Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Obletnice
50 let in samo en Frank Williams
Silverstone označuje poseben mejnik ekipe Williams, njihov šef Sir Frank Williams je na čelu ekipe v F1 že 50 let.
Artur Švarc
12. julij 2019 | 10:57:00

Francis Owen Garbett Williams je polno ime simpatičnega možakarja, ki se je rodil 16. aprila 1942 v Angliji. Rodil se je v South Shieldsu v Durhamu, njegov oče pa je bil oficir pri RAF, mama pa učiteljica. Ko sta se starša ločila, sta zanj skrbela stric in teta. Konec petdesetih ga je prijatelj peljal s svojim Jaguarjem XK150 in mladi Williams je takoj postal odvisnik od avtomobilov.

Po kratki karieri dirkača in mehanika, ki jo je financiral s prihodki od svojega podjetja, ki se je ukvarjalo z grosistično prodajo sadja in zelenjave, je Frank Williams 1966 ustanovil Frank Williams Racing Cars. Po nekaj letih v F2 in F3 s Piersom Courageom, je 1969 vstopil v F1 s kupljeno šasijo Brabhama, Courage pa je osvojil dve drugi mesti.

1970 je sodeloval z de Tomasom, po smrti Couraga na VN Nizozemske pa se je sodelovanje končalo. Prihodnje leto je zanj z Marchovim dirkalnikom vozil Henri Pescarolo. Naslednje leto so izdelali prvi dirkalnik, vendar ga je Pescarolo razbil že na prvi dirki. Williams, ki je bil povsem brez denarja (nekoč je posloval kar iz telefonske govorilnice, ker so mu odklopili telefon), je bilo sponzorjev malo, uspehov pa še manj. 1976 se je Williamsu pridružil Walter Wolf in prevzel ekipo. Zato sta 1977 Patrick Head in Frank Williams šla na svoje, prostore pa sta našla v opuščenem skladišču v Didcotu in tam ustanovila Williams Grand Prix Engineering. Še vedno je to ista ekipa, ki jo tudi danes gledamo na stezah F1, le da ima zdaj sedež v Groveu.

Prva zmaga za ekipo je prišla prav v Silverstonu pred 40 leti, ko je Clay Regazzoni zmagal z Williamsom FW07. Potem je sledil zvezdni vzpon in že naslednje leto je Williams osvojil oba naslova prvaka z Alainom Jonesom za krmilom. Med 1981 in 1997 je ekipa osvojila še šest naslovov med vozniki in osem med ekipami. Frank Williams je 2. marca 2012 odstopil iz upravnega odbora Williams F1, kjer ga je zamenjala njegova hčerka Claire, še vedno pa ostaja šef ekipe.

Frank Williams je tudi tisti šef ekipe, ki je že dolga leta prikovan na invalidski voziček. Ko sta se s Petrom Windsorjem 6. marca 1986 vračala s testiranja dirkalnika na Paul Ricardu na letališče v Nici. V najetem Fordu Sierri je Williams  v levem ovinki izgubil nadzor nad avtomobilom in Sierra je poleta s ceste in pristala 3 metre nižje na levem boku, pri tem pa je streha stisnila Williamsa ob sedež in je dobil zlom 4. in 5. vratnega vretenca, zaradi česar je ostal tetraplegik. Windsor je bil le lažje poškodovan.

Frank Williams je 1967 spoznal svojo ženo Virginio, s katero sta se poročila 1974 in rodili so se jima trije otroci – sinova Jonathan in Jaime in hčerka Claire. Virginia Williams je spisala čudovito avtobiografsko knjigo Drugačna vrsta življenja (A Different Kind of Life), ki opisuje njeno pot ob Franku Williamsu. 2010 so ji odkrili raka in je umrla 2013 v starosti 66 let.

Frank Williams je 1987 dobil odlikovanje Reda britanskega imperija, 1999 pa mu je kraljica Elizabeta II. podelila viteški naslov. Podoben naslov je dobil tudi od francoske države za svoje uspehe z Renaultovimi motorji.

Med najtemnejšimi trenutki njegove zgodovine pa je smrt Ayrtona Senne 1. maja 1994, zaradi česar so italijanske oblasti veliko leto potem sodno preganjale tako njega kot Patricka Heada. Od takrat naprej imajo vsi Williamsovi dirkalniki brez izjeme na nosu Sennin logotip S.

Frank Williams se s 77 leti ne udeležuje več dirk F1, razen domače v Silverstonu, ker kot rečeno letos praznuje poseben jubilej. Na žalost je letošnji dirkalnik največje razočaranje v več kot 50-letni zgodovini Williamsovega dirkanja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija