Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ekskluzivno
Varnostni avto od blizu
V Monzi smo imeli ekskluzivno priložnost spoznati načine priprave varnostnega avtomobila za dirkaški konec tedna.
Milan Klemenc
6. september 2019 | 14:42:59

Četrtkov sončen dan v kraljevskem parku je bil idealen čas, da se sprehodimo po ulici boksov in pokukamo v njihove garaže. Vsa moštva so pripravljala in postavljala dirkalnike na svoja mesta in pri tem pokazala nekaj novih rešitev in aerodinamičnih paketov, ki se bodo prvič podali na stezo šele v petek.

Da pa se na dirkališču ne pripravljajo le dirkalniki, temveč tudi spremljevalni avtomobili, se mord akomu ne zdi samoumevno. Govorimo o varnostnem in medicinskem avtomobilu. Uradni varnostni avtomobil FIA F1 je Mercedes AMG GT R s 430 kW (585 KM), ki  zagotavlja največjo varnost na področju F1 v vseh dirkalnih vikendih. Znamka zmogljivih in športnih avtomobilov iz Affalterbacha že od leta 1996 zagotavlja vrhunski športni avto v F1 in v tem času smo videli široko paleto teh vozil;

 • C 36 AMG (1996/97)
 • CLK 55 AMG (1997/98)
 • CL 55 AMG (1999/2000)
 • SL 55 AMG (2001/02)
 • CLK 55 AMG (2003)
 • SLK 55 AMG (2004/05)
 • CLK 63 AMG (2006/07)
 • SL 63 AMG (2008/09)
 • SLS AMG (2010 do 2014)
 • AMG GT S (2015-2017)
 • AMG GT R (od dalje 2018) 

Že po videzu se Mercedes-AMG GT R Official FIA F1 Safety Car razlikuje od serijskega vozila predvsem po izgledu in ter varnostnimi lučmi na strehi, ki so zasnovane iz ogljikovih vlaken in postavljene tako, da nudijo čim manjši zračni upor, hkrati pa omogočajo aerodinamično optimiziran pretok zraka proti zadnjem delu.

Namestitev in zasnova celotnega varnostnega avtomobila je bila preizkušena v vetrovniku, z namenom, da naredijo dirkalnik čim bolj učinkovit in hiter.

Kot veste, se dirkači F1 velikokrat pritožujejo, da je varnostni avtomobil prepočasen in se mnogokrat vprašamo, zakaj ne vozi hitreje. Zato ker ne more hitreje, je kratek odgovor, ki seveda zahteva obširnejša pojasnila (a o tem več prihodnjič).

Dirkalniki F1 so oblikovani drugače kot cestni avtomobili in težko je ta dva različna svetova združiti v eno kompaktno celoto. Tu je varnostni avtomobil le približek te mešanice, ki pa se bo skozi čas nadgrajevala in izpopolnjevala.

Uradni voznik varnostnega avtomobila F1 je Bernd Mayländer, ki se med vožnjo, ki je daleč od  turistične, osredotoča na progo in hkrati pozorno spremlja dogajanje v vzvratnem ogledalu, sovoznik Richard Darker medtem vzdržuje radijski stik z nadzorom dirke. Richard Darker spremlja  dirkalnike za njima z dvema iPadoma. Levi prikaz prikazuje mednarodni televizijski prenos, na desnem pa prikaz trenutnega položaja vozil ali trenutni čas krogov. Upravljanje podatkov za vizualne komunikacijske rešitve upravlja InCar Hotspot z brezžičnim omrežjem WLAN.

Podrobnosti kokpita in dela, ki ga širša javnost ne pozna, nam je bila ekskluzivno predstavljena ta konec tedna v garaži FIE, kjer sta parkirana dva varnostna avtomobila. Naš sogovornik je bil odgovorni inženir za pripravo varnostnega avtomobila in nam je v pogovoru razkril marsikatero podrobnost, ki je do sedaj nismo poznali.

»Varnostni avtomobil se pripravlja za vsako dirko posebej in za vsako konfiguracijo proge in pri tem porabimo ogromno časa, da ga pripravimo za vse spremljevalne dejavnosti, ki ga čakajo ob koncu dirkaškega vikenda. Varnostni avtomobil je namreč  namenjen vsem serijam, ki dirkajo v okviru vsake velike nagrade in zato mora biti pripravljen vedno in povsod«. je povedal naš sogovornik

»Tu imamo varovalke, GPS, posebej imamo vgrajen nadzor menjalnika in vseh podatkov o dirkalniku, ki se neposredno pošiljajo vsakič, ko je avto v zagonu, neposredno v  Affalterbach, kjer naši inženirji v živo sledijo dogajanju z varnostnim avtomobilom saj si ne smemo in ne moremo privoščiti, da bi se naš avto nepričakovano ustavil in izpasti, drugi lahko, naš ne,« pove naš sogovornik.

Na vprašanje koliko časa pripravljajo en avto  predenj lahko gre v sezono F1, nam naš sogovornik odgovori: »Tri mesece težaškega dela in vsakega pripravimo po vnaprej predpisanih normativih in smernicah, ki jih od nas zahtevajo.«

»Letos in drugo letos bomo še uporabljali ta model, le malenkost ga bomo vizualno spremenili. Je pa v pripravi že nov model GTR PRO, ki bo izgledal drugačen kot ta in bo še bolj všečen in širši. Opremili ga bomo, da bo takšen, kot varnostni avtomobil mora biti in kar je najbolj pomembno, da bo ustrezal svojemu namenu.« zaključuje naš sogovornik

Upajmo samo, da nas bo ta konec tedna varnostni avtomobil razveseljeval le med ogrevalnimi krogi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija