odhodu iz serije WEC vedno znova povezan z vstopom v F1, a kot kaže so si sedaj premislili.

Leta 2021 bo F1 postavljena na glavo. Konec leta 2020 namreč potečejo aktualne pogodbe med lastniki komercialnih pravic, krovno organizacijo FIA in ekip in to bo zelo velika priložnost, da se ta šport obdela pri svojih koreninah.  Iz tehničnega vidika naj bi prišlo do korenitih sprememb, kar so šefi F1 pred časom tudi predstavili v svojem konceptu. Medtem ko se Ross Brawn s svojo ekipo predvsem ukvarja s pravilnikom šasije, je motor vedno bolj padel v ozadje.

Ampak konec leta 2020 poteče tudi aktualni pravilnik motorjev. Dolgo časa smo bili priča obsežnim razpravam o motorjih, vse drugo je bilo sekundarnega pomena. Novi motorji naj bi postali glasnejši, cenejši in tudi močnejši. Povrhu pa naj bi bili tehnično tudi enostavnejši, kar bi pripomoglo k temu, da se v F1 privabi nove proizvajalce.

Porsche je dolgo veljal za zelo obetavnega kandidata.  Ampak medtem se je osredotočanje veljakov F1 v pogledu prihodnosti F1 iz motorja preselilo na šasijo. K temu je potrebno še dodati, da so se cilji pri motorjih sezone 2021 nekoliko revidirali. Kajti FIA novih motorjev ne želi več v celoti spreminjati, da bi s tem privabila nove proizvajalce. "Bilo bi nepošteno do aktualnih štirih proizvajalcev, prisotnih v F1," je pred nekaj meseci pojasnil predsednik FIA Jean Todt. Štirje proizvajalci bi morali svoje motorje razvijati povsem na novo, samo da bi se kraljevemu razredu motošporta pridružil še novi član.

Sporna točka je bila in je še vedno enota MGU-H, ki je povezana s turbo polnilcem in pogonsko enoto dela tako zapleteno. Dolgo časa se je razpravljalo o odpravi tega čudeža učinkovitosti, ampak sedaj kaže na to, da bo MGU-H ostal.

Po navedbah kolegov iz Motorsport-Magazin, pa to ni bil odločilen razlog, da se Porsche odloči proti F1. kajti Nemci so imeli že v seriji WEC zapleteno pogonsko enoto s podobno tehniko. Kljub vztrajnemu poizvedovanju s strani medijev, pa se je Porsche že lep čas zavil v molk. Spomnimo se, da je Porsche nazadnje, ko je bilo že jasno, da bo enota MGU-H ostala, razvijal visoko zmogljiv motor in se z njim celo odpravil na naslednjo stopnjo razvoja. Mnogi vedo povedati, da je glavni razlog odpovedi Porscheja tako imenovani "dizel škandal" in to naj bi botrovalo k temu, da se v F1 ne bo odpravila nobena znamka iz VW koncerna.

Kljub temu pa naj bi bil novi motor prihodnosti F1 nekoliko modificiran. Temelj ostaja aktualna pogonska enota, vendar pa naj bi bil pretok goriva povišan na 120 kilogramov na uro, večji poudarek pa bo na kinetični energiji. Vse to naj bi vodilo do večjih vrtljajev, boljšega zvoka in seveda večje zmogljivosti.

Za Porsche pomeni odpoved F1 celovito prestrukturiranje v motošportnih aktivnostih. Do sedaj so njihovi inženirji delali na projektu 919 EVO, vendar pa se obdobje motorja z notranjim izgorevanjem počasi končuje. V prihodnjem letu namreč Porsche vstopa v formulo E, poleg tega pa bodo še naprej dejavni v GT športu.

Tudi Aston Martin se je lep čas spogledoval z vstopom v F1. Britanski proizvajalec športnih avtomobilov se je skupaj s proizvajalcem motorjev Cosworth zanimal za vstop v kraljevi razred motošporta. Ampak spodleteli poskusi za poenostavitev motorjev so to navezo v pravem pomenu besede pregnali iz F1.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tadejkrze
Jaz bi uvedel aro na 'prazne obljube' proizvajalcev in jo razdelil med zadnje tri ekipe.
7.11.2018 11:17:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija