Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Zgodovina
Rojstvo srebrnih puščic
Dirka na Nurburgringu 3. junija 1934 je pomenila začetek dirkaške barve Mercedesove ekipe.
Artur Švarc
10. junij 2019 | 11:12:23

Mednarodna dirka Eifel, 3. junija 1934 na Nurburgringu, je minila v prevladi povsem novega Mercedesa W 25. Za volanom je sedel Manfred von Brauchitsch in zmagal s povprečno hitrostjo 122,5 km/h, kar je bil tudi novi rekord steze. A bolj kot to je šla v zgodovino sama barva, ko se je Mercedes pojavil v aluminijastem sijaju in ne tradicionalni beli.

Kot pravi legenda, je avto dobil svojo barvno podobo v noči pred dirko, potem ko so z avta sneli belo barvo in tako znižali težo dirkalnika na dovoljeno. W 25 je potem pobiral uspehe po tekočem traku vse do izbruha vojne 1939 in še po vojni, ko je prvo obdobje v F1 končal z dvema naslovoma 1954 in 1955.

Mednarodna dirka Eifel je bila ena najpomembnejših v sezoni 1934. Manfred von Brauchitsch je v svojih spominih iz 1964 zapisal, da se spominja reke navijačev, ki so romali na prizorišče.

»Številni posebni vlaki so vozili gledalce v malo mestece Adenau. Tisoči motorjev, avtobusov in tovornjakov so se vili po cestah okoli Nurburgringa. Na Eifel so prišli iz Frankufrta, Dusseldorfa, Kolna, iz celotne Renske regije, iz Munchna, Hamburga in Berlina. Bitko mehanskih titanov si je ogledalo 200 tisoč gledalcev. Marsikdo je že v noči pred tem postavil šotor, da si je zagotovil najboljšo točko za ogled dirke.«

Štart je bil načrtovan za eno uro, takoj po dveh drikah motociklov, vendar je slabo vreme vse skupaj premaknilo na 15h. Mercedes je nastopil z dvema dirkalnikoma: von Brauchitsch je vozil številko 20, Fagioli pa 22. Vsega skupaj je na štartu stalu 44 dirkalnikov. Oba Mercedesa sta povedla takoj po štartu, sledila sta Hans Stuck z Auto Unionom in Louis Chiron z Alfo. Fagioli je moral odstopiti zaradi okvare v predzadnjem, 14. krogu, zato so prva tri mesta zasedli von Brauchitsch, Stuck in Chiron.

1934 je Mercedes dobil še nekaj prestižnih dirk: International Klausen Race (Caracciola), Coppa Acerbo v Pascari (Fagioli), VN Italije v Monzi (Caracciola in Fagioli) in VN Španije (Fagioli).

Za von Bracuhitscha je bila zmaga na Nurburgringu edina v sezoni. W 25 pa je uspehe žel tudi prihodnje leto. 1935 je Caracciola dobil šest dirk, Fagioli pa tri. Caracciola je osvojil naslov nemškega in evropskega prvaka.

1936 so dominirali Auto Unioni in za 1937 je Mercedes odgovoril z W 125 Silver Pfeile. V zadnjem letu 750-kilogramske formule je Caracciola še enkrat osvojil naslov evropskega prvaka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija