Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Iz zgodovine
Vrnitev Jamesa Hunta
Eden najbolj kontroverznih dirkačev vseh časov, James Hunt, svetovni prvak 1976, je večkrat načrtoval svojo vrnitev, do katere pa ni prišlo.
Artur Švarc
6. maj 2019 | 0:44:01

Slavna sezona 1976 in dvoboj med Nikijem Laudo in Jamesom Huntom.  Zgodba, ki jo poznamo vsi in spada med najbolj slavne dvoboje za naslov. Leto pozneje Hunt ni mogel ponoviti svojega naslova kljub trem zmagam, saj je bil McLaren M26 preveč nezanesljiv, pripadlo mu je le peto mesto. Naslov, svoj drugi, je tako osvojil Niki Lauda. 1978 je bila sezona za Hunta še slabša. Eno samo tretje mesto in 13. na koncu sezone, ki jo je zaznamovala smrt Ronniea Petersona po trčenju v Monzi, ki sta ga izzvala prav Hunt in Regazzoni.

Hunt je 1979 pristal v novem okolju, pri Walterju Wolfu. Mlada ekipa je že imela nekaj uspehov in je vse kazalo, da bodo konkurenčni tudi 1979. Hunt se je dogovarjal tudi s Ferrarijem, a so tam vzeli Scheckterja, ki je tako Huntu izpraznil sedež pri Wolfu.

Hunt je v intervjuju pozneje priznal, da so mu pri Ferrariju ponujali več denarja kot pri Wolfu, a je zahteval še več, saj globoko v sebi ni želel voziti za Rdeče. Hunt je bil edini dirkač pri Wolfu tisto leto in z dirkalnikoma WR7 in pozneje WR8 ni bil niti približno konkurenčen. Hunt je po VN Monaka preprosto izginil in ni več vozil za ekipo, nadomestil ga je Keke Rosberg, Walter Wolf pa je po koncu katastrofalne sezone ekipo prodal Emersonu Fittipaldiju.

Guy Ligier je med sezono iskal zamenjavo za poškodovanega Depaillerja in Hunt je bil v igri, vendar je Ligier želel tudi potrdilo od Wolfa, da Hunt do njega nima več obveznosti, do česar pa ni prišlo in priložnost je dobil Jacky Icxk.

Čeprav je bila VN Monaka 1979 zadnja Huntova dirka, je še nekajkrat prišlo do priložnosti, da se vrne v kokpit. 1980 si je Alain Prost zlomil zapestje in McLaren je ponudil Huntu 1 milijon dolarjev, da zamenja Prosta na VN Long Beacha. Pogodba je bila sklenjena, Philip Morris je prispeval 50 % denarja, Hunt je bil napovedan kot zamenjava. A Anglež je pred dirko šel še na smučanje, kjer si je zlomil nogo. Med skoki, ko je bil vse prej kot trezen je nerodno pristal in sanj o vrnitvi je bilo konec. Prosta je tako v Laguna Seci zamenjal Stephen South, ki pa se ni uspel niti kvalificirati.

1982 je Hunt dobil ponudbo Berniea Ecclestonea, da se pridruži Brabhamu. V pogodbi mu je ponudil 2,6 milijona funtov, vendar je Hunt odgovoril, da ne potrebuje denarja in da se ne bo vrnil. Tri leta pozneje, 1985, so se znova pojavile govorice, da se Hunt vrača. Govori se, da je bil Williams tisti, ki mu je ponudil sedež, vendar informacij, razen da so se pogovarjali, ni veliko.

Decembra 1989 je James Hunt, takrat star 43 let, testiral Williamsa FW12C na Paul Ricardu. James je prišel tja v svojem Walter Wolf kombinezonu in s cigareto v roki. Njegovi časi so bili pet sekund slabši od ostalih, vseeno pa je Hunt medijem povedal, da je dovolj fit, da bi spet dirkal. So bili razlogi tokrat finančni? Zelo verjetno, Hunt je bil v tem času že precej v dolgovih in znana je zgodba, ko se je kar z biciklom pripeljal do Ecclestona in ga prosil, če mu posodi nekaj denarja.

Hunt je vse od odhoda od Wolfa sodeloval z BBC-jem in Murrayjem Walkerjem pri komentiranju F1. 14. junija 1993 je Hun po telefonu svojo punco Helen Dyson, ki jo je spoznal 1989 v Wimbledonu, kjer je tudi domoval, prosil za roko. Tisto noč je umrl v spanju zaradi infarkta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Gazibo2
Legendarni James.
6.5.2019 9:05:55
Fero
Od junaka do bedaka.
6.5.2019 10:35:53
2fast4y
Povprečen dirkač, ki je imel srečo, da se je Lauda takrat usral in tako postal avtomatsko prvak! Zanimiv je bil, ker je bil jebiveter vedno v dolgovih in največkrat opit...glorifikacija povprečneža po angleško!
7.5.2019 8:40:44
Fero
Lauda je samo racionalno razmišljal. Glede na njegove pretekle dogodke, povsem razumljivo.
7.5.2019 9:01:06
Aichi
@2fast4y, moraš vedet, da se je tip konec 80ih povsem spravil v red, ni blo alkohola, ni blo več bab, sam račun za nazaj pa je prišel... 1993.
7.5.2019 13:20:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija