Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Film o Rolandu Ratzenbergerju
Dolga pot do kratke sreče
Amazon Prime bo danes ob 25-letnici smrti avstrijskega dirkača pokazal film o nesrečnem Avstrijcu, ki je dolga leta garal, da bi prišel v F1.
Miran Švarc
30. april 2019 | 10:04:17

Roland Ratzenberger se je smrtno ponesrečil na današnji dan pred četrt stoletja na sobotnih kvalifikacijah na VN San Marina v Imoli. Njegova smrt – pred Toso je zaradi odpadlega sprednjega krilca pri 300 na uro priletel v zid in si zlomil tilnik – je ostala v senci smrti velikega Ayrtona Senne naslednji dan na dirki. Vseeno pa v dokumentarcu kažejo, kako vztrajen in trmast je bil leta 1960 rojeni Salzburžan, da mu je uspel preboj v F1.

Za ekipo SImtekje odpeljal eno samo dirko, na drugi dirki sezone VN Pacifika v Aidi je osvojil 11. mesto, na prvi dirki v Braziliji se ni kvalificiral na dirko.

Takrat so v Imoli dirkali kar trije Avstrijci, Gerhard Berger, Karl Wendlinger in Roland Ratzenberger. Po VN Monaka, kjer se je na kvalifikacijah prav tako hudo poškodoval Wendlinger, je ostal le še Berger.

Ratzenberger je svojo dirkaško pot začel v nemškem prvenstvu Formule Ford pri 22 letih in 1985 osvojil tako avstrijsko kot centralno evropsko prvenstvo v tej seriji. Ratzenberger nikoli ni bil pretirano uspešen v formulah, v letih 1987 in 1988 je dirkal v angleškem prvenstvu Formule 3 in na koncu osvojil 12. mesto. Med vidnejšimi uvrstitvami najdemo 2. mesto v WTCC s Schnitzerjevim BMW-jem M3.

1989 je odpeljal britansko prvenstvo F3000 in osvojil tretje mesto, tega leta pa je tudi prvič nastopil v Le Mansu s Porschejem 962 in odstopil. V Le Mans se je podal še nekajkrat in 1993 z Martinijem in Nagasako s Toyoto 93 C-V osvojil peto mesto.

V devetdesetih je Ratzenberger presedlal v japonska prvenstva. V prvenstvu prototipov na Japonskem je 1990 in 1991 dobil po eno dirko. 1992 je vozil v japonski F3000 in osvojil sedmo mesto, 1993 pa 11.

A te obrobne serije ga niso odvrnile od sanj, pri katerih je vsa strokovna javnost zmajevala z glavo – postati dirkač F1. Že 1991 se je potegoval za sedež pri Jordanu, a je zaradi izgube osebnega sponzorja posel tik pred zdajci padel v vodo. Končno mu je uspelo 1994, ko je podpisal z novo ekipo SImtek, ki jo je vodil Nick Wirth.

Na prvi dirki v Braziliji kot rečeno se ni kvalificiral, na drugi v Aidi pa je bil 11. Pri tem je bil edini dirkač, ki je na tej stezi že vozil in sicer v svojih japonskih dneh.

Na kvalifikacijah v Imoli je Ratzenberger lovil uvrstitev na dirko in krog pred nesrečo zapeljal na travo, pri čemer je poškodoval prednje krilce. Namesto, da bi prišel v bokse po novo, je nadaljeval in visoka hitrost na ravnini skozi zavoj Villeneuve je pomenila dovolj velik upor, da se je krilce odlomilo, prišlo pod kolesa in Avstrijca izstrelilo naravnost v ograjo, kamor je trčil s 314 km/h. Ratzenberger je uradno umrl v bolnišnici v Bologni, kamor so ga pripeljali s helikopterjem – zaradi zloma lobanjskega dna.

Naslednji dan pred dirko so na briefingu dirkači dosegli dogovor o tem, da je treba ponovno zagnati Združenje dirkačev, ki se bo zavzemalo za večjo varnost. V vodstvo so imenovali Bergerja, Schumacherja in Senno. No, usoda je nekaj ur pozneje vzela še slednjega. Vseeno Ratzenbergerjeva dediščina živi naprej – vsakič, ko pogledate dirkače, tudi v nižjih serijah, imajo okoli vratu stabilizator tilnika, imenovan HANS, ki so ga uvedli 2003, prav zato, da bi preprečili take poškodbe, kot je bila Rolandova.

Napovednik si lahko ogledate tu: Dolga pot do kratke sreče

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Lepo, da so tudi o njem naredili film. Kako žalostno hitro se končajo zgodbe, polne truda in potenciala. Pred časom sem bral zgodbo o Rolandovem Porscheju, katerega še vedno skrbno čuva njegov oče, lep prispevek - https://petrolicious.com/articles/roland-ratzenbergers-porsche-holds-memories-of-a-racer-gone-too-soon
30.4.2019 11:16:40
Senna4Ever
Vedno mi je zanimivo prebrati in izvedeti kaj novega tudi o dirkačih iz ozadja. Se pa te nesreče enako živo spominjam kot tudi tiste dan kasneje. Kvalifikacije so prenašali na Eurosportu, spomnim se, da kamera ni ujela trenutka, ko je priletel v zid, je pa ujela tisto odlomljeno leteče krilce. Tudi komentatorja sprva nista delovala, da se je kaj resnega zgodilo. Watson se mi zdi je še nekaj govoril o tem, kako je F1 v zadnjem desetletju postala varna itd. Seveda jasno, pred tem na dirkah 12 let ni bilo nobenega smrtnega primera, tudi nesreča Barrichella dan pred tem, se je končala srečno. Spomnim se, da je nekdo rekel, da je bil to zadnji srečen trenutek v F1, ostalo pa je zgodovina...
30.4.2019 14:17:35
RUNC
@Senna4Ever; Tale tvoj zadnji stavek mi je bil zelo znan, pa sem se potem spomnil, da je to pisalo v Ališičevi knjigi Poet hitrost. Sem šel preveriti v knjigo in to je izjavil Clay Regazzoni.
30.4.2019 16:24:00

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija