Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ross Brawn o letih pri Ferrariju
Od hvalospevov do zmerjanj
Nekdanji tehnični šef Ferrarija Ross Brawn se spominja čustvenega tobogana v času svojega delovanja pri Ferrariju z Michaelom Schumacherjem.
Bojan Vrbnjak
23. april 2019 | 12:29:15

Na začetku novega tisočletja je bila F1 odeta v rdeče. Ferrari je namreč dominiral v kraljevem razredu motošporta z Michaelom Schumacherjem in ključnima človekoma Jeanom Todtom kot šefom ekipe in Rossom Brawnom na položaju tehničnega direktorja. Britanec, ki danes zaseda položaj športnega šefa F1, se spominja slavne zmagovite serije italijanskega moštva.

"Imel sem srečo, da sem lahko v Monzi stal na odru za zmagovalce, ko je Ferrari zmagal," pripoveduje Brawn. V dirkalnem športu ni večje časti, tako Britanec v okviru otvoritve Ferrarijeve razstave v Londonskem Royal Automobile Club. 64-letnik še danes čuti čustva in strast tifozijev, ki so ga takrat slavili v najvišjih tonih. Skupaj z Brawnom je Ferrari osvojil šest ekipnih in pet dirkaških naslovov.

Toda Brawn je spoznal tudi drugo plat uspeha in to je pritisk italijanske javnosti, zahteve navijačev in tudi ostre kritike po porazu. "Ko sem šel skozi letališče v Bologni, sem bil zmerjan," se spomni na takratno situacijo mešanih občutkov. "Ali pa so me, v primeru uspeha, hvalili na vse pretege. Tega ne doživiš nikjer na svetu."

V svoji knjigi "Total Competition" Brawn prav tako opisuje ta tobogan čustev. Sam trdi, da ni bil pripravljen na takšno medijsko pozornost. "V Italiji obstajajo tri religije in nogomet ter Ferrari sta dveh od teh." Pogosto so ga na letališčih ustavljali, da bi z interesenti o Ferrarijevi formi razpravljal v detajle. V majhnih kavarnah okrog Maranella so se poleg tega zbirali tudi novinarji, da bi izvedeli kaj več o novostih v taboru Ferrarija.

"Ko smo osvojili prvi naslov prvaka, smo odleteli nazaj v Bologno in tam je na nas čakalo več tisoč ljudi, ki so vsi slavili Ferrarijevo zmago. Na to se ni mogoče pripraviti," v svoji knjigi opisuje Brawn. To je samo dober primer za strast, ki jo ustvarja Ferrari. Brawn je v Italiji prebil skupaj deset let. "To je bilo desetletje, lepa okrogla številka." Njegov odhod leta 2006 je občutil kot pravilen.

Ferrarijevo obdobje je končal skupaj z Michaelom Schumacherjem in si privoščil enoletni premor. "Po Ferrariju nisem mogel takoj v neko drugo ekipo," priznava danes Brawn. "Nisem želel, da vse skupaj enostavno izteče ali pa da ekipo zapustim pod težkimi okoliščinami. Zato je bilo to zame najboljše."

Brawn priznava, da je še danes navdušen nad blagovno znamko "Cavallino rampante", torej na poskočnega konjička. "Seveda obožujem zgodovino Ferrarija." Enzo Ferrari ni imel namen kreirati imperija, temveč je svetovno znana blagovna znamka nastala tekom let. "Biti majhen del tega, je nekaj zelo posebnega."

Kljub poznejšemu delovanju v ekipi Mercedes, danes največjemu tekmecu Ferrarija, je še naprej zadržal dobre vezi z ekipo iz Maranella. "Obožujem vse vidike Ferrarija. In spletke ter mitologija so del tega," tako Brawn.

Če bi želel kdo knjigo Rossa Brawna prebrati v celoti, jo lahko naroči preko spleta in sicer na Amazonu.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
mojsterjaka
Tale buba je zmešala največ dreka v F1. Sploh ko je dobil porcijo $$ od Mercedesa je šla F1 v zdajšno smer!
23.4.2019 23:00:37
hubertfast
Tale buba je maček nad mački, najverjetneje ne bomo nikoli zvedeli vseh skrivnosti, ki jih drži zase od Benettona naprej
24.4.2019 7:45:01
Cosword99
Hubi podpišem!
24.4.2019 10:38:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija