Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Jody Scheckter
Po 40 letih spet v Monzi s Ferrarijem 312 T4
Svetovni prvak iz 1979 je z vožnjo svojega dirkalnika obeležil 4 desetletja od naslova svetovnega prvaka, ki ga je osvojil prav v Monzi.
Artur Švarc
6. september 2019 | 16:41:01

Scheckter je z dvojno zmago pred Villeneuvom osvojil svoj prvi in edini naslov prvaka in tudi 10. ter zadnjo zmago v F1. Do ponovitve naslova za Ferrari je potem minilo izjemnih 21 let, ko je novo ero začel Michael Schumacher.

Pri 69 letih ima Scheckter v lasti številne dirkalnike, ki jih je vozil v svoji karieri in jih redno vozi na svojem posestvu Laverstoke Park.

A s 312T4 ni bil na dirkališču vse od 2010, ko je v Bahrajnu sodeloval kot eden od mnogih prvakov ob 60-letnici F1.

A v Monzi ni bil na stezi nikoli več, 1980, v njegovem zadnjem letu, je bila VN Italije v Imoli. Scheckter je imel nasmeh do ušes, ko je odpeljal prvo od treh demonstracijskih voženj, dve ga še čakata v soboto in nedeljo.

»Bil sem živčen. Tako hitrega avtomobila nisem vozil že dolgo časa in tudi steza je malo drugačna. Moram biti zelo pogumen, koncentriral sem se. Imel sem mikrofon v roki, a nisem rekel ničesar.«

»Rahlo je kratek na menjalniku, a hvala bogu za to. Avto rahlo poskakuje, a je skozi ovinek poravnan, ne drsi. Zadak je še vedno nemiren, zato gume ne prijemajo kot bi morale, a v nekaterih ovinkih asfalt zares drži.«

Demonstracijska vožnja je še toliko bolj posebna, ker so mu avto pripravljali tudi njegovi originalni mehaniki, v četrtek zvečer pa jih je skupaj z družinami povabil na večerjo.

»Vse je zame na novo – zdaj se kmet in nekaj takega je zame zares privilegij. To bi lahko počel vsakih 40 let,« se je pošalil Jody.

»Zdaj je vse povsem drugače. V naših časih je bilo manj pravil, kar je bilo precej bolje, a bilo je tudi precej bolj nevarno. A svet gre dalje. Če bi lahko izbiral, bi raje dirkal v svojih časih.«

»Ni mi všeč, ko nekoga kaznujejo, ker je zapeljal čez črto. Dodati bi morali več robnikov namesto teh pravil.«

Scheckter se je upokojil po koncu sezone 1980, star 30 let.

Na vprašanje, ali se mu zdi, da je z dirkanjem končal prezgodaj, je Južnoafričan odgovoril: »Ne, čudi me celo, da sem zdržal toliko let.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija