Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   V čast dirkaški legendi
McLaren P1 GTR a la Ayrton Senna 1988
Legendarni Ayrton Senna je leta 1988 s sijajnim dirkalnikom McLaren MP4/4 osvojil naslov prvaka. Sedaj so pri McLaren Special Operations v njegovo čast izdelali super športni model avtomobila P1 GTR. In cena? Top Secret!
Bojan Vrbnjak
21. december 2018 | 8:27:08

Za sezono 1988 je takratni šef ekipe McLarna Ron Dennis predstavil svojo novo sanjsko ekipo. K dolgoletnemu zvezdniku Alainu Prostu se je postavil nekdanji dirkač Lotusa Ayrton Senna. Pri tem je Senna deloval kot tiger, pripravljen na skok oziroma napad, Prost pa je želel pokazati nasmešek, ki je deloval dokaj kislo. Verjetno je slutil, kaj ga čaka. In to kaj se je zgodilo potem, navijače F1 fascinira še v današnjih dneh, kajti med moštvenima kolegoma je nastala je zelo bridka rivaliteta. Senna je s tem sijajnim dirkalnikom McLaren MP4/4 leta 1988 osvojil naslov prvaka, Prost si je naslov zagotovil leto pozneje, potem je bil na vrsti znova Senna, ampak v tem času se je Prost že odselil v Maranello, kajti Brazilec ga je dobesedno zmlel.

30 let po prvem naslovu prvaka Ayrtona Senne je McLaren Special Operations (MSO), na željo bogatega neimenovanega kupca, izdelal poseben model cestnega športnega avtomobila McLaren P1 GTR in sicer v dizajnu Senne. Gre za šasijo – logično – s številko 12. To je bila tudi štartna številka Senne leta 1988, ki se je leta 1994 smrtno ponesrečil v Imoli. Model so poimenovali "Beco", po vzdevku, ki ga je družina Senna dala mlademu Ayrtonu.

Samo za lakiranje karoserije (McLaren Rocket Red in Aniversary White) so porabili 800 delovnih ur, izdelava avtomobila z vsemi dodatki pa je trajala tri leta. Novi lastnik je bil tako obseden z detajli kot legendarni dirkač. O novem lastniku je znano le to, da je veliki oboževalec Senne in si je v njegovo čast zaželel ta poseben športni avtomobil.

Na avtomobilu najdemo toplotne ščite iz zlata v lističih (kot takrat v dirkalniku F1), zadnje steklo iz Lexana, napise "Driven to Perfection" in "Senna", večji prednji spojler, drugačne tako imenovane Gurney-Flaps, spremenjene stranske elemente usmerjevalnika zraka, poleg tega pa je motor zmogljivejši kot serijska izvedba. V notranjosti najdemo multi-funkcionalni volan v Alcantara usnju. Sedeži bi lahko bili kar iz F1 dirkalnika Senne. Kdor se usede v ta dirkalnik, lahko prebere sledeč napis: "Nisem tukaj, da bi bil drugi ali tretji, na svetu sem zato, da zmagujem" – vključno s podpisom Senne.

McLaren o tem športnemu avtomobilu pove, da gre v primerjavi z osnovnim modelom za občutno povečanje zmogljivosti, čeprav tudi sledni ni od muh in se lahko pohvali z 900 konjički. Kako zmogljiv oziroma močan je ta super športni avtomobil a la Senna pa je skrivnost – kot tudi cena.

Ansar Ali, direktor MSO-ja, pove: "Kako lahko izgleda športni avtomobil McLarna naših kupcev, je stvar njihove fantazije. Praktično skoraj ni omejitve in možnosti so skorajda brezmejne. Bilo nam je v veliko veselje, da smo lahko v čast Senne izdelali ta McLaren. To se odlično ujema s tridesetletnico njegovega prvega naslova prvaka v F1."          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
To, da je Senna "zmlel" Prosta je lari-fari. Sem gledal vse tekme v teh letih. Senna je dobil zadnji naslov v McLarnu tako, da se je nešportno zaletel v Prosta. Pametnejši pa je tako ali tako zmeraj bil Prost...ampak z bedakom pač ne moreš dirkati.
21.12.2018 9:56:41
Macolar
Prost je bil ljubljenček takratne vodje FIE, ki je bil pravtako francoz. Senna si je vzel naslov ki mu je pripadal par let prej v Suzuki. Kljub vsem muham je imel Senna v tem primeru prav.
21.12.2018 10:46:25
hubertfast
Eno leto prej se je Prost zakantal v Senno. Drugo leto mu je Senna vrnil, predvsem zaradi tega, ker je imel Prost čeprav drugi na kvalifikacijah lepši del steze za start. Senna se je pritoževal, Balestre mu ni ugodil in je napovedano trčil v Prosta
21.12.2018 11:18:58
Gazibo2
Prost je bil politik in spletkar.
21.12.2018 17:43:12
tadejkrze
http://f1.avtomanija.com/default.asp?rb=1&id=30152
21.12.2018 21:36:45
Dynisco
Bom šel tule malo off topic pogrevanja že petstotič pogretega. Kako je s temi barvnimi kombinacijami na civilnih avtih. Kljub vsemu so to še vedno Marlboro barve in ne dvomim, da bi v marsikateri državi zagnanih nekadilcev imel kup problemov tole spraviti papirno skozi.
22.12.2018 10:10:30
tadejkrze
Zakaj? Nikjer ne piše Marlboro gor, slednji si pa tudi ne lasti bele in rdeče barve
22.12.2018 10:31:29
zoki
In ga ni več https://jalopnik.com/owner-of-mclaren-senna-that-caught-fire-says-it-burned-1831503291
7.1.2019 2:17:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija