Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Lewis Hamilton
Neprijeten spodrsljaj na podelitvi
Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton je poskrbel za veliko razburjenje. Britanec je bil kandidat BBC-ja za športno osebnost leta (SPOTY), njegov nagovor pa je poskrbel za ogorčenje mnogih rojakov.
Bojan Vrbnjak
18. december 2018 | 7:31:11

Lewis Hamilton je letos osvojil svoj peti naslov v F1, a v očeh njegovih rojakov je ponovno nekdo drug na prvem mestu. Na prireditvi BBC športne osebnosti leta, imenovane SPOTY, je zasedel drugo mesto in sicer pred nogometašem Harryem Kaneom. Največ glasov je prejel kolesar in zmagovalec letošnjega Toura Geraint Thomas. Hamilton se je letos odrezal bolje kot v lanskem letu, ko je bil celo šesti.

Hamilton je bil že šestič nominiran za nagrado SPOTY, katero je prejel leta 2014. Pri izbiri športne osebnosti leta na Otoku imajo glavno besedo le navijači. Na BBC-ju preko telefona oddajo svoj glas najboljšemu po njihovem mnenju. Prvih šest finalistov mora vedno podati tudi svojo izjavo. Pri tem pa se je Lewis Hamilton pri svojih rojakih pošteno usedel v želodec. Kajti svoj domači kraj Stevenage je označil za beden oziroma reven – kako so pač razumeli njegovi rojaki.

Lewis je govoril o svoji dolgi poti iz preprostih pogojev do tako slavljenega zvezdnika F1 in o možnostih, da premaga še nekaj rekordov Michaela Schumacherja. Ampak vse to je zbledelo poleg njegovih opazk o Stevenageu, ki so na družabnih omrežjih poskrbele za veliko ogorčenje. Hamilton je povedal: "Bilo je zelo dolgo potovanje. Z motošportom se ukvarjam od osmega leta naprej in sem zelo ponosen, da sem ta večer tukaj. Z menoj je moja družina, moja mama, oče, brat s prijateljico in moj stric Terry. Kot družina smo imeli sanje, sanje, da pridemo ven iz tega revnega predela, tako rekoč." Hamilton je hitro opazil, da beseda "slum" ne bo ravno naletela na odobravanje, zato se je Britanec hitro popravil: "Menim, to ni bil reven predel, ampak želeli smo se odseliti in nekaj doseči. Zastavili smo si zelo visoke cilje. Moj osemletni jaz bi današnjemu jazu povedal, da je zelo ponosen."

Ampak škoda je bila že narejena. Kajti na twitterju smo že lahko prebrali reakcije kot so: "Ali je Lewis Hamilton na televiziji zares povedal, da prihaja iz sluma? To je tako nespoštljivo in to je razlog, zakaj ne bi smel zmagati v tem izboru." Spet drugi zapiše: "Ocenjujem, da so ljudje iz Stevenagea zagotovo očarani nad tem, ko slišijo, da je Hamiltonu uspelo oditi iz njihovega revnega predela." Tretji pa: "Lewis Hamilton je Stevenage označil za revni predel, kakšen bedak."

Že v lanskem letu se je na isti prireditvi ustvaril direndaj okrog Hamiltona. Mogoče gre njegovo lansko šesto mesto med športniki Velike Britanije pripisati takratnim brizantnim poročilom v začetku novembra. Kajti tako imenovani "Paradise Papers" so razkrili, kako so tisočeri sistematično zaobšli plačila davkov. Na dolgem seznamu grešnikov se je nahajal tudi Lewis Hamilton.

Zaupni dokumenti iz odvetniške pisarne Appelby in skrbniškega podjetja Asiaciti Trust, so bili 5. novembra 2017 objavljeni v medijih celega sveta. Gre za skupaj 13 milijonov dokumentov, ki naj bi dokazovali, kako so multinacionalke in super bogati ljudje sistematično obšli plačila davkov – v obliki prikrivanja, pranja denarja in uporabe podjetij s poštnim nabiralnikom v davčnih oazah.

In v teh dokumentih najdemo tudi svetovnega prvaka F1 Lewisa Hamiltona, kateremu se očita, da je pri nakupu zasebnega letala Bombadier Challenger 605 zaobšel plačilo davka in da se poslužuje trikov. Britanec naj bi pri tem prihranil več kot štiri milijone dolarjev. In kakšen trik je uporabil? Letalo naj bi januarja 2013 najprej poletelo iz Kanade na otok Man. S tem se je obdavčilo po zakonih otoka Man. Časnik Guardian je zapisal: Appelby je za Hamiltona na otoku Man odprl podjetje s poštnim nabiralnikom "Stealth Aviation Ltd.", ki je letalo preko leasinga predalo podjetju z letalskimi prevozi ( s katerim Lewis Hamilton nima opravka) in od tega podjetja je Hamilton potem odkupil nazaj svoje letalo. Tukaj gre predvsem za razliko v obdavčitvi letala med osebno ali poslovno rabo.

Odvetniki Lewisa Hamiltona so v Veliki Britaniji na te očitke reagirali z obrazložitvijo, da pri Stealthu ne gre za podjetje poštnega nabiralnika, poleg tega pa so leasing posli z letali nekaj povsem običajnega. Nadalje so zapisali, da so si davčni inšpektorji to prakso ogledali in menili, da je to v redu. "Kot športnik, ki je dejaven po celem svetu, ki v mnogih državah plačuje davke, Lewis Hamilton zaupa svojim profesionalnim svetovalcem."       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Gargy
Hamilton nikoli ni veljal za posebno brihtnega...
18.12.2018 8:05:53
2fast4y
Hamle res velja za bolj počasnega vendar, če imaš denar imaš lahko odlično ekipo razno raznih vrhunskih svetovalcev!
18.12.2018 8:23:32
hubertfast
Kdo ve kaj je imel v glav?. Sem malo pobrskal in si tudi ogledal mesto preko street viewa. Neka vasica glih ni, saj ima skoraj 100.000 prebivalci, edino za pogledat je malo dolgočasen z nešteto tipičnimi angleškimi opečnatimi hišami.
18.12.2018 8:26:23
Gazibo2
Hamle je bil vedno hiter. V F1 od prve dirke naprej.
18.12.2018 20:04:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija