Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Liberty Media se ne zmeni za krtitike promotorjev
Mi gremo svojo pot
Večinski lastnik F1 Liberty Media se je pred kratkim znašel pod ostrimi kritikami promotorjev. Šef Chase Carey se je podal v ofenzivo in izrazil nerazumevanje za njihov upor.
Bojan Vrbnjak
7. februar 2019 | 9:50:44

Liberty Media se je v preteklem tednu znašla na udaru kritik združenja promotorjev F1 FOPA. Slednji so bili kritični zaradi previsokih pristojbin lastnikov komercialnih pravic. Chase Carey pa se je na te kritike odzval hladno. "Če v prostor postaviš 21 ljudi, potem je neizbežno, da se najdejo nekateri, ki se nad nečim pritožujejo," tako Carey za ESPN. Šef združenja FOPA Stuart Pringle, je pretekli teden pri britanskih kolegih iz Daily Mail prižgal alarm: "Če se bo tako nadaljevalo, bo F1 dirkala le še na stezah druge kategorije, če sploh."

Carey se je na kritike 16-ih promotorjev odzval s sledečimi besedami: "To je del življenja, da najdeš kup ljudi, ki se pritožujejo nad nečim in potem ustvarjajo veliki hrup." Predmet spora so aktualne pogodbe in previsoke pristojbine za izvedbo dirke. Letos potečejo pogodbe z dirkališči Hockenheim, Silverstone, Monza, Barcelona in Mexico City. Kot je znano, dirka v Mehiki od leta 2020 naprej ne bo več podprta s strani vlade, kljub izjemnemu obisku.

Medtem ko F1 z dirko v Vietnamu 2020 nadaljuje s svojo ekspanzijo in bo dirka v Miamiju, sodeč po špekulacijah, izvedena s povsem drugačnim poslovnim modelom, kjer bo Liberty Media sodelovala pri dobičku ali izgubi, se tradicionalna prizorišča kraljevega razreda motošporta počutijo zapostavljena.

Carey je presenečen nad tem, da se zaradi teh spornih točk nikoli ni pristopilo k pogovorom. "To je bil zame najbolj nenavaden del, kajti to so pojasnili dan pred sestankom. Izbrali smo že dan, da bi govorili o ukrepih, ampak nekaj ljudi je potem objavilo sporočilo za medije, v katerem so zahtevali, da se moramo pogovoriti o ukrepih."

Sestanek, ki je potekal dan po objavi promotorjev, pa po besedah Carey še zdaleč ni bil tako problematičen, kot bi menili na podlagi kritičnih besed. "Če sem odkrit, menim, da je bil sestanek neverjetno pozitiven. Prav tako menim, da imamo od večine ogromno podporo in promotorji cenijo naše delo."

Sodeč po poročanju nekaterih medijev, se prireditelji Bakuja, Abu Dabija, Singapurja, Rusije in Bahrajna niso pridružili kritični strani preostalih kolegov. Carey ne opaža nekega splošnega nezadovoljstva med promotorji. "Oni so mnenja, da je šport za njih in tudi na splošno postal veliko boljši kot je to bilo pred nekaj leti in da gre vse skupaj v pravo smer."

Odpiranje novih trgov oziroma novih prizorišč pa po mnenju Careya ne predstavlja grožnje za uveljavljena dirkališča. "Ne zavzemamo se za nova prizorišča na račun obstoječih dirkališč. Realnost je takšna, da smo od našega prevzema F1 pred dvema letoma obnovili pogodbe. Edina dirka, kjer ni prišlo do podaljšanja pogodbe, je Malezija. In tukaj je šlo za skupno odločitev."

Za Careya pritisk iz kritičnega dela združenja FOPA ni noben razlog, da bi spreminjali aktualno začrtano pot. "Očitno se v tem športu rado govori – najprej se govori, potem se ukrepa. Menim, da so te pogodbe zapletene in pri vseh smo zelo vključeni. Videli bomo, kam nas bo vodila pot. Nadaljevali pa bomo s tem, kar počnemo in pri tem se dobro počutimo."

Ali je oziroma bo s tem spor Liberty Medie s promotorji združenja FOPA končan, je druga stvar. Prihodnji dnevi bodo pokazali, ali bo obema stranema uspelo doseči dogovor, ali pa se bo debata preko medijev samo še stopnjevala. Prireditelje, predvsem evropske, gre razumeti, da nimajo možnosti dobiti državne pomoči, kot je to primer v eksotičnih denarja polnih državah. Zadnji primer Mehike je več kot poučen.            

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija