Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Prvi teden testiranj 2019
Kako dober je dejansko novi SF90?
Pohvale s strani dirkačev in strokovnjakov. Novi Ferrarijev dirkalnik SF90 sezone 2019 je očitno dirkalnik, katerega velja premagati. Vendar pa pri ekipi iz Maranella umirjajo evforijo.
Bojan Vrbnjak
22. februar 2019 | 9:13:01

Ali je Ferrari ekipa, ki jo bo v letošnji sezoni potrebno premagati? To vprašanje se kar samo po sebi postavlja po končanem prvem tednu zimskih testiranj v Barceloni. Za mnoge strokovnjake so rdeči iz Maranella naredili najboljši vtis in so si v prvih dveh dneh testiranj zagotovili tudi najboljše čase krogov. Oba dirkača Ferrarija sta navdušena nad svojim novim delovnim orodjem.

"Občuti se zelo dobro," meni Leclerc, ki je letos novinec pri Ferrariju in ki želi izzvati moštvenega kolega Sebastiana Vettla. "Uravnoteženost je dokaj dobra. Že Seb je dejal, da občutek ni tako kot pri novem dirkalniku, prej kot pri uveljavljenem," doda Monačan. Spričo sprememb pravilnika za sezono 2019, bi lahko te izjave v ušesih tifozijev zvenele kot glasba. Nova aerodinamika naj bi ekipam odvzela kar nekaj podtlaka, vendar pa vse kaže na to, da Ferrari v tem pogledu ni ravno nazadoval.

Poleg tega je pri moštvu iz Maranella tudi zanesljivost zelo dobra. SF90 je tekel kot namazan in ni povzročal nobenih težav. Ferrari je v prvem tednu testiranj odpeljal 598 krogov, kar je zavidljiva vrednost, ki jo je presegel le Mercedes, ki je nabral 610 krogov. "Vsak dan smo lahko opravili naš program in to je zelo pomembno," pravi Leclerc.

A postavlja se vprašanje, česar je sposobna neposredna konkurenca. Zadnji dan testiranj sta bila oba dirkača Mercedesa pred Leclercom, čeprav njegov zaostanek ni bil velik. "Prepričan sem, da oba še nista slekla svojih hlač." V strokovnem žargonu se to imenuje "Sandbagging". Ampak to igro se gredo tudi pri Ferrariju. "Zagotovo niso pritiskali na polno, toda to nismo počeli tudi mi."

Primerjava med obema vrhunskima ekipama zatorej iz tehničnega in časovnega vidika ni povsem mogoča, vendar pa je šef ekipe Mercedes Toto Wolff že po prvem dnevu testiranj govoril o ultra močni predstavi Ferrarija. Ali je bilo to le odvračanje pozornosti ali odkrito mišljena pohvala, to ve le Avstrijec sam.

Gary Anderson, strokovni sodelavec kolegov iz Motorsport-Total.com, si je ob stezi ustvaril lasten pogled. Njegov zaključek se glasi: "Ferrari na stezi izgleda zares dobro, verjetno najboljše, kar smo lahko videli." Sicer je v pogledu količine goriva v dirkalniku še nekaj vprašajev, ker nismo videli nobene simulacije dirke v razdalji 66 krogov zapored, kljub temu pa je Anderson mnenja, da je SF90 zelo konstanten.

"Oba dirkača sta imela dobro uravnotežen dirkalnik. Nikoli se nista imela težav z zavorami, njun zadek ni bil nervozen in zaradi tega verjamem, da gre za dober paket." Anderson ne verjame, da sta morala Vettel in Leclerc že dirkati na limitu, a to bi se lahko zgodilo, ko bo svoje pokazal tudi Mercedes.

Dober indikator je v Barceloni ovinek številka 9, ki je prej veljal za odsek poguma in ločil seme od plevela. "V tem ovinku številka 9 je Ferrari edini dirkalnik, ki mu je uspelo prednje kolo spraviti čez notranji del robnika. Vsi ostali so morali voziti daljšo linijo," analizira Anderson. Povrhu je bilo gibanje Ferrarija v tem ovinku zelo nadzorovano in ne nenadno.

V zadnjem sektorju steze v Barceloni pa so pomembne druge kvalitete, a tudi v počasnih zavojih je Ferrari blestel. "Dirkalnik zelo dobro leži na stezi. Ko dirkač zapelje preko robnikov, ni nobenih vibracij. Pospeševanje iz ovinka številka 13 je zares izjemno. Enostavno lahko pritisneta na plin. Imajo vse, kar dirkalnik naredi hiter."

Čeprav še nismo dobili nobene jasne slike, pa kaže na to, da so znamenja za rdeče iz Maranella zaenkrat dobra. A pri Ferrariju se v izjave o lastni formi ne želijo spuščati. "Ostale ekipe so še zadržane. Videti moramo, kako veliko je to njihovo zadrževanje in skrivanje, a mi smo v tem trenutku z našim dirkalnikom več kot zadovoljni," pove Leclerc.

Jasno sliko o razmerju moči bo dala šele Avstralija, toda pred tem bodo na sporedu še štirje testni dnevi. Da bi se na drugi teden priprav kar se da najbolje pripravili, se bosta dirkača odpravila v Maranello, da tam nadaljujeta z delom na pripravah.        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Vsi prisotni strokovnjaki ob stezi so enotnega mnenja, da leži kot na tračnicah, brez prekrmarjenja in podkrmarjenja, brez zdrsavanja, brez vibracij zelo umirjeno in tekoče...je pa neizpodbitno dejstvo,da je Avstralija še daleč in Mercedes ni pokazal niti pol, isto velja za RB!
22.2.2019 9:47:35
newsman
Nekaj je gotovo. Sedaj bodo vse ekipe, do naslednjih testiranj, v svojih svetih dvoranah poleg lastnih pridobljeni podatkov iz Barcelone, podrobno analizirale še fotografije dirkalnikov tekmecev in ugotavljale, kaj imajo dobrega oni in če bi lahko to na naš dirkalnik namestili tudi mi. Iz izkušenj vam povem, da imajo vrhunske ekipe svoje fotografe ob stezi ali pa pogodbe z drugimi, ki ne fotografirajo zaradi umetniškega vtisa izdelka, temveč so osredotočeni na detajle. Seveda sodobna fotografska oprema omogoča, da se te slike dobijo v moštvene garaže v realnem času, a vendar se bodo le-te podrobneje pogledale v pisarnah tehničnih šefov. Prepričani smo lahko, da bo na naslednjih testiranjih kakšna dobra rešitev ene ekipe videna na dirkalniku druge. In potem bodo v neki meri rezultati testiranj že bolj reprezentativni. Ta prvi teden testiranj to zagotovo ni.
22.2.2019 10:59:02
ripmork
Definitivno se bo kopiralo Ravno bral analizo Autosporta (utežitev časov glede na zmesi gum) - rdeči naj bi bili cca pol sekunde pred Mercedesom. Zaenkrat res še zelo zgodaj za kakršnekoli napovedi, a imam občutek, da bo razmerje moči malce bolj izenačeno kot lani. Upam
22.2.2019 12:33:09
zoki
Avstralija je vprašljiva kako bo, za Bahrajn, Kitajsko in Azerbajdžan sem pa 99% prepričan da bo Ferrari tam dominantno moštvo, zna še morda Alfa presenetit. Če se seveda Max ne bo spet šel destruction derby, bi moral Ferrari imet vsaj 3 zmage do Barcelone. Po Barceloni, kjer bo večji paket posodobitev pri vseh pa je vprašljivo kako bo. Me zanima kako bo RB zanesljiv s Hondinim motorjem, glede na to kakšne težave je imel že z Renaultom.
22.2.2019 13:44:14
hubertfast
Mesarsko klanje bo.
22.2.2019 14:18:33
Brumbrum44
Srebrni z obrabo gum niso napredovali... Ponovno na delo...
22.2.2019 15:18:10
Brumbrum44
Rdeči so se izkazali.. V počasnem posnetku gledano gre v ovinku kot po tirnicah... Redbull in mercedes sta še daleč od take stabilnosti. Rdeči so zraven prednjega krilca zadeli v polno predvsem zadnje vzmetenje in dno... Praktično vse.. Glede motorja se bo še videlo marsikaj letos...
22.2.2019 15:35:49
hubertfast
Kaj novega?
23.2.2019 8:37:30
Brumbrum44
Huber pr srebrnih imajo 2 varianti prednjega vzmetenja... Zadaj so se pri problematiki višine.. Kar je novega in zanimivo legalnega je da pr srebrnih bodo tudi zadnje gume stercale [krmarile]... Podobno kot je imel osebni avto honda prelude pred davnimi časi... Mal za smeh... Mislim da jim bo uspelo...
23.2.2019 15:03:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija