Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pravilnik F1 za leto 2021
Prihajajo standardizirani deli
Krovna organizacija FIA želi v F1 uvesti več standardiziranih delov. Leta 2021 ne bo standardiziran le menjalnik, temveč tudi zavore in platišča. Znani so že prvi detajli.
Bojan Vrbnjak
7. maj 2019 | 10:03:54

Kraljevi razred motošporta se za leto 2021 nahaja pred menjavo paradigme. Odkar je F1 prevzela Liberty Media, njihov športni šef Ross Brawn s svojo ekipo dela na novem pravilniku. Vse, kar so Američani naredili do sedaj, je bila zgolj kozmetika. Vladanje in proces sprejemanja pravil sta tačas preveč razvožena. Toda F1 potrebuje čas za revolucijo tudi iz drugega razloga. Razen motorja, ki bo ostal identičen, se bo skorajda vse ostalo korenito spremenilo. Zaradi tega mora biti vsaka sprememba dobro premišljena in simulirana. F1 si je zaradi tega v ozadju ustvarila celotno ekipo, ki izvaja lastne simulacije.

Podroben pravilnik za sezono 2021 je še v delu, toda prvo okostje je že znano. Aerodinamika naj bi se v celoti podredila problematiki prehitevanja, simulacije v tem pogledu pa tečejo s polno paro. Že dlje časa je tudi znano, da se bo spremenila dimenzija gum. Če F1 tačas vozi še s 13 palčnimi kolesi, dobavitelj črnega zlata Pirelli že dela na 18 palčnih za sezono 2021. Istočasno pa naj bi se na smetišče zgodovine poslovili grelniki gum.

Na začetku letošnjega leta je FIA objavila razpis za dobavo standardiziranega menjalnika, o čemer smo v bližnji preteklosti tudi že poročali. Sedaj so pa varuhi pravil objavili nadaljnje razpise za standardizirane dele, ki prinašajo nove detajle. 25. aprila je FIA objavila tri nove razpise za dobavitelja standardiziranih delov. In sicer za platišča, sistem zavor in material zavor – te tri zadeve naj bi bile prav tako standardizirane. Vse to sledi istemu cilju: Omenjeni deli naj bi pri podobni performanci bili občutno cenejši. Že danes imamo sledeče standardne dele: Senzorje motorjev, krmilne enote in ekrane na volanu.

Leta 2021 naj bi s platišči in zavorami v to kategorijo spadali tudi deli performance, vse z namenom, da se privarčuje na denarju. To naj bi se zgodilo tudi zaradi tega, da se lahko prekine z zmanjševanjem teže teh delov, kar posledično prinaša le višje stroške. In v teh razpisih je tudi nekaj lepega in sicer prvi tehnični detajli.

Poglejmo kako je pri platiščih. Tačas imamo v F1 tri različne dobavitelje platišč in sicer OZ, Enkei in BBS. Največji dobavitelj je OZ, kajti Italijani svoja platišča dobavljajo sedmim različnim ekipam, med njimi so vse tri vrhunske ekipe. Od leta 2021 naprej, naj bi obstajal le še en proizvajalec platišč, ki bo vse ekipam dobavljal enake specifikacije. Tudi če OZ dobavlja svoje produkte večjemu številu ekip, pa je potrebno povedati, da so njihova platišča za vsak dirkalnik krojena po meri. Platišča v F1 ne prenašajo le sil gum, temveč so istočasno udeležena tudi pri upravljanju temperature. Preko zavornega sistema se platišče ogreje, le-to pa ogreje nato gumo. Ekipe se igrajo s to verižno reakcijo.

Poleg tega je platišče tudi aerodinamično sredstvo. Do leta 2018 se ekipe smele usmerjati zrak iz notranje strani koleda navzven. Centralna kolesna matica je morala biti ustrezno velika, kar pa je imelo učinek na dizajn platišča. Tudi današnja oblika platišča je krojena za aerodinamiko. Istočasno pa ima platišče tudi učinek na menjavo koles ob postankih. Leta 2021 se bo z novimi gumami povečala tudi dimenzija platišč. Tačas so na prednji osi predvidena 13,2x18 velika platišča in 16,9x18 na zadnji osi. Širina pa bi se lahko do leta 2021 le neznatno spremenila. Pri materialih pa velja sledeče: Vse kar je dovoljeno danes, se bo lahko uporabilo tudi v prihodnje. F1 tačas uporablja magnezijeve legure AZ70 in AZ80. Življenjska doba enega kompleta naj bi znašala najmanj 10.000 kilometrov, na dirkalnik v posamezni sezoni pa naj bi imeli najmanj 60 kompletov.

In še ena zanimivost iz razpisa: Dobavitelj standardiziranega platišča bo moral načrtovati tudi prekritje. Slednje bo najverjetneje izdelano iz karbona. Platišča iz magnezija bi lahko bila iz aerodinamičnih razlogov – kot je to v formuli E – prekrita. Tačas pa so ta prekritja prepovedana. Za prave puriste F1 pa obstaja tudi slaba vest. Pri oblikovanju platišč se morajo upoštevati tudi senzorji. Poleg običajnega tlačnega senzorja naj bi platišča imela tudi senzor za temperaturo. Oba senzorja pa bosta leta 2021 standardizirana.

Pri zavorah pa obstajata dva posamezna razpisa. FIA je pri tem ločila zavorni sitem od potrošnega materiala, torej zavornih diskov in zavornih oblog. Zavorni sistem je pri tem definiran s sistemom Brake-by-Wire, zavornega sedla in glavnega zavornega valja. Zavorna hidravlika naj bi bila standardizirana, posamezni vodniki pa bodo še naprej v rokah ekip – kot tudi izravnalna posoda.

Pri materialu zavornega sedla naj bi se še naprej uporabile aluminijeve legure in ne pregrešno drage legure iz aluminija in litija. Tačas pravilnik predpisuje aluminijeve legure z maksimalnim E-modulom od 80 Giga pascalov. Za vsak dirkalnik na posamezno sezono naj bi dobavili po dva kompleta – eden izmed teh je mišljen kot rezerva. Življenjska doba naj bi znašala celotno sezono F1 z maksimalnim številom dirk od 24.

Pri potrošnem materialu naj bi zavorni koluti in zavorne obloge zdržale najmanj en dirkaški konec tedna. Najverjetneje bo k temu prilagojen tudi športni pravilnik. Tako kot pri motorjih, bi lahko tudi tukaj imeli predpisan kontingent, s katerim bodo morali dirkači dopeljati celotno sezono. To naj bi preprečilo, da bi si finančno močnejše ekipe z nakupom novih zavor priskrbele prednost.

Ker je zaradi 18 palčnih koles tudi več prostora, bodo v premeru narasli tudi zavorni koluti. Tačas je v igri med 320 in 330 milimetrov premera. Aktualno pa imajo zavorni koluti maksimalno 278 milimetrov. Debelina pa ostaja pri 32 milimetrih. To bo imelo učinek tudi na zavorno sedlo, ki se bo ustrezno povečal. S tem naj bi se privarčevalo tudi na teži, kajti večji prostor dovoljuje strukturno tudi boljše oblike. Da bi pri zavornih kolutih varčevali z denarjem, naj bi se zmanjšalo število lukenj. Tačas imajo koluti preko 1.000 majhnih lukenj, ki skrbijo za boljše hlajenje. In ravno te mini luknjice so največji strošek.

Da bi kljub temu zagotovili zavorno zmogljivost na vseh stezah, bodo lahko ekipe na prednji osi imele dve različni specifikaciji. Na stezah, ki so še posebej kritične za zavore, se bodo lahko uporabili koluti z večjim številom luknjic. Število posebnih kolutov pa naj bi bilo omejeno. Tačas ekipe v F1 uporabljajo štiri različne proizvajalce zavor in sicer Brembo, AP Racing, Akebono in 920Engineering. Pri potrošnem materialu pa to ni tako enostavno, kajti nekatere ekipe ne želijo izdati imena svojih dobaviteljev. A lahko rečemo, da Carbon Industries in Brembo dominirata na tem trgu.

Tako kot pri menjalniku, tudi pri platiščih in zavorah obstaja časovno okno. Do 22.5.2019 lahko vsi kandidati na sedež FIA vložijo svojo dokumentacijo. 14. junija pa naj bi padla odločitev. FIA pa si pri vseh razpisih pridržuje pravico, da naredi korak nazaj, če ne bo najden noben ustrezen kandidat.

Trajanje pogodbe dobavitelja platišč in zavor je predvideno za obdobje med letoma 2021 do vključno 2024. Istočasno pa naj bi FIA imela opcijo, da pogodbe podaljša do leta 2025. Pravila za omenjene standardizirane dele se znotraj teh intervalov naj ne bi spreminjala, tako da bi lahko ta dizajn uporabljali tudi v naslednjih sezonah – seveda z namenom varčevanja.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
forplan
BEDAKI! Prvo nam babe na štartu vzamejo (kar še vedno nisem prebolel ) zdaj pa še to! Samo neki standardi brezvezni. Malo še bojo wc-papir rekli kakega morajo uporabit... Pa dirkače bi tudi lahko standardizirali... V glavnem škoda F1 po 2021, bo treba nehat spremljat to
7.5.2019 11:51:19
ewzkgx
Mogoče bo pa tako le nastala malo večja konkurenčnost in bo lahko tudi kakšna "slabša" ekipa presenetila... Bomo, videli počakajmo par let
7.5.2019 19:07:05
Dynisco
Če se mislijo resno iti karkoli v smeri omejitve budžetov, je standardizacija nujna. Menjalnik, fejtne in ostalih par reči so po mojem samo skromen začetek.
8.5.2019 8:33:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija