Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nejevolja v F1
Dirkališča v sporu z Liberty Medio
Nad F1 se zgrinjajo novi črni oblaki, kajti promotorji aktualnega koledarja dirk so se spoprijeli z Liberty Medio. Dirka v Miamiju in plačljiva televizija skrbita za nejevoljo.
Bojan Vrbnjak
29. januar 2019 | 13:00:00

Za Liberty Medio že pred začetkom letošnje sezone kaže na nejevoljo in veliko dela. Združenje dirkalnih promotorjev (Formula One Promoters Association – FOPA) je imelo včeraj v Londonu sestanek, kjer je tekla beseda o aktualnih pogojih za izvedbo dirke. Smer, ki jo ubira Liberty Media, skrbi namreč pri tem združenju za veliko nejevoljo.

"Vsi smo jezni. Ideje Liberty Medie so preveč skokovite," je za časnik Daily Mail povedal Stuart Pringle, šef Silverstonea in predsednik uprave združenja FOPA. "Do sedaj smo bili tiho in ustrežljivi. Ampak zelo smo zaskrbljeni, kar zadeva prihodnost športa pod vodenjem ljudi, ki so sedaj na vrhu."

V letošnjem letu potečejo pogodbe kar petim prizoriščem. Velika Britanija, Italija, Španija, Nemčija in Mehika se nahajajo pred negotovo prihodnostjo v F1. Kritikom na račun Liberty Medie naj bi se od skupaj 21 prirediteljev priključilo 16. Kamen spotike so načrti za dirko v Miamiju.

Novi lastniki F1 si že eno leto prizadevajo F1 pripeljati na Florido. Pri pogajanjih z organizatorji so lastniki F1 ubrali pot, ki je obstoječim promotorjem povzročila veliko jeze. Medtem ko obstoječa prizorišča za dirko F1 plačajo povprečno okrog 26,5 milijona evrov, naj bi Liberty Media z Miamijem sklenila drugačen model.

"Kot kaže bo Miami prejel brezplačno pogodbo," tako Pringle. Brezplačno v tem primeru pomeni, da si bosta Liberty Media in promotor v Miamiju delila dobiček in tudi morebitno tveganje izgube za to prireditev. "To pri nobenem ni naletelo na odobravanje. Predvsem ne pri promotorju v Austinu, kjer fantje tako trdo delajo, da se jim dirka izplača."

Sodeč po govoricah, se kritikom na račun Liberty Medie niso priključili Baku, Abu Dabi, Singapur, Rusija in Bahrajn. Pringle kraljevemu razredu motošporta napoveduje mračno prihodnost, dokler Liberty Media ne bo pokazala volje do pogajanj s preostalimi 16-mi promotorji. "Če se bo tako nadaljevalo, bo F1 nastopala le še na dirkališčih druge izbire, če sploh."

Američani okrog šefa Chase Careya so na začetku leta 2017  od Bernieja Ecclestonea prevzeli vodenje kraljevega razreda motošporta. Njihov največji dosežek doslej na komercialni strani je bila uvedba lastne ponudbe streaminga F1 TV. In ravno takšni plačljivi TV modeli pri organizatorjih dirk niso ravno naleteli na izbruhe navdušenja.

Promotorji namreč izražajo bojazen, da bo F1 brez prenosov na Free-TV kanalih izgubila gledalce, zaradi česar bi lahko posledično padel tudi interes za nakup vstopnic za dirke. Danes na bi se odvijal sestanek med promotorji in Liberty Medio, kjer bo tekla beseda o vseh naštetih spornih točkah. Z napetostjo lahko pričakujemo, kakšen rezultat bo prineslo to njihovo srečanje.                                      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Navijac
ta ladja vse hitreje tone... zibelka f1 so dirkališča v evropi in zdej vsa odmevna imena dirkališč izginjajo na račun da se drugje dirka... res me zanima kako dolgo bom še gledal f1?
29.1.2019 13:16:43
2fast4y
Res je....
29.1.2019 14:57:37
matt0
Za dvig gledanosti se potrebuje šov, tu ni dvoma. Šov pa moti tiste, ki so pred ekrani in na dirkah stalnica. Gremo v smeri šova? V klasični smeri, kjer je propad neizogiben? Middle ground? Saj nihče ne ve.
29.1.2019 17:44:08
hubertfast
Kako zagotoviti show in obenem zadovoljiti velike 3? Kaj jim odvzeti (predpisati), da se ne bodo počutili opeharjene?
30.1.2019 6:02:29
Dynisco
Za povprečnega gledalca, ki mu je predrago vse razen zastonj prenosa po TV pa res ne vem kakšna je razlika, če je dirka v Avstriji ali v Vietnamu?
30.1.2019 7:07:36
ripmork
V bistvu se nič novega ne dogaja; Bernie je davno tega začel z rezanjem tradicionalnih prizorišč na račun večjega kratkoročnega zaslužka (in v škodo športu). Pritoževanje lastnikov prizorišč je tako ali drugače konstanta. Razlika med Bernijem in Liberty Media je predvsem v tem, da slednji delajo odločitve, ki kratkoročno ne bodo prinesel ogromno denarja, želijo pa dolgoročno šport naredit bolj globalen in preko tega dvignit vrednost f1 kot znamke. Kar se tiče izboljšanja samega športa so pa pri Liberty Media v zadnjem letu vložili več sredstev in truda, premisleka (bodoče aero in tehnične spremembe) kot organizacija pod Bernijem v zadnjih 10 letih.
30.1.2019 10:49:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija