Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Rosberg in Ralf Schumacher o Williamsu
Osebje brez vrednosti
Nekdanja dirkača F1 Nico Rosberg in Ralf Schumacher govorita o tem, kako ostro je vodstvo ekipe Williams ravnalo s svojim osebjem. Očitno danes ni bistveno drugače.
Bojan Vrbnjak
19. april 2019 | 8:49:11

Pri Williamsu vlada posebna kultura dela. To vodstvo ekipe poudarja že od nekdaj. Toda kako se natančno sliši ton pogovora v tradicionalnem moštvu, sta pojasnila sedaj dva nekdanja dirkača Williamsa. Nico Rosberg in Ralf Schumacher sta v svojem aktiven času doživela podobni izkušnji in njuni pripovedi se ne bereta ravno v čast Williamsa.

Rosberg je na primer za kolege iz auto motor und sport govoril o domači dirki v Hockenheimu, na kateri se je zavrtel v prvem krogu. Sam Michael, ki je bil takrat šef inženirjev, ga je nekaj dni po dirki poklical. "Povedal mi je: 'Nico, ti si bil ta dirkaški konec tedna za nas povsem brez vrednosti.' To se mi je globoko usedlo", meni Rosberg.

Tudi dolgoletni tehnični šef ekipe Patrick Head je pogosto govoril brez dlake na jeziku in se nikoli ni zadržal pred drastičnimi ukrepi, tako Rosberg. Enkrat je Head celo tekom kvalifikacij v Melbournu prišel do dirkalnika Rosberga. "Z roko mi je dobesedno skorajda odtrgal vizir čelade in me nadrl: 'Nico, če boš tako nadaljeval z dirkanjem, boš potopil naše podjetje.' Nekaj takšnega. Ampak dirkalnik boljšega dirkanja ni dopuščal."

Rosberg je vodstvo ekipe Williams označil kot brutalno in brez bolečine, kar je bilo svojstveno v nekdanjih časih. "Navajeni so bili na Alana Jonesa ali mojega očeta, vedno s polno silo. Ampak hitro se privadiš na takšne zadeve." Poleg tega je imel kot mladi dirkač enostavno preveč spoštovanja do Heada in šefa ekipe Franka Williamsa, ki sta kot zasebno moštvo osvojila F1 in v njej nek čas tudi dominirala. "Zame sta bila junaka, zares velikana. To namreč ni bilo tako enostavno," pove Rosberg.

Drugi nekdanji dirkač Williamsa Ralf Schumacher meni, da je to pač prav poseben stil vodenja. Nagovorjen na izjavo Rosberga, je Ralf povedal: "To me sploh ne čudi. Gre za stil vodenja, ki prihaja še iz 70-ih ali 80-ih let. Gre za majhno zastraševanje." Po mnenju Schumacherja bi se lahko takšen pristop negativno odražal na ekipo. "Ljudje morajo biti motivirani, dovoliti jim je treba, da se odprejo. Tako ali tako morajo od jutra do večera trdo delati. Zabava in svobodno mnenje pri Williamsu ne igra nobene vloge. In potem prideš v takšno slepo ulico."

In tako se pri Williamsu na eni strani dogaja, da jim izgorijo lastni ljudje, na drugi strani pa ostajajo ujeti v stare strukture. Schumacher pri tem omeni Paddya Lowea, ki je od Mercedesa prišel v Williamsu. "Paddy je bil v drugem sistemu zelo uspešen. Celo njemu ni uspelo, da pri Williamsu doseže spremembe. Ob tem se lahko samo zamislimo." Schumacher zato meni, da bi bilo za Williams dobro opraviti spremembo na nivoju menedžmenta. "Williams pri aktualni strukturi ne more izvleči najboljše iz svojih ljudi, ker ekipa ne deluje homogeno. Inženirji bolj delajo drug proti drugemu kot pa med seboj."

Claire Williams, šefica ekipe Williams, ni v stanju, da opravi preobrat. Schumacher trdi, da je prevzela to navado od očeta. "Na žalost." Ralf zato svetuje, da ekipa začne znova. "Menim, da se morajo v ekipi vprašati, ali je to zanjo sploh prava služba. Mogoče bi bilo prav, da se pri Williamsu lotijo nove strukture, sploh na vodilni etaži."

Najpozneje po športnem strmoglavljenju na zadnje mesto v konstruktorskem prvenstvu, bi moral v Groveu zadoneti alarm, tako Schumacher. "To ni enostavna situacija. V finančnem pogledu so nekoliko stisnjeni ob zid. Zadnja leta so bila vse prej kot dobra. Ne nazadnje pa takšni rezultati vsega skupaj ne bodo izboljšali."                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Cosword99
Kot v Sloveniji. Enaki način razmišljanja. A so tudi oni Balkanci?
19.4.2019 9:43:45
Mitja Bonča
Amgleži so še hujši!
19.4.2019 16:03:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija