Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Intervju Mario Isola, Pirelli
Zakaj so gume tako zapletene?
V Bakuju so se mnogi dirkači in inženirji pritoževali nad hladnimi gumami. Kolegi iz auto motor und sport so športnega šefa Pirellija Maria Isolo vprašali, zakaj nove gume povzročajo toliko težav in kako lahko ekipe na to težavo reagirajo.
Bojan Vrbnjak
9. maj 2019 | 11:24:46

Gume so bile v Bakuju velika tema. Ali ste pričakovali, da bo tako?

"Gume so vedno kritična tema, če poskušaš iz dirkalnika izvleči maksimalno zmogljivost. Vedeli smo, da bo v Bakuju, odvisno od pogojev, težko najti pravo temperaturno uravnoteženost spredaj in zadaj. Asfalt ni posebej agresiven. Trakcija igra pomembno vlogo. Poleg tega je obstajalo tveganje Graininga na prednjih kolesih. Letos pa je odpadel še prvi prosti trening, ki ga ekipe koristijo za priprave na dirko in kvalifikacije. Edini trening, ki je potekal nemoteno, je bil tretji v soboto. Tekom dirke pa so temperature asfalta padle tudi do 10°C. Tudi padajoča temperatura zraka ima vpliv, saj se gume na dolgih ravninah močno ohladijo. Spričo tega sem zelo zadovoljen s performanco srednje zmesi gum. Ta je zares dobro delovala."

Ali ste pred dirko pričakovali, da bo srednja zmes tako močna? Nekatere ekipe so izrazile bojazen, da bo proces ogrevanja bistveno daljši.

"Če sem odkrit, tega nismo pričakovali. Vendar pa smo imeli le malo podatkov iz daljših razdalj iz prvega dne. Podobno je bilo na mehki zmesi. Zaradi tega slednja zmes v prvem delu dirke ni zdržala tako dolgo, kot so pričakovali. Zaradi majhne razlike v polju, pa dirkači niso mogli dobro čuvati gum in to pojasni višjo obrabo. Največ pritožb na treningih pa je šlo na račun ogrevanja srednje zmesi. In na dirko to ni bila več težava."

V  lanskem letu je Pirelli tekom sezone za določene dirke zmanjšal tekalno površino gum, da bi s tem preprečili pregrevanje. Ali je morda opcija, da bi letos storili obratno in s tem olajšali ogrevanje gum?

"Ne, za letošnjo sezono nismo zmanjšali le debeline tekalne površine, temveč smo spremenili celoten spodnji ustroj. Gre v celoti za novo gumo z novimi zmesmi. Drži, da smo se v lanskem letu imeli težave z mehurjenjem in pregrevanjem in naš cilj pri razvoju nove gume je bil ta, da to preprečimo."

Sedaj se vam očita, da ste pri tem pretiravali in da so gume padle navzdol iz delovnega območja.

"Menim, da gre tukaj za kombinacijo večjega števila dejavnikov. Mnoge ekipe so svoje dirkalnike razvile tako, da je nekoliko bolj prizanesljiv gumam. Skupaj z našim prizadevanjem, da zmanjšamo nevarnost pregrevanja, pridemo potem do tega rezultata. Seveda pa situacija ni tako slaba. Na kvalifikacijah v Bakuju smo imeli ekstremno nizke temperature in časi krogov so bili na koncu še vedno zelo hitri. Šlo je za sekundo hitreje kot v lanskem letu. Tako da ne moreš trditi, da gume ne nudijo nobenega oprijema."

Nekateri dirkači se pritožujejo tudi nad tem, da je delovno okno gum vedno manjše. Ali to odgovarja resnici?

"Ne, nenehno delamo na tem, da povečamo delovno okno. Ne verjamem, da nove gume delujejo v ožjem delovnem oknu kot njihove predhodnice. To okno se je le nekoliko premaknilo. Poleg tega je tukaj naša nova strategija pri izbiri zmesi. Odločili smo se, da ravnamo nekoliko bolj konservativno, da bi dirkačem omogočili, da na dirki bolj pritiskajo na plin. In zato imamo sedaj nekoliko več težav z ogrevanjem. Prvi krog iz boksov je mogoče nekoliko težaven, toda potem gume delujejo dobro. Če si ogledamo podatke, potem ne opazimo nobenih signalov, da nekaj ne bi bilo v redu."

Ali je bil Baku najtežja dirka leta, kar se tiče težave pri ogrevanju gum?

"Da, tukaj je zares ekstremno težko gume spraviti v delovanje. Podobno je le še v Monaku. Ampak tja bomo pripeljali najmehkejšo C5 zmes gume. S C3 gumo bi v Monte Carlu prav tako nastale težave z ogrevanjem, ampak teh verjetno nihče ne bo uporabil."

Da bi hitreje ogreli gume, so se nekatere ekipe odločile, da dirkajo z več podtlaka. Druge ekipe pa so ubrale pot, da na gume usmerijo več toplote iz zavor. Ali lahko pojasnite, kako te metode učinkujejo na gume?

"Če povečate podtlak, potem se gumo močneje pritika na asfalt. Pomeni, da se poveča naležna površina, kar izboljša porazdelitev toplote. Vse ekipe merijo temperaturo zunaj na tekalni površini in znotraj na nosilni konstrukciji. Pomembna pa je temperatura v gumi, česar pa od zunaj ni mogoče meriti. S podatki izmerjene temperature pa se lahko sluti, kako dobro deluje guma. Če povečamo podtlak, se zmanjša drsenje dirkalnika. S prenosom toplote iz zavor pa se lahko krmili temperatura v nosilni konstrukciji gume. Ta pa ima tudi učinek na tlak znotraj gume. Vsi ti dejavniki inženirjem povzročajo velike glavobole. Gre za veliki tehnični izziv, kako najti optimalen kompromis. V Bakuju so na primer nekatere ekipe v petek imele težave z Grainingom spredaj, druge pa zadaj. Kdo je želel ščititi prednje gume, je imel težave zadaj in obratno. Toda v soboto je bila situacija veliko boljša."

Ferrari je bil na tretjem prostem treningu 1,5 sekunde hitrejši od Mercedesa. Na kvalifikacijah pa je Mercedes z lahkoto osvojil najboljši štartni položaj. Po besedah Tota Wolffa so to razliko naredile gume. Ali to drži?

"Ne verjamem, da so gume naredile to razliko. Slika na prostem treningu Bakuja ni bila povsem reprezentativna, ker ekipe niso opravile običajnega programa. Težko je bilo to razbrati. Poleg tega je steza tekom treningov nudila vse večji oprijem. Na začetku konca tedna je bil asfalt še zelo prašen. Zaradi tega je bila mehka zmes v primerjavi s srednjo tudi tako dobra, ker so ekipa mehko zmes preizkušale šele pozneje. Razlika 1,5 sekunde le na račun boljšega razumevanja gume, je zame nekoliko pretirana. Čeprav se moram Toto Wolffu zahvaliti, ker nam pripisuje tako veliko pomembnost."

Ali so večje razlike med ekipami povezane z boljšim razumevanjem gum?

"Gume so še vedno za vse relativno nove. Zato je povsem normalno, da imajo nekatere ekipe več težav kot druge. Vsako leto moramo prilagoditi naš produkt, saj se vsako leto spreminjajo tudi dirkalniki. Vendar pa se tekom sezone vsi naučijo bolje ravnati z gumami. Zaradi tega so tačas razlike še nekoliko večje, kot je to bil primer na koncu lanskega leta."              

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Žalostno,da se vse vrti okoli gum, ki jih Pirelli vedno prilagodi želji srebrnih, če ne gre drugače pa s skrivnimi testiranji kot leta 2013... sicer je pa Daimler največji kupec Pirellijevih pnevmatik na svetu!
10.5.2019 8:17:35
2fast4y
Žalostno,da se vse vrti okoli gum, ki jih Pirelli vedno prilagodi želji srebrnih, če ne gre drugače pa s skrivnimi testiranji kot leta 2013... sicer je pa Daimler največji kupec Pirellijevih pnevmatik na svetu!
10.5.2019 8:17:35
tadejkrze
Pirelli ma srečo, da je edini proizvajalec. Za osebno rabo so pa precenjene, za moje pojme.
10.5.2019 9:43:22
hubertfast
Pirellijeve gume smo kupovali v Trstu še v stari Jugi. Tam smo jih tudi premontirali. Vulkanizerji so vedno imeli Kante z peskom ali prahom, da si jih malo umazal in naj meji niso izstopale. Takrat so to bile poceni gume. Zdaj se pa strinjam, da so precenjene. Sam osebno za vse avte kupujem zadnjih par let samo Nexen, ki so idealno razmerje med ceno in kakovostjo.
10.5.2019 13:39:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija