Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Mizerija Williamsa
Rešitev iz Rusije?
Ali bo Strollov model postal rešitev za Williams? Lawrence Stroll je prevzel ekipo Force India in v enega izmed dirkalnikov posadil svojega sina. Ali bo Dimitrij Mazepin kupil deleže Williamsa, da bi taisto storil s svojim sinom Nikito?
Bojan Vrbnjak
18. april 2019 | 8:12:37

Pred dnevi smo poročali o mnenju Jacquesa Villeneueva glede stanja v ekipi Williams. Kanadčana, ki vedno govori brez dlake na jeziku, pogosto zaide tudi čez rob okusnega in sprejemljivega, je tokrat povedal bistvo, jedro in resnico istočasno. Williams zares ni več dirkalno moštvo, je le še pogorišče nekdanje slavne ekipe 90-ih let, ki je sejala strah in trepet na stezi in med tekmeci. Danes so le še podjetje, ki posluje z namenom, da z dobičkom zadovolji delničarje. 

Vrnimo se sedanjosti. Se spomnite pregrešeno dragih zasebnih testov mladega Lancea Strolla? Kanadčan je leta 2017 v kraljevi razred motošporta prišel z ogromnim številom testnih kilometrov. Sin kanadskega milijarderja Lawrenca Strolla je na številnih aktualnih F1 stezah opravil zasebne teste v dirkalniku Williams FW36. Strolla je podpirala 20-glava testna ekipa, ki je z njim potovala od Sepanga do Austina, pet Mercedesovih tehnikov pa je skrbelo za motorje, ki so bili izdelani le za ta testiranja. Za Strolla je šlo le za to, da mu uspe preskok iz F3 v F1, torej od 230 KM na več kot 900.

Letos bomo doživeli zrcalno sliko ravnanja družine Stroll. Nikita Mazepin, mladi ruski dirkač, bo poleg celotne sezone F2 opravil še testiranja z dirkalnikom F1 in sicer Mercedesom W08 iz leta 2017. V načrtu je dvanajst testnih dni. Spomnimo, da je s tem dirkalnikom Lewis Hamilton osvojil naslov prvaka.

Vendar pa med mladeničem iz Moskve in njegovim kolegom in Montreala obstaja razlika. Stroll se je takrat ciljno pripravljal na dirkanje za Williams. Mazepin bo sicer testiral z Mercedesom, vendar pa ni v nobenem primeru vpleten v program mladih dirkačev svetovnih prvakov, v katerem sta Esteban Ocon in George Russell. Vendar pa bosta tako Francoz kot tudi Britanec sodelovala na testiranjih Mazepina in sicer kot inštruktorja oziroma učitelja.

Lawrence Stroll se je medtem poslovil iz Williamsa in skupaj z drugimi investitorji v poletju 2018 kupil ekipo Force India, ki sedaj nosi ime Racing Point. To je hotel tudi kralj umetnih gnojil Dimitrij Mazepin. Toda britanski stečajni upravitelji so se odločili za Strolla in njegove kolege. Zaradi tega je rusko podjetje Uralkali na višjem sodišču v Londonu vložilo tožbo. Rusi so bili namreč mnenja, da je šlo tukaj za nečiste posle. In v predsedstvu Uralkalija sedi nihče drug kot Dimitrij Mazepin.

Po Strollu sedaj še Mazepin - seveda se v tem primeru znova pogreva razprava o plačljivih dirkačih v F1. Nesramno bogati oče svojemu sinčku kupi sedež v kraljevem razredu motošporta. Vendar je mladi Mazepin v lanskem letu pokazal zelo dobre predstave v seriji GP3, uspelo mu je zmagati na štirih dirkah in sezono je končal na drugem mestu, za mladincem Renaulta Anthoinom Hubertom. Mladi Mazepin je v preteklih letih opravil osem testnih dni za ekipo Force India in se pri tem v nobenem primeru ni blamiral.

Kot kaže, pa želi sedaj Mazepin starejši prižgati naslednjo stopnjo. Italijanski kolegi iz motorsport.com namreč poročajo, da naj bi se Dimitrij Mazepin nahajal v pogajanjih z ekipo Williams. Rus želi kupiti deleže moštva iz mesteca Grove in s tem srednjeročno svojemu sinu Nikiti zagotoviti sedež v F1. In Williamsu bi finančna injekcija še kako dobro prišla, saj sta se poslovila tako Lawrence Stroll kot nekdanji glavni sponzor Martini. Williams se o takšnih vprašanjih, kot je morebiten vstop novih solastnikov, v osnovi ne opredeljuje.          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Falcon
koliko star more bit dirkalnik, da se lahko z njim izvajajo takšni testi? Mislim, da pravila določajo uporabo več kot dve leti starega dirkalnika. Ali se takšni testi nekako ne štejejo v sklop testiranj?
18.4.2019 9:21:01

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija