Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Je Mercedes tako dobro pripravljen kot svetovni prvak?
Hamilton se izmika vprašanjem
Prvi nastop aktualnega prvaka je prinesel spoznanje, da je Lewis Hamilton tako dobro telesno pripravljen kot še nikoli prej. Ampak, ali je dobro pripravljen tudi njegov Mercedes?
Bojan Vrbnjak
21. februar 2019 | 10:43:01

Lewis Hamilton je skoraj celoten zimski premor dobesedno poniknil. Ker se je Mercedes letos odrekel predstavitvi novega dirkalnika v javnosti, se svetovni prvak tudi tukaj ni pojavil. Tretji dan testiranj v Barceloni, pa je imel Hamilton – končno, bi rekli predstavniki sedme sile – svoj prvi nastop pred mediji.

In kolegi na mestu dogajanja so opazili, da je Hamilton pridobil mišice in tudi nekoliko na teži. Kajti novo pravilo 80 kilogramov dirkačem dovoljuje, da ne pazijo več tako na prehrano in da lahko tudi drugače trenirajo. "Letos imam nekaj kilogramov več kot v lanskem letu, pridobil sem mišično maso, ampak odlično sem telesno pripravljen. Tako dobro kot še nikoli prej," je povedal Hamilton.

Ker je aktualni prvak v prvih dveh dneh testiranj pristal le na mestih devet in deset, in to z občutnim zaostankom za Ferrarijem, se je kar samo od sebe postavljalo vprašanje, kako dobro pa je pripravljen njegov Mercedes. Če je bil Hamilton v pogledu svoje telesne pripravljenosti in programa treningov še zgovoren, pa je na vprašanje glede svojega dirkalnika reagiral zelo občutljivo.

Novinarji so morali brati med vrsticami, da so si lahko ustvarili sliko. Resnica je verjetno ležala prej v tem, česar ni povedal. In tukaj se je okrepil vtis, da Mercedes očitno ni tam, kjer so želeli biti. Ferrari je trenutno hitrejši. To medtem priznavajo tudi inženirji srebrnih puščic. Bilo pa bi zanimivo vedeti, za koliko.

Strokovnjaki, prisotni na licu mesta, ocenjujejo, da gre za pol sekunde. In tukaj ne gre za pol sekunde zaradi šova za javnost in šefe na vodilni etaži koncerna (s praznim rezervoarjem in najmehkejšimi gumami), temveč za prave pol sekunde, kar gre pripisati močnemu motorju iz Maranella in tudi izboljšani aerodinamiki. Mercedes na bi bil počasnejši tako v zavojih kot tudi na ravnini.

Temu vprašanju se je Hamilton spretno ognil. Britanec se je zabarikadiral za izjavo, da so primerjalni časi krogov prvega tedna testiranj kot branje iz kavne usedline, ker nihče ne ve, koliko ima kdo bencina v rezervoarju. "Ferrari je močan, zelo močan. Kljub temu pa nima smisla, da se že sedaj vrednotijo zaostanki. V drugem tednu testiranj bomo vedeli veliko več." Hamilton je še spomnil na to, da je bil Ferrari tudi v zadnjih letih zelo močan na zimskih testiranjih. "Mi se osredotočamo na naše delo. Prvi teden testiranj ni trenutek, da se gleda na ostale. Gre za zbiranje podatkov in le-te pravilno ovrednotiti, da bi bolje razumeli naš dirkalnik." Tukaj lahko pritrdimo Hamiltonu, kajti Ferrari je na zimskih testiranjih zares kazal odlično formo, toda ko se je pričela sezona – sploh pa ko se je končala -, pa je bleščala le še srebrna zvezda.

Njegov tekmec za naslov prvaka iz Ferrarija, Sebastian Vettel, pa je bil tukaj že bolj konkreten. "To je bilo testiranje zelo blizu perfekcije." Hamilton je na Nemčevo izjavo reagiral nekoliko s kislim obrazom: "Dobro za njega." A Britanec istočasno prizna: "Ferrari izgleda sijajno."

O stanju njegovega dirkalnika pa so mediji izvedeli zelo malo. Tu se je namreč Hamilton zatekel k standardnim izjavam. "Prvi dan si redko srečen z novim dirkalnikom. Potreben je čas, da ga uravnotežiš, da se v njem počutiš dobro. Imamo manj podtlaka, ampak to smo z novimi pravili tudi pričakovali. Drugače pa se občuti kot dirkalnik F1 te generacije. Le uravnoteženost se je nekoliko prestavila – zaradi novega prednjega krilca." Na koncu je Hamilton povedal vsaj en stavek, ki je zbudil pozornost. "Kozarec je napolnjen do polovice. Pred nami je še veliko dela."

Da bi na podlagi prvih treh dni testiranj v Barceloni sedaj sklepali, da bodo aktualni prvaki Mercedes s šampionom Hamiltonom na čelu uvodno dirko v Avstraliji pričeli iz mesta v začelju – nekje blizu Williamsa na primer -, potem moramo nemudoma k zdravniku. Še bolje psihiatru. Kajti prepričani smo lahko, da bo Mercedes tudi letos merilo za ostale in plen, za katerim se bodo podili lovci vseh moštvenih barv. Seveda pa bi menjava na vrhu bila dobrodošla.

Če bi se pa to res zgodilo – pa ne zaradi kakšne tehnične težave -, potem je avtor tega prispevka pripravljen, da se na eno izmed dirk v Evropi odpravi peš. In da naloga ne bi bila prelahka, Avstrijo in Madžarsko izključim – pač zaradi dejstva, da sem doma iz kaj jaz vem katerega po vrsti najlepšega mesta Slovenije in prestolnice Štajerske. Vzemimo na primer Monako – da bi bila moja hoja bolj mondeno obarvana…          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
@newsman, kaj pa recimo Silverstone?😂🤣
21.2.2019 11:12:47
newsman
@huberfast to ne velja, ker bi se moral čez Rokavski preliv peljati z ladjo, po tunelu pa me ne bi pustili....
21.2.2019 11:20:23
hubertfast
Če pa lahko dodam mnenje Turrinija, ki lepo pove, da je Mercedesova moč letos zastrašujoča in mu daje misliti. Po moje taktično malo pretirava.
21.2.2019 11:23:11
hubertfast
@newsman, že če bo Monza ti bom dal kapo dol 🤣😂, vendar verjamem tvojim napovedim in se boš zlizal 😎
21.2.2019 11:25:26
hubertfast
Horner je izjavil, da je njihov aerodinamičen koncept po opravljenih simulacijah boljši od Ferrarija. Pa da vidimo?
21.2.2019 11:54:53
tadejkrze
Kaj ti bo aerodinamični koncept, če ti motor ne dela
21.2.2019 12:59:14
hubertfast
Kot se večinoma strinjamo počakajmo na prvo dirko, glede motorja je Horner izjavil, da Honda dela kot švicarska ura. Glede na videno mu tudi ne moremo očitati, da je fejst podhranjen z konji.
21.2.2019 13:21:33
Fero
Tud če Mercedes ne bo hiter se ni za bat, Hamilton bo delal nebeške kroge in vse nadoknadil.
21.2.2019 13:23:02
hubertfast
@Fero, od tebe ne bi pričakoval take hitre predaje
21.2.2019 13:24:18
mojsterjaka
Bo pa FIA napolnila njihov kozarec do konca, ane!
21.2.2019 13:39:54
jurica.kocina
letos bo še pestro, mislim pa da bo Ferrari močnejši kot Mercedes, čeprav bi raje videl obratno 7/92 bo težka
21.2.2019 14:10:52
Fero
Kakšne predaje?
21.2.2019 14:26:05
Senna4Ever
Mene pa ne bi prav nič presenetilo, če bi bil letos na vrhu Ferrari ali pa celo nekdo tretji. Vedno kadar so se spremenila pravila v zvezi z izdelavo avta, so se karte vsaj delno premešale. Poleg tega se tudi motorji razvijajo dalje. Že lani ni manjkalo dosti pa naslov ne bi romal k srebrnim, kateri se za to lahko v dobršnji meri zahvalijo Hamiltonu. Lahko pa bi bilo drugače, če Vettel ne bi naredil toliko napak ali pa, če bi npr. imeli pri Mercedesu dva dirkača kova Bottas. Skratka vsaka era se enkrat konča in zakaj se ne bi mercedesova letos?
21.2.2019 22:00:25
Jon
...zarad Hamleta...bo ze zacutil oz zavohal kam mora it...tud Šumi je odsel ko je bil cas...
21.2.2019 22:17:01
mojsterjaka
Od 2009 - 2013 je slabo vohal, ali pa ni imel pravega žmohta!?
21.2.2019 23:31:35
duss
Schumi je kiksnu .. Ostat bi moral še sezoni 07 in 08, pa bi imel sedajle na računu vsaj okroglih 100 zmag in po možnosti 8 naslovov. Damn you Di Montezemolo :P
22.2.2019 9:20:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija