Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Bo sedaj boljše?
Pirelli v 2019 z novimi gumami
Italijanski proizvajalec črnega zlata F1 Pirelli bo za sezono 2019 pripravil povsem nove gume. Boljši materiali, spremenjena konstrukcija in nove zmesi.
Bojan Vrbnjak
16. november 2018 | 8:38:02

V Mehiki smo bili priča 200. zmagi dirkalnika, obutega v Pirelli gume in nihče tega ni zasledil. Le kako to? Verjetno zaradi tega, ker je zadnjih 166 dirk zmagal Pirelli, saj so Italijani od leta 2011 naprej edini dobavitelj gum v F1. In to je lahko prekletstvo in blagoslov hkrati. Kajti gume se znajdejo v središču pozornosti le takrat, ko ne delujejo prav ali ko smo priča poškodbam. Pirelli se je v preteklih letih veliko ukvarjal s kritikami. Pri tem pa je potrebno povedati, da krivda ne tiči le na strani italijanskega proizvajalca.

"Verjamem, da smo od Pirellija zahtevali napačne stvari," priznava šef ekipe Mercedes Toto Wolff in v isti sapi doda: "Želeli smo vedno bolj mehkejše gume." Za letošnjo sezono je zaradi tega Pirelli uvedel Hypersoft gume. Dodatno pa so izdelali še super trdo zmes in tako imamo tačas sedem različnih zmesi za suho stezo.

Ker so dirkači želeli vedno več oprijema, Pirelli pri izbiri gum za posamezno dirko ni več ravnal tako konservativno kot v preteklosti. Posledica tega ravnanja so bile dirke, kjer je upravljanje z gumami predstavljalo pomembno temo. Deloma so dirkači na dirkah odpeljali absurdno počasne kroge, samo da bi varčevali s črnim zlatom F1.

Težava so namreč dobre analize in simulacijski programi ekip. V petek, ko so na sporedu prosti treningi, dirkači na dolgih razdaljah zberejo dovolj podatkov, da dodobra razumejo razgrajevanje gum. Podatki se vnesejo v simulacijski program, ki ekipam posreduje najboljšo strategijo gum. Praviloma je boljše oziroma hitrejše, če se gume konkretneje varčujejo z nekaj počasnimi krogi in se s tem na dirki opravi le en postanek, kot pa da bi dirkali na polno in morali zaradi tega opraviti dva postanka.

"Na dirkah, kjer smo sprejeli konservativno izbiro zmesi gum, smo lahko videvali manj upravljanja z gumami," priznava športni šef Pirellija Mario Isola. Iz tega naj bi za sezono 2019 povlekli nauk. Ali morda to pomeni, da bodo gume sedaj znova nekoliko trše? "Ne, to je le eno izmed naših orodij, s katerim lahko izboljšamo dirkanje," pojasni Isola. Pirelli ima načrt, da uporabi drugačno orodje. In zato bodo dirkači v sezoni dobili povsem obnovljene gume.

Temperaturno okno delovanja Pirellijevih gum v sezoni 2018

Zmes/Spodnja meja/Zgornja meja

Hypersoft/85°C/105°C

Ultrasoft/90°C/110°C        

Supersoft/90°C/110°C

Soft/105°C/135°C

Medium/110°C/140°C

Hard/105°C/135°C

Superhard/120°C/145°C

Pirelli se bo za sezono 2019 lotil tako konstrukcije kot tudi zmesi in naj bi uporabil nove materiale. S tem se bo občutno spremenila karakteristika gum. Da bi preprečili pregrevanje svojih produktov, bodo temperaturna okna delovanja različnih zmesi po novem nekoliko višja. "Nove gume bodo hitrejše in bolj konstantne," obljublja Isola. Istočasno bo kotalna površina novih gum tanjša. Takšen poskus smo letos že imeli na dirkah v Barceloni, Le Castelletu in Silverstoneu. Na teh stezah je Pirelli računal na visoke lateralne sile in manjšo obrabo. Zaradi tega so tam uporabili gume s 0,4 milimetra tanjšo kotalno površino. Želeni učinek je bil dosežen, saj so gume kazale manjšo dovzetnost za tako imenovani Blistering.

Poleg tega bodo po novem med posameznimi višji tudi tako imenovani Delta časi. S tem naj bi se, brez povečane obrabe, omogočale različne strategije. Da bi ta učinek tudi dosegli, je Pirelli v letošnji sezono na nekaterih dirkah preskočil posamezne zmesi. V letu 2019 to ne bo več treba in tudi če bi se na nekateri dirki to vendarle zgodilo, gledalci pred televizijo tega ne bodo opazili. Kajti po novem bodo dirkači dobivali za posamezen dirkaški konec tedna le še mehko, srednjo in trdo zmes. Za temi tremi imeni pa se lahko vsak dirkaški konec tedna skrivajo drugačne zmesi in Pirelli bo to še naprej objavljal.

Isola je v Braziliji na sestanku ponovno zbral mnenja vseh 20-ih dirkačev. Na samem produktu Pirellija ne bo več nobenih sprememb, kajti konstrukcija je bila že homologirana, ampak Italijani so kljub temu želeli pridobiti mnenje vsakega posameznega dirkača. V Abu Dabiju bodo imele ekipe možnost, da po dirki dva dni testirajo vse nove gume, ki bodo uporabljene v sezoni 2019. Produkt bo takrat že gotov, ampak Pirelli potrebuje podatke za izbiro zmesi na prvih dirkah nove sezone.

"Potrebujemo bolj robustne gume," zahteva Toto Wolff. "Pirelli lahko takšne gume izdela, vendar pa za to potrebujejo pravo nalogo." Ali Pirelli to tudi dejansko zmore, bodo Italijani sedaj morali dokazati. Razgradnja, obraba in pregrevanje gum so različni fenomeni. Razgradnja in obraba sta bili v preteklosti vsekakor cilj F1, toda za aktualno upravljanje z gumami na dirkah najbolj skrbijo težave s pregrevanjem. In tega si nihče ne želi.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
roberto
Ali drugače povedano ... edini problem, ki ga je letos Mercedes imel, bodo sedaj rešili pri Pirelliju.
16.11.2018 9:04:49
zoki
Kar Toto zahteva, to tudi dobi. Najbolje da se preimenuje vse skupaj v Formula Mercedes.
16.11.2018 9:30:28
Dynisco
Mater Zoki ej, ne spustiš pa niti ene teme brez da bi klafedral čez Mercedes, Hamiltona al pa Wolffa. Pa sploh nima veze kakšen je naslov in kakšna vsebina članka.
16.11.2018 10:21:08
matt0
In kdaj bodo rezultati, kako je Mercedes potestiral te gume.. Aja, čez 2 leti, kazen bo pa 250 eur pa z ravnilom po prstih
16.11.2018 11:06:23
hubertfast
To je skupna želja vseh ekip.
16.11.2018 11:07:14
tadejkrze
@Dynisco, kako nima veze?
16.11.2018 11:13:13
zoki
@Dynisco, če pa se samo o Mercedesu piše... na prvi strani imaš 6 novic, kjer je Lewis ali Mercedes. Letos so po testiranjih že jamrali za bolj vzdržljive gume in jih je Pirelli pripeljal na tri dirke. Potem je Lewis začel med sezono jamrat da bi takšne morale biti na vseh dirkah, zdaj pa bodo za naslednjo sezono. Kako si naj človek to razlaga? Pa še v članku ti piše: "Potrebujemo bolj robustne gume," zahteva Toto Wolff. Kdaj si slišal kaj od Ferrarija ali Red Bulla da bi jamrala o gumah? Samo pri Mercedesu non-stop nekaj zahtevajo! da se spremeni, če jim ne paše.
16.11.2018 13:31:10
2fast4y
Pirelli ima pogodbo z Mercedesom o dobavi vsaj 6 let gum po njihovih zahtevah. V zameno bo pa koncern Daimler obuval svoja vozila v Pirellijeve gume!😎
16.11.2018 16:32:57
mojsterjaka
Saj počasi boste vsi dojeli da je F1 prodana! Upam da s takšnim odnosom v kratkem propade!
17.11.2018 10:05:15
Soling
Kakšne nebuloze eni kvasite... Nsj se gume hitro obrabijo, ne pa pregrejejo ali pa sploh ne ogrejejo. Letos, če nisi šparal si gume lahko uničil tudi v enem hitrem krogu. V glavnem so se pregrevale in mehurile. Ok, Mercu najbol, tudi Ferrariju, še najmanj RB. Neumnost je, da te ustavi mehurjenje gum.
17.11.2018 19:43:58
QuickNick
Bo Pirelli naredil gume po potrebah in željah Mercedesa, da poskušajo zagotoviti še eno prvenstvo.
20.11.2018 7:27:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija