Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Lewis Hamilton
Njegov obračun s F1
Lewis Hamilton je leta 2007 v Montrealu osvojil svojo prvo zmago v F1. Po dvanajstih letih je Britanec predstavil svoj obračun s kraljevim razredom motošporta, ki vsebuje veliko slabega.
Bojan Vrbnjak
7. junij 2019 | 9:13:54

Tega skorajda nihče od prisotnih novinarjev ni pričakoval. Ko je bil aktualni prvak Lewis Hamilton nagovorjen na novo F1 letnika 2021, so vsi pričakovali le odgovor, a nastal je pravi monolog, ki je prešel v dobesedno obračunavanje. 77-kratni zmagovalec dirk F1 je govoril iz dna duše in povedal, kaj vse ga moti v F1 in sedma sila je bila priča, da je teh stvari zelo veliko. In kaj je Lewis vse povedal?

"Če se ozrem nazaj na mojih 12 let v F1, potem je bil pravilnik nenehno spremenjen. Na primer, da se znižajo stroški ali pa da se olajša prehitevanje. Ampak gledano v celoti te odločitve niso bile posebno dobre."

"Sedaj je na oblasti Liberty Media in novi lastniki se borijo z enakimi težavami kot prejšnje vodstvo. Navijači niso dovolj navdušeni, imamo veliko luknjo med vrhunskimi ekipami, ki imajo veliko denarja, in med ekipami sredine polja. Tukaj gre za veliko več, kot pa le za pravilnik, ki spreminja dirkalnike."

"Imamo tudi vidik zabave. Mogoče bi se morali prilagoditi posameznim dirkališčem. Mogoče bi morali v Monaku, kjer je prehitevanje skorajda nemogoče, odpeljati dve dirki, nimam pojma. Prav tako nimam odgovorov na vsa vprašanja. Prepričan pa sem, da bi morali določene elemente vzeti pod drobnogled, kajti nekaj nam mora biti jasno – tukaj smo, ker želijo navijači videti naš šov. Zato moramo zagotoviti, da bodo srečni. Tukaj v Montrealu je dirka vedno razprodana. A imamo tudi dirke, kjer so tribune dokaj prazne. Potem se moramo vprašati, ali so te dirke sploh prav tržene."

"Mnogi ljudje so mnenja, da je F1 dolgočasna. Ampak že od nekdaj smo imeli faze dominance ene ekipe. Od McLarna, Ferrarija, Red Bulla in sedaj Mercedesa. Od pravilnika je odvisno, da se takšne dominance preprečijo, a kopati moramo veliko globlje. V F1 moramo spremeniti veliko več kot pa le tehnični pravilnik."

"Če bi bila odločitev v mojih rokah, bi imeli stare V12 motorje, ročni menjalni in brez servo volana. Dirkačem bi delo otežil kar se le da. Odpravil bi vse te ogromne izletne cone. Želel bi si dirkalnik, iz katerega bi po dirki izstopil povsem izčrpan, kot da bi pretekel maraton. Danes je tako, da bi brez težave lahko odpeljal tri dirke skupaj."

"F1 bi morala biti šport za prave moške. Danes pa v njo prihajajo ti mladeniči, ki jim sploh ni težko voziti na limitu. Tako ne bi smelo biti. Biti mora izjemno težko, tako težko, da bi uspelo le najboljšim. To bi bila moja F1."

"In ja, potrebujemo še boljše gume."

"Vse to je zares obžalovanja vredno, kajti dirkači smo enotni kot še nikoli prej. Veslamo v sito smer, komunikacija med nami je dobra. Ampak tehnični pravilnik izdelajo ljudje z močjo in denarjem, mi tukaj nimamo veliko za povedati, če sploh. Čeprav smo mi tisti, ki vemo kako je dirkati tam zunaj. Vemo, kaj bi se moralo spremeniti. Potrebujemo večji vpliv. Sam osebno verjamem, da bi mi dirkači lahko pripomogli k boljši F1."

"Kar se tiče moje osebne zapuščine, želim prispevati nekaj k temu, da bi v F1 lahko prišlo več dirkačev iz preprostih razmer. Kdor se želi resno ukvarjati z gokart športom, ta mora veliko plačati. Ko sem sam začel s tem, je moral moj oče v prvem letu plačati 20.000 funtov in to je bila za nas nora vsota. Toda kdor se želi danes profesionalno ukvarjati z gokart dirkanjem, ta potrebuje nekaj 100.000 funtov. To pa je nepojmljiva vsota."

"Prav tako želim prispevati k temu, da bi v bodoče imeli več strokovnega osebja iz različnega porekla – tehnike, mehanike, novinarje. Za vse mora biti mogoče, da si ustvarijo takšne kariere. Zelo mi je všeč misel, da bi lahko čez dvajset let mogoče povedal, da sem tudi sam prispeval k temu, da se je tukaj nekaj spremenilo."

     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Sicer nisem njegov fan, tokrat pa je prav povedal. F1 je postala neznosna za gledanje.
7.6.2019 10:44:50
Gazibo2
Neznosna pa ne no. Nekatere dirke so še vedno zanimive. Od leta 2000 dalje, se je začelo spreminjati na slabše.
7.6.2019 10:49:12
Vannito
Lewis je en redkih pravih dirkacev, ki danes dirkajo v F1. Vse je prav povedal...
7.6.2019 12:01:12
Fero
A drugi so pa nepravi dirkači ki podpirajo trenutna pravila?
7.6.2019 12:31:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija