Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Sir Jackie Stewart v boju proti demenci
Trikratni prvak formule 1 se posveča boju z zahrbtno boleznijo, za katero boleha njegova žena, na sebi lasten način.
Marko Hanželič
24. maj 2019 | 12:17:30

Ko se je Helen Stewart s svojim Smartom prevrnila v bližini domovanja Stewartovih, se sta se preluknjana guma ali izogibanje divjadi zdela najbolj verjetna vzroka za nesrečo. Na koncu se je izkazalo, da je bil vzrok precej bolj kompleksen in hkrati presenetljiv - diagnoza: frontotemporalna demenca (FTD). Skupen naziv za bolezni možganov, ki povzročajo postopno odmiranje celic temporalnega in frontalnega dela možganske skorje.

Bolezen običajno diagnosticirajo ljudem v petdesetih in šestdesetih letih, precej pogosto pa doleti tudi štiridesetletnike. Bolezen prizadene predvsem področja možganov, namenjenih logični presoji, komunikaciji, socialnemu čutu in spominu, kar seveda močno vpliva na samo osebnost in zmožnost presoje.

 

Simptomi bolezni so v prvi vrsti odvisni od prizadetosti posameznih delov možganov, v vsakem primeru pa pri napredovali bolezni pacient zapade v stanje zmedenosti in ni zmožen samostojnega življenja.

Od postavitve diagnoze je minilo pet let in Jackie Stewart se zaveda, da se Helen bori z boleznijo, ki je za zdaj še ni mogoče premagati. Kot je povedal v intervjuju za CNN, je to njegov največji boj v življenju. Zaradi žene se je preselil v Švico, ker želi zanjo poskrbeti karseda dobro. Helen je deležna stalne nege, dobrih sto metrov od hiše Stewartovih pa je privatna bolnišnica.

Jackie Stewart se zaveda, da je demenca vse bolj tudi globalni problem. Vsaj 50 milijonov ljudi po svetu je v stanju, v katerem je njegova žena in za bolezen ni ne preventive niti zdravila. V zadnjih tridesetih letih kljub nekaterim manjšim dosežkom, raziskovalcem na tem področju ni uspelo ustvariti preboja, ki bi prinesel tako težko pričakovane odgovore.

V iskanju odgovorov je Stewart ubral svojo pot in ustanovil fundacijo Race Against Dementia, ki je doslej za raziskave zbrala že več kot 2,5 milijona evrov. V iskanju odgovorov obiskuje številne univerze po svetu in nagovarja raziskovalce, vse v želji, da bi tudi na tem področju naredili korak naprej. Fundacija finančno podpira pet podiplomskih študentov, ki se ukvarjajo z razvojem zdravil za demenco in raziskovanju preventativnih ukrepov, ki bi lahko upočasnili ali celo preprečili nastanek same bolezni.

»Pomagal bi v vsakem primeru, a Helenina bolezen me seveda dodatno opominja in motivira, da nadaljujem s to misijo.«, je povedal Stewart, ki dodaja: »Dosedanji način dela in razmišljanja ni obrodil sadov, zato je pomembno, da razmišljamo drugače, pa čeprav se mnogi (vodilni) kadri v medicini in farmaciji ne strinjajo z mano in se upirajo spremembam.«

»Za primer jim vedno navedem formulo 1,« razlaga trikratni svetovni prvak, ki prav letos slavi petdesetletnico prvega naslova. Kraljico motošporta so popolnoma preobrazili štirje ljudje - Gordon Murray, Ross Brawn, John Barnard in Adrian Newey. Samo štirje so bili potrebni, da so popolnoma spremenili svet formule 1. Podobno je tudi na drugih področjih, spomnimo se samo Steva Jobsa ali Billa Gatesa, ki sta prav tako lastnoročno spremenila svoje področje in s tem posledično tudi svet. Pomembna je vizija, še bolj pomemben je drugačen, edinstven pristop.

Stewart želi način razmišljanja iz F1 prenesti na področje medicinskih raziskav in razvoja zdravil. Pri svojem početju lahko računa tudi na podporo ekip iz formule 1, še posebej McLarna in Red Bulla. Pri tem je potegnil še eno vzporednico med formulo 1 in bojem proti demenci – tudi pri zagotavljanju varnosti dirkačev vodstvo tekmovanja sprva ni želelo prisluhniti klicu sprememb. Sprva v boksih ni bilo niti gasilnih aparatov, kljub temu, da je bilo v njih na hektolitre visoko vnetljivega goriva. 

Stewart se zaveda, da je demenca izjemno zahteven tekmec, ki ga bo zelo težko prehiteti. Človeški možgani so morda najbolj kompleksna stvar na svetu, bistveno bolj tudi od dirkalnika formule 1. Toda njihovo spoznavanje košček po košček vsekakor pomeni tudi napredek v razumevanju nastanka bolezni.

Helen Stewart ima težave predvsem s kratkoročnim spominom, razlaga Jackie, ki se zaveda, da bolezen kljub skrbi in zdravilom napreduje. Kljub temu, da bo kmalu napolnil osemdeset let, je šampion še vedno poln optimizma in načrtov. Pa vendar se, kot priznava, zaveda, da bo zdravilo za Helen prišlo prepozno. A je vseeno zaključil z naslovom pesmi Beatlov – It's been a long and winding road (je dolga in zavita pot op. p.), ki mora prinesti spremembe na bolje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija