Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   F1 sezone 2019
Deset novih pravil v preletu
Medtem ko so nekatere nove prilagoditve pravi dovolj očitne, pa so druge navijače zaobšle in prav je, da jih na kratko še enkrat povzamemo.
Bojan Vrbnjak
31. januar 2019 | 9:32:47

F1 bo v letošnjem letu dobila novi izgled, ker bodo obsežne spremembe pravil na področju aerodinamike skrbele za to, da bo dirkanje v sezoni 2019 znova boljše. Bolje rečeno naj bi bilo, ker obstaja veliko dvomov. Da naj bi na poenostavljenem prednjem krilcu bilo manj "izrastkov", to navijače F1 že vedo. Večina navijačev tudi ve o novem pravilu pri gumah, kjer se konča vsa ta barvna zmeda.

Vendar se v sezoni 2019 ne spremenijo le pravila za aerodinamiko in gume. Kajti FIA je sprejela še druge prilagoditve v športnem pravilniku, ki se pa niso dobro prenesle v javnost. In prav je, da jih še enkrat na kratko predstavimo.

Dvig limita goriva – turbo obdobje naj bi v F1 prineslo bolj učinkovite motorje, vendar pa smo bili priča temu, da so dirkači na dirkah vozili v varčnem modusu. Že v sezoni se je limit dvignil iz 100 na 105 kilogramov, v sezoni 2019 se ta dvigne za dodatnih 5 kilogramov. Ali bo s tem dirkanje boljše?

Pomoč za težje dirkače – do sedaj so bili težji dirkači v podrejenem položaju. Dolgo časa so skrbeli, da je bila najmanjša predpisana teža prekoračena. In četudi so se nahajali znotraj dovoljenega področja, so se borili z neugodno porazdelitvijo teže v dirkalniku. Posledica je bila ta, da so dirkači stradali ali pa so se na dirko celo odrekli posod za tekočino. S tem naj bi bilo sedaj konec, kajti dirkač mora skupaj s sedežem tehtati najmanj 80 kilogramov. In kdor tega ne doseže, mora ekipa v njegov dirkalnik na določeno mesto namestiti dodatno težo.

Kazni pribitka mest – zagotovo gre pri kazni zaradi menjave delov motorja za enega izmed najbolj negativnih vidikov hibridnega obdobja F1. To ni skrbelo za zmedo le pri navijačih, temveč tudi strokovnjakih. Kajti kje bo nekdo začel dirko, se je deloma izkazalo celo za igro ugibanja. V lanskem letu so dirkača, ki je prejel kazen pribitka 15-ih mest, enostavno postavili na konec vrste, kar je bilo po mnenju varuhov pravil najbolj enostavna rešitev. Kljub temu pa je to vodilo do zelo čudnih scen. Kdor je na treningu v petek kot prvi zapeljal na stezo, je imel na koncu najboljši položaj. S tem bo sedaj konec. Če se bo moralo, zaradi kazni, na začelje postaviti več dirkačev, bo sedaj odločalo mesto, doseženo na kvalifikacijah. Izjema je le pravilo 107 odstotkov – ti dirkači se postavijo za žrtvami motornih kazni.

Nova meja pri kurjenju olja – tukaj gre za zelo kontroverzno temo pri iskanju večje zmogljivosti s kurjenjem olja. FIA je posegla vmes in ekipam postavila mejo, koliko olja se lahko pokuri. Letos mora biti dodaten rezervoar olja na kvalifikacijah prazen. Manj olja, manj party-modusa..

Prehitevanje po fazi varnostnega avta – dirkači bodo letos morali biti bolj potrpežljivi, preden bodo smeli prehiteti tekmeca pi nevtralnem položaju. Če je doslej veljala prva linija varnostnega avta kot začetek prehitevanj, bo letos to štartno-ciljna črta. In od te črte se bodo pojavile tudi zelene zastavice.

Izkušnje za novince strokovnjake – ker je moštveno osebje iz stroškovnih razlogov sedaj omejeno na 60 ljudi, se je večina ekip odrekla mladih strokovnjakov. Sedaj bo vsaka ekipa prejela šest izjem za mlade strokovnjake. Vendar pa lahko vsak prisostvuje oziroma dela le na dveh dirkah.

Ekipe same preverjajo svoje dirkalnike – do sedaj je bila FIA tista, ki je pred dirkaškim tednom prevzela dirkalnike, sedaj bodo tako imenovani Scrutineering opravile ekipe same in najpozneje 18 ur pred pričetkom prvega prostega treninga morajo oddati izjavo, da njihov dirkalni odgovarja pravilom. Kljub temu pa bo FIA tekom dirkaškega konca tedna opravila kontrole.

Ogrevalni krog za štarte iz boksov – kdor je moral doslej dirko pričeti iz boksov, ta ni smel sodelovati v ogrevalnem krogu in ni imel možnosti, da še zadnjič preveri svoj dirkalnik. Od letos naprej bodo lahko ti dirkači, ki torej dirko pričnejo iz boksov, prav tako sodelovali v ogrevalnem krogu, toda potem morajo zopet zaviti v bokse.

Nova dirkaška oprema – letos so biometrične rokavice obvezne, čeprav so jih dirkači uporabili že v lanski sezoni. Novi varnostni standardi pa sedaj obstajajo za čelade. Manjša odprtina vizirja in boljše absorbiranje energije naj bi bolje ščitila prednje področje glave.

Dirka do ciljne luči – Po zmedi na dirki v Montrealu, ko je manekenka Winnie Harlow prehitro pokazala ciljno zastavico, bo letos konec dirka sporočil svetlobni signal. Poleg ciljne zastavice bo na štartno-ciljni ravnini zableščal tudi svetlobni signal v črno-beli barvi zastavice. Seveda, ko bodo odpeljani vsi krogi dirke.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija