Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Racing Point v Mercedesovem vetrovniku
Naslednja B-ekipa?
Moštvo Racing Point v letošnji sezoni nadaljuje delo na svoji prihodnosti v kraljevem razredu motošporta. Izgradili bodo novo tovarno, testirajo pa tudi v vetrovniku svetovnih prvakov ekipe Mercedes. Ali bodo postali majhen Mercedes?
Bojan Vrbnjak
24. april 2019 | 11:23:42

Ekipa Racing Point je v svojem prvem letu po novi ustanovitvi F1 moštva pokrenila prvo večjo prenovo in prestrukturiranje. Pred nekaj tedni je ekipa uradno objavila načrte za izgradnjo nove tovarne. Sedaj pa se Racing Point tudi prvič približuje moštvu Mercedes, saj bodo tekom letošnje sezone koristili njihov vetrovnik v Angliji.

Seveda pri tem ne gre ravno za povsem novo zadevo, saj je ekipa že dlje časa tesno povezana z Mercedesom. Trenutno od svetovnih prvakov dobivajo motorje, menjalnike in hidravliko, koriščenje njihovega vetrovnika pa predstavlja sedaj nadaljnje tesno sodelovanje. Racing Point v tem primarno vidi praktično odločitev, čeprav se pojavljajo vprašanja o morebitnem bodočem B-moštvu srebrnih puščic, kjer naj bi od njih dobili vse dele, ki so po pravilniku dovoljeni.

Dejansko pa je uporaba Mercedesovega vetrovnika za Racing Point logistično veliko olajšanje. "Naš oddelek aerodinamike se nahaja v Brackleyu, Mercedesov vetrovnik pa se prav tako nahaja v Brackleyu," pojasni tehnični šef Racing Pointa Andy Green, ko so ga novinarju v Šanghaju vprašali o okrepljenem partnerstvu z Mercedesom. "Za nas je veliko bolj enostavno testirati v Brackleyu kot pa v Kölnu."

Racing Point tako ali tako nima lastnega vetrovnika. Moštvo, s sedežem v Angliji, je v preteklih letih koristilo vetrovnik Toyote v nemškem TMG-ju, ki pa se nahaja v Kölnu, kar je za Racing Point predstavljalo logistično težavo. "Zato je šlo za očitno odločitev, ko smo prejeli ponudbo, da lahko testiramo v Angliji," tako Green v pogledu na Mercedesov vetrovnik.

Mercedes v vprašanju B-ekip tako ali tako ne spada med velike igralce. S strani šefa ekipe Tota Wolffa smo v zadnjih tednih pogosto slišali besede podpore v smeri modela B-ekip. Sam s tem nima težave, saj meni, da to samo pomaga športu. Tačas pa partnerji Mercedesa niso tako tesno povezani z glavnim moštvom, kot je to primer pri Toro Rossu in Red Bullu ali pa Haasu in Ferrariju. Haas od Ferrarija kupuje vse dele, ki jih ne rabijo izdelati sami.

V tej vedno bolj tesni povezanosti med Mercedesom in Racing Pointom pa po besedah Wolffa in Greena nikakor ne gre za model, ki ga gojita Ferrari in Haas. "Naš model je zelo drugačen. Kot sem že dejal, Andy in njegova ekipa dobro vesta, kaj želita doseči s svojim dirkalnikom. Imata solidno skupino tehnikov in bosta delala v tej smeri," doda Wolff. "Koristili bodo del naše infrastrukture in mi bomo videli, kako se bo to spričo pravilnika 2021 razvijalo."

Trenutno pa je ta pravilnik še nedorečen. Prav mogoče je, da bi pod argumentom varčevanja za obe ekipi bilo smiselno tudi tesnejše sodelovanje. "Ko bo to odločeno, se bomo odločili, v katerih področjih želimo sodelovati in kje je po pravilniku to tudi mogoče," pravi Wolff.

Racing Point pa se za sezono 2021 pripravlja z novo tovarno. Že tukaj lahko vidimo osnovne razlike z modelom Haasa. Racing Point je prevzel staro tovarno nekdanjega moštva Jordan, ki se nahaja v Silverstoneu. Z novim denarjem, ki je v blagajno moštva prišel s prevzemom s strani Lawrenca Strolla, želijo sedaj to tovarno modernizirati in povečati. Že samo to dokazuje drugačno filozofijo kot je to primer pri Haasu. Racing Point je že uveljavljena ekipa, ki ima že sedaj dovolj resursov za lastno izdelavo dirkalnika, povrhu pa se še širi. Da bi se pretesno vezali na neko vrhunsko ekipo, kot je v tem primeru Mercedes, tega sploh ne potrebujejo.

Kako pa se bo dejansko nadaljevalo sodelovanje med Racing Pointom in Mercedesom, pa je odvisno od novih pravil. "Našo ekipo želimo izgraditi tako, da bo kar se da učinkoviti delalo v okviru teh novih pravil," pravi Green in doda: "In ko bodo ta pravila dokončna, potem bomo imeli dobro idejo, kaj moramo in kar tudi bomo storili."                         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Če bo prišlo do budget capa ga bodo z lahkoto izpolnili. Mogoče bodo še sami imeli težave ne iti čez.
24.4.2019 12:04:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija