Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Tako naj bi se spremenil kraljevi razred motošporta
Načrt prihodnosti F1
Do sedaj se je veliko govorilo, zelo malo pa zgodilo. To naj bi se sedaj spremenilo, kajti športni šef F1 Ross Brawn je izdal, da naj bi do letošnjega poletja dobili konkretno sliko o F1 za leto 2021, kot poročajo kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
11. marec 2019 | 11:23:15

Sledeče besede se v krajših razlikah pojavljajo kot nekakšna rdeča nit in sicer so to: zgornja meja proračuna, pravičnejša delitev denarnih nagrad, novi dirkalniki, bolj zgoščen program tekom dirke, razširitev koledarja dirk. Leta 2021 naj bi se vse našteto tudi zgodilo oziroma realiziralo, čeprav čas za odgovorne F1 ni zaveznik. Kolegi iz auto motor und sport so se pogovarjali s športnim šefom F1 Rossom Brawnom in želeli izvedeti, kako se bo vse skupaj nadaljevalo. Iz tega pogovora se je izluščila pomembna informacija in sicer ta, da bo do poletja konkretnejšo obliko dobila nova F1.

Zgornja meja proračuna je prva tema in ta naj bi prišla. Čeprav Ross Brawn še ni želel navesti nobenih številk, pa naj bi se od leta 2021 naprej uvedel načrt treh stopenj s 180, 165 in 135 milijonov dolarjev na sezono. V te zneske niso vključene plače dirkačev in treh najdražjih zaposlenih posamezne ekipe. "Smo zelo blizu. Časa je vse manj, a preden se prenaglimo, raje zadeve opravimo tako kot morajo biti. Seveda pa bi bilo nerealno pričakovati, da bi že danes imeli načrte za vse detajle. Pred tremi tedni smo skupaj s FIO ekipam predstavili pravila za zgornjo mejo proračuna. Sedaj se z moštvi pogovarjamo o detajlih. Potem pa se bodo pravila zapisala v dokončen okvir. Poleg delovnih skupin za tehnične šefe in vodje ekip, smo ustanovili tudi eno za finančne ljudi." V letu 2020 se bo vadilo, in takrat bodo ekipe zavezane, da sporočijo svoje številke. Vendar v tem letu še ne bo prišlo do izrekanj kazni. Finančni strokovnjaki želijo videti, kako natančno bodo lahko preverjali proračune. Leta 2021 pa bo zgornja meja zavezujoča za vse udeležence prvenstva.

Tema porazdelitev denarja je v primerjavi z zgornjo mejo proračuna potekala z manj težavami. Zelo se navezuje na predlog iz Bahrajna 2018. Torej enaka vsota za vse. Ferrari dobi 40 milijonov več, proizvajalci pa 10 milijonov kot bonus za svoje izdobave motorjev po fiksni ceni. "Ključ razdelitve denarja je še vedno podoben tistemu, ki smo ga predstavili v Bahrajnu. Smešno je le to, da je bilo tukaj manj razprav kot pri zgornji meji proračuna. Priznati pa je treba, da je zadeva tudi manj zapletena. Prvotno zadržanost je potrebno pripisati dejstvu, da so želele ekipe najprej videti celotno sliko, preden bi karkoli rekle na temo delitve denarja. Sedaj so na mizi vsa dejstva in tukaj je veliko enostavneje sprejeti neko odločitev," tako Brawn.

Ekipe bodo še naprej vpete v odločitve glede pravilnika. Vendar pa naj bi se celoten proces občutno poenostavil in skrajšal, s čimer bi odpravili morebitne pat položaje. Vemo, da je v F1 skoraj nemogoče doseči enotnost. Liberty Media želi tudi pri kratkoročnih odločitvah biti v stanju, da doseže razumno soglasje.

Dirkalniki za sezono 2021 se nahajajo v dokaj izpiljenem razvojnem stanju. Še nikoli se ni vložilo toliko dela v nek novi pravilnik. Strokovna skupina okrog Pata Symondsa se že nahaja v stanju "India". Črka "I" stoji za osmo evolucijo prvotnega koncepta. FIA je ravno pričela s tem, da k temu spiše pravila. Sredi leta naj bi bil končan prvi osnutek, ki pa se lahko potem še vedno spremeni. Spoznanja iz pravil letošnjega leta naj bi se stekla tudi v dirkalnike letnika 2021.

Kljub kritikam na račun širših krilc, je Brawn prepričan: "Pravila 2019 nam pomagajo pri dveh stvareh. Pokazala nam bodo, kako si inženirji interpretirajo ta pravila in kaj iz tega naredijo. Prav tako se bomo iz tega naučili, kako se bodo dirkalniki obnašali na stezi. Tačas imamo deljena mišljenja. Nekatere ekipe pravijo, da ni nobene razlike, druge pa trdijo, da je boljše. Vendar pa še nihče ni rekel, da bo slabše. Toda roko na srce, če ne bi ničesar ukrenili, potem bi v vsakem primeru bilo slabše. Po uvodni dirki v Avstraliji bi lahko imeli dovolj podatkov o tem, kako dobro si lahko sledijo dirkalniki na stezi. Za leto 2020 bi potem lahko opravili določene prilagoditve in s tem reagirali za sezono 2021. Leto 2019 ni bil veliki korak, bolj gre za koristno vajo, ki v nobeni meri ne bo škodovala."

Cilja za sezono 2021 Brawn ne želi formulirati le s tem, da bo prehitevanje enostavnejše. "S temi dirkalniki bi morali imeti boljše dirke. Prehitevanje naj še naprej ostaja umetnost. Če bomo na primer ugotovili, da smo s sistemom DRS šli korak predaleč, bomo naredili pač korak nazaj. Želimo si borbe kolo ob kolesu, dirkalnike, ki se lahko tesno sledijo v ovinkih, gume, ki se ne obrabijo po polovici kroga, če nek dirkač pretesno sledi tekmecu pred seboj."

Gre za kompleksno temo, pri čem je potrebno pričakovati tudi kakšen neuspeh. Liberty Media želi pred vsem preprečiti, da zadeva ne gre predaleč. "Verjetno letos tega še ne bomo videli, ampak smo na pravi poti. Zaradi tega si bomo vzeli pravico, da občasno opravimo popravke na pravilniku, a vedno z glavnim vidikom, da bomo s temi dirkalniki imeli napete dirke."

Pri motorjih pa zadeva napreduje bolj počasi. Kajti proizvajalci se z rokami in nogami branijo proti temu, da se tehnika poenostavi, stroški znižajo, zmanjša pa tudi obseg del na testnih mizah. Po besedah Brawna, se tačas nahajajo v zelo delikatnem stanju razprav s proizvajalci, ki nastopajo v F1.

Poskusi, da bi razširili delitev točk, so na srečo propadli, kajti ni bil, kako presenetljivo, dosežen dogovor. Bolj konkretne pa so spremembe, kar se tiče poteka dirkaškega konca tedna. Vse se vrti okrog tega, da se koledar dirk razširi na 25 prireditev na sezono. Pri aktualnem formatu to ni mogoče. Liberty Media in FIA predlagata, da bi se ekipe na dirkališču pojavile šele v sredo ali četrtek. Dirkači bi se na stezo prvi podali najprej v petek popoldan. To bi skrajšalo število potovalnih dni. Ker pa to v aktualnem obsegu ne gre, mora priti do omejitev in sicer koliko ljudi in materiala lahko pride na dirkališča.

Brawn k temu pove: "Na novo bomo preuredili dirkaške konce tedna in uvedli nova pravila, kako naj ekipe delujejo tekom dirkaškega konca tedna. Vse to bo pomagalo, da ekipe dobijo pošteno možnost in da bodo dirke bolj spektakularne. Za nas je pomembna kvaliteta. Ne želimo poceni trikov. Zato ne bo nobenih dramatičnih stvari, kot obrnjen vrstni red na štartu."

Kaj bi lahko torej storili, da bi ekipam podarili en dan? "Mogoče bi definirali število ur za delo na prizorišču. Če se spomnite, so bile prej dirke kot danes testiranja. Ekipe so delale noč in dan in to v dveh izmenah. Potem se je to prepovedalo. Ali so zaradi tega dirke postale slabše? Ne. Ekipe moramo prisiliti k temu, da svoje delo opravijo bolj učinkovito. Če bo za ekipe manj stresno, bomo lahko imeli tudi več dirk."                    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RUNC
Že kar nekajkrat se je pisalo, da ekipe delajo tudi na dirkalnikih, ki bodo na dirkališčih šele čez dve sezoni. No Brawn pravi, da bo sredi letošnjega leta končan prvi osnutek pravil. Da ne bo to malo pozno, pa bodo potem zamaknili še za kakšno leto.
11.3.2019 17:30:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija