Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ime Force India le še zgodovina
Se bo ekipa imenovala Stroll F1?
Ekipa s sedežem v Silverstoneu bo dobila novo ime. Po Jordanu, Midlandu, Spykerju, Force Indii in Racing Pointu bo moštvo v sezoni 2019 nosilo novo ime. Morda Stroll F1?
Bojan Vrbnjak
4. december 2018 | 9:28:30

V letošnjem poletju je ekipa Force India zašla v stečaj oziroma plačilno nesposobnost in bila potem prodana investicijski skupini okrog kanadskega poslovneža Lawrenca Strolla. Na spletu, predvsem v socialnih omrežjih, so se s strani navijačev F1 razširili komentarji: "Tukaj si nek bogataš kupuje ekipo F1, da bo lahko njegov sin ostal med dirkači." Zaradi pravnih razlogov je moštvo po nakupu s strani Strolla nastopalo pod imenom Racing Point, toda pri tem ne bo ostalo, kar je poudaril tudi šef ekipe Otmar Szafnauer. Od takrat naprej med navijači F1 kroži vprašanje: Ali bo ego Lawrenca Strolla šel tako daleč, da bo ekipi nadel kar svoje ime? Ali bomo torej v sezoni 2019 na štartni vrsti doživeli ekipo Stroll F1?

Otmar Szafnauer pravi: "Ime Racing Point je bilo le začasno, še pred začetkom sezone 2019 bomo objavili novo. Sprememba imena ekipe je sedaj poenostavljena in za to ni več potrebno pridobiti soglasja tako imenovane komisije F1, se pravi soglasja tekmecev v prvenstvu. Namesto tega moramo krovni organizaciji FIA vročiti prošnjo in ubrati korektne in administrativne korake."

Že junija letos je takratni poslovni direktor ekipe Force India Szafnauer dejal: "Da, drži, da bomo zamenjali ime naše ekipe. Od vstopa Force Indie v F1 so se namreč spremenili okvirni pogoji. Nimamo več dirke za VN Indije. Prav tako nimamo večjih sponzorjev iz te države. Dobili smo tudi vtis, da bi z novim imenom ekipe imeli večje možnosti za pridobivanje novih sponzorjev." Takrat se je govorilo o imenu Force One. 31. maja in 6. junija 2018 so v Veliki Britaniji odprli nova podjetja in sicer Force One Grand Prix, Force One Racing, Force One Team, Force One Technologies, Force One Hospitality in Force One Brand. Ampak z nadzorovano plačilno nesposobnostjo ekipe se je vse obrnilo na glavo.

Vijay Mallya je takrat izbral ime Force India, da bi s tem privabil sponzorje iz svoje domovine. Povrhu pa je indijski mogotec sanjal tudi o tem, da bi nekega dne v F1 v njegovi ekipi vozil indijski dirkač. Danes je Mallya vpleten v številne sodne procese in grozi mu, da ga Velika Britanija, kjer živi, izroči indijskim organom.

Med letoma 2008 in 2017 je Force India pokazala dobro formo. V konstruktorskem prvenstvu so osvojili naslednja mesta: 2008 so bili deseti, 2009 deveti, 2010 sedmi, 2011 šesti, 2012 sedmi, 2013 šesti, 2014 šesti, 2015 peti, 2016 celo četrti, 2017 ponovno četrti.

S prodajo ekipe v letošnjem poletju je ekipa izgubila vse do tega trenutka osvojene točke (59), kljub temu pa sezono končala na sedmem mestu. Če bi moštvo smelo zadržati izgubljene točke, bi sezono končali na petem mestu in bi za las (11 točk) zgrešili četrto mesto, ki ga je osvojila ekipa Renault.

Neglede kakšno bo novo ime ekipe, nekaj pa bo ostalo tudi v sezoni 2019 in sicer roza zunanja podoba dirkalnika glavnega sponzorja BWT (Best Water Technology), avstrijskega podjetja iz mesta Mondsee.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dynisco
Če je možakar kupil moštvo, ne vidim razloga zakaj ga ne bi poimenoval po sebi. Še sploh ne zastopim, kaj ima to opraviti z razdaljo njegovega ega. Ker Ferrari, HAAS, Sauber, Williams in McLaren so pa poimenovani po kom???
4.12.2018 21:55:13
Cosword99
Sej bosta Ferrari in Hass tud dobila dodatni imeni za 2019
5.12.2018 6:51:21
newsman
@Dynisco - ne mešaj ustanoviteljev (ki so ekipe na kolesa in noge postavili iz nič - le s svojo idejo, znanjem in zagnanostjo) in kupcev (ki si z denarjem kupujejo pomembnost v visoki družbi) ekip. Spomnimo se Gerarda Lopeza, ki je ekipo Lotus (v njej je dirkal in zmagoval tudi Kimi Raikkonen), kupil le zato, ker je čutil, da uživa premalo pozornosti v svojih krogih. Toliko.
5.12.2018 7:16:55
newsman
@Cosword99 - drži, toda tukaj ne gre za novi imeni, temveč le za podaljšek zaradi imenskega oziroma glavnega sponzorja. Red Bull je imel v zadnjih letih pogosto drugačne dodatke k osnovnemu imenu. pa Williams, pa Sauber letos, pa..pa..pa..itd.
5.12.2018 7:18:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija