Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Novi pravilnik 2019
Še daljši dirkalniki?
Zakaj bi lahko nova pravila skrbela za to, da bodo dirkalniki postali še daljši, kaj to pomeni za vrhunske ekipe in kdaj se pričakuje konec tega trenda.
Bojan Vrbnjak
22. januar 2019 | 7:17:11

Se je morda F1 z novim pravilnikom aerodinamike ustrelila v lastno koleno? Tega ne moremo izključiti, kajti potem ko so mnogi novo poenostavljeno prednje krilce označili za nesmiselno trošenje denarja, bi lahko že tako dolgi dirkalniki F1 postali še daljši. In to kljub dejstvu, da so dirkalniki od prepovedi dolivanja goriva leta 2010 tako ali tako postali daljši in jih mnogi označujejo kot avtobuse.

A zakaj bi lahko dirkalniki letnika 2019 postali daljši? To ima opravka s tem, da se je omejena količina goriva iz 105 kilogramov povečala na 110 kilogramov in tukaj gre za spremembo, ki naj bi odpravila temo varčevanja goriva v F1. kajti od zadnje revolucije aerodinamike leta 2017, ki je poskrbela za širše dirkalnike z več podtlaka in hitrejše čase krogov, se je znova povečala tudi poraba goriva.

Na določenih dirkah je bilo zaradi tega mogoče cilj doseči le s pametnim upravljanjem porabe goriva, torej varčevanjem z občasnimi počasnimi krogi, kar je pri navijačih naletelo na nejevoljo in ogorčenje. Toda povečanje maksimalne količine goriva ima tudi posledice na dizajn dirkalnika, saj bo rezervoar za gorivo večji.

In zakaj ni mogoče rezervoarja povečati v višino, da bi s tem preprečili daljšo medosno razdaljo? Tudi tukaj "krivda" leži v pravilniku, kajti člen 6.1.3 predpisuje, da se gorivo ne sme "skladiščiti" več kot 400 milimetrov od vzdolžne osi. In ker FIA predpisuje tudi mesto rezervoarja v sredini dirkalnika, so lahko oblikovalci novi rezervoar oblikovali le v dolžino.

Z napetostjo lahko pričakujemo, kako bodo ekipe reagirale na spremenjene okvirne pogoje. Že v lanskem letu je imel Mercedes s 3,726 metra bistveno daljšo medosno razdaljo kot Ferrari (3,621 metra) in Red Bull (3,550 metra). To na eni strani pomeni, da bi lahko bila ekipa svetovnih prvakov, ki je že v lanski sezoni stavila na daljšo medosno razdaljo, v določeni prednosti, na drugi strani pa imajo tekmeci srebrnih puščic še dovolj igralne površine za povečanje medosne razdalje.

Ob tem ne gre izključiti, da bo Mercedes sicer podaljšal svoj dirkalnik, vendar pa ostal zvest enaki medosni razdalji. Po ocenah strokovnjakov pomeni kilogram goriva dodatnih sedem milimetrov, kar odgovarja podaljšanju dirkalnika za 35 milimetrov. Prednost daljše medosne razdalje je v tem, da lahko s pridobljeno površino generiraš več podtlaka. Pomanjkljivosti pa so dodatna teža in težave v zavojih oglatih stez.     

Sodeč po govoricah naj bi Ferrari v letošnji sezoni stavil na daljšo medosno razdaljo kot doslej. Če pa želiš povečati razdaljo med motorjem in zadnjo osjo, da s tem omogočiš bolj radikalen dizajn, moraš po vsej verjetnosti tudi prednja kolesa premakniti naprej, da s tem zagotoviš s strani FIA predpisano porazdelitev teže.

S tem bi lahko med prednjimi kolesi in stranskimi zaboji nastal prostor, ki je vsekakor zaželen. Kajti s spremembo pravilnika pri prednjem krilcu in tako imenovanih Bargeboards dirkalnik izgubi podtlak, katerega bi lahko z dodatnim prostorom vsaj deloma pridobili nazaj. Poleg tega je potrebno še omeniti, da je bil Ferrari v lanski sezoni pri konceptu stranskih zabojev najbolj inovativen od vseh ekip. Z napetostjo lahko pričakujemo, kaj so inženirji Scuderie pod vodstvom novega šefa Mattie Binotta izmislili za letošnjo sezono.

Prav tako pa ne gre izključiti, da bodo nekatere ekipe ignorirale novo pravila in da namenoma ne bodo povečale rezervoarja za gorivo, da bi s tem koristile prednost lažjega dirkalnika. Kajti na mnogih stezah tudi v lanski sezoni ni bilo potrebno varčevati z gorivom, poleg tega pa je pogosto dovolj le ena faza varnostnega avta, da tema varčevanja z gorivom postane nepomembna.

Deset kilogramov goriva pomeni okrog tri desetinke počasnejši čas kroga. Zaradi tega nekatere ekipe že v lanskim sezoni svojih rezervoarjev niso napolnile do vrha, dokler ni obstajala bojazen deficita v zmogljivosti. Proti temu pa govori dejstvo, da bo sprememba pravilnika dodatno povečala zračni upor, zaradi česar se bo povečala tudi poraba goriva. Če bo kdo tvegal, se lahko zgodi, da se bo zanj dirka končala povsem drugače, kot si je predstavljal oziroma želel.

Od leta 2021 naprej, pa bi lahko dobili rešitev za težavo daljših dirkalnikov. Kajti športni šef F1 Ross Brawn v pogledu velike novele pravil načrtuje, da ekipam s pravilnikom predpiše medosno razdaljo dirkalnikov. Vse z namenom, da bodo dirkalniki znova dajali bolj agresiven izgled.        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Macolar
Najbolš bi blo da nardijo 10 metrske in pregibne.
22.1.2019 7:35:51
ripmork
Ja - s harmoniko na sredi po vzoru avtobusov Pomoje bi jim morali precej bolj omejit max dolžino dirkalnika - ni čudno, da imajo vsi ultra kompaktne bottle-neck oblike, če so jih v dolžino toliko raztegnili. Krajši dirkalniki so okretnejši, nazaj v to smer je treba it.
22.1.2019 11:26:15
hubertfast
Namesto vode naj si vlijejo bencin pa speljejo drugam 😂😂, šalo na stran. Po moje zna biti res, da se bo upošteval SC saj je verjetnost ziher čez 50%. Pa še nekaj rookijev imamo, kar ta procent lahko še poveča.
22.1.2019 12:04:22
hubertfast
Če bo SC potreben se bo šofer številka dva pa zakantal. Po možnosti v konkurenčnega šoferja številka 1😂🤣
22.1.2019 12:06:07
mojsterjaka
Saj to vse to Mercedes že ma vsaj tri leta!!? Lepo je tole dogovorjeno! Glede varnostnega avta pa smo tako videli kolikokrat je bil poklican, vedno je pomagal Mecedesu, ko pa je bil za njih bolj ugoden virtualni varnostni avto, so uporabili pač tega. Kuhinja je čedalje večja. Sramota!
24.1.2019 18:58:56
macolar
Zanimivo da so z varnostnim avtom počakali toliko da je Vettel najprej prehitel Hamiltona na ravnini. Zanimivo da je Vettel zmagal zaradi VSCja. Hehe, eni pa še kar iščete teorije zarote in razloge zakaj so dobesedno podarili naslov - razlog? - lastna nesposobnost, tako Vettla kot ekipe.
24.1.2019 19:31:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija