Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Sebastian Vettel želi revolucijo v F1
Zažgite pravila
F1 se nahaja v krizi lastnega smisla. Postavlja se vprašanje, ali naj šport postane sam vrh v tehniki ali pa zgolj zabava? Sebastian Vettel zahteva revolucijo.
Bojan Vrbnjak
8. julij 2019 | 8:37:55

Letošnja sezona za Sebastiana Vettla ne poteka ravno po željah. Medtem ko je Mercedes letos osvojil že osem zmag in nazadnje je slast zmage okusil tudi Red Bull, pa Sebastian Vettel in Ferrari tačas beležita še ničlo. Vendar pa se Vettel tačas ne ukvarja le s športno situacijo.

Zmago v Kanadi je izgubil zaradi kazni pribitka petih sekund. Po pravilniku naj bi bila kazen upravičena, a večina dirkačev se je postavila na stran nemškega dirkača Ferrarija. Vettel se je neposredno po dirki pritoževal in je govoril o F1, ki je bolj predmet pravnikov kot pa športnikov. Ker so tudi na naslednjih dirkah v Franciji in Avstriji v središču stale odločitve komisarjev, je bilo to za mnoge navijače preveč. Vettel je zato v intervjuju za Servus TV zahteval: "Zažgimo ta pravila in začnimo znova."

Tekom zadnjih let je pravilnik postal vedno bolj obsežen, ker so dirkači, ekipe in varuhi pravil poskušali, da nemogoče naredijo mogoče in sicer da je v F1 postalo vse črno in belo. "Ampak v športu ne obstaja črno in belo," pojasni Vettel. "Zelo je težko, stvari zapisati na papirju, ki so tako različne. Vsak primer je različen, zaradi česar verjamem, da to ne gre," tako 32-letnik, ki pa tudi sam ve, da to ni tako enostavno. "Težava je v tem, da se odpravi obstoječi papir. Vedno obstaja nekdo, ki imajo interes, da to ostane naprej. Tukaj imamo razhajanje interesov."

V svojem prepričanju perfekcije želijo ekipe odpraviti vsaj malo negotovosti. K temu spadajo tudi kazni za kršitve dirkačev. Za kršitev A mora po njihovem mnenju obstajati kazen 1. Ta pristop je v zadnjih letih botroval k temu, da je bilo komisarjem odvzeto, da dokažejo izostren čut za nastalo situacijo. "Menim, da gre na koncu za zabavo in ne za šport, v katerem nastopamo," se glasi bilanca Vettla.

In tukaj se Vettel že naveže na naslednjo temo in sicer gre za tehnični pravilnik F1. Kajti tudi tukaj želi kraljevi razred motošporta ustvariti neko mejo. "Kaj želimo doseči? Želimo tehnologijo in kompleksnost spraviti na raven standarda, ki je tako daleč vstran in ni oprijemljiva? Ali pa želimo doseči zabavo, šport, ki naj bo na ravni bistva in se vse skupaj zaradi tega reducira na ta nivo?"

V preteklosti se to vprašanje ni postavljalo, saj sta obe stvari dobro harmonirali. Vendar pa so se časi spremenili. "To sta dve stvari, ki se na podlagi znanja, ki je trenutno na razpolago in ki nenehno narašča, vedno razhajata," verjame Vettel. Podtlak naredi dirkalnike hitrejše, poskrbi pa, da je skorajda nemogoče dirkati neposredno za tekmecem. Pogonske enote so sicer neverjetno učinkovite in močne, toda zaradi kompleksnosti skrbijo za težave. In ta seznam se lahko poljubno širi v nedogled.

Za Vettla je jasno, v katero smer bi se morala podati F1. "V določenem pogledu F1 že danes ni več pionir. Nimamo več ABS-a, nadzora proti zdrsu koles in nadzora za stabilnost. Stvari, ki so skoraj v vsakem modernem avtomobilu že standard. Vse z namenom, da naj bi bil v središču dirkač."

Vettel se kritično dotakne še enega razloga tehnične strani v F1. "Če si ogledamo, v katero smer se pomika mobilnost, bo v naslednjih desetletjih tehnika zamenjala voznike. To pomeni, da F1 v bodoče ne bo več potrebovala dirkačev, vendar pa ne verjamem, da bi to imelo veliko vrednost za zabavo in bilo bi škoda, če bi do tega zares prišlo."

Vettel dodaja: "Zaradi tega je dosežena točka, v kateri je potrebno povedati, da se postavljamo na stran športa in ne k temu, da naj bo F1 povsod pionir tehnike." Leta 2021 obstaja velika možnost in F1 bi lahko na podlagi pogodb, ki se iztečejo, izvedlo revolucijo na področju pravilnika.

Ampak Vettel v to ne verjame in meni, da se to ne bo zgodilo. "Ne verjamem, da ni nemogoče opraviti konstrukt in ustvariti pravilnik, ki bi v ospredje postavil te stvari, a dlje časa bo trajala ta nejasna slika, toliko bolj je verjetno, da se stvari ne bodo spremenile. Pomeni, da bodo ostale takšne, kot so."            

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Ni potrebe po zažiganju Samo MGU-H enoto naj odpravijo, povečajo naj moč ERS pa na področju aerodinamike prepustijo zadeve Brownu, da bo zrihtal zadeve.
8.7.2019 8:40:35
tadejkrze
A Zaku?
8.7.2019 10:47:40
spartan
Rossu...
8.7.2019 12:24:15
QuickNick
10 valniki, 22000 rpm, dolivanje goriva med dirko, vzdržljive gume, zanimiva dirkališča to je to kar po mojem F1 potrebuje.
10.7.2019 9:55:29

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija