Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Tehnika
Brembo, sinonim za zavore
V Monzi smo imeli ekskluzivno priložnost dobiti kopico informacij o zavornih sistemih Brembo. Bili smo med povabljeni v njihov predstavitveni prostor, namenjen izbranim.
Milan Klemenc
11. september 2019 | 8:45:00

V svetu avtomobilizma in mobilnosti nasploh je redko kdo, ki še ni slišal za zavore italijanskega proizvajalca Brembo, saj smo pri vožnji, pa naj bo to avto ali motocikel, primorani uporabiti zavore. Zavore rešujejo življenja in kot sam pravim - »Včasih je potrebno stopiti na zavoro, da lahko pridemo daleč«.

In tega se držijo tudi pri Brembu, kjer svoje znanje gradijo že od leta 1961, ko je Emilio Bombassei, oče sedanjega predsednika, začel s proizvodnjo v majhni garaži. Kar se je začelo kot majhna mehanična delavnica, so izkušnje na področju strojništva in metalurgije kmalu izkoristile prestižne stranke kot je bil takrat Alfa Romeo.

1964 je bilo za Brembo zgodovinsko leto, ko je podjetje začelo s proizvodnjo prvih italijanskih zavornih diskov za trg rezervnih delov. Kmalu zatem so proizvodne dejavnosti razširili na druge sestavne dele zavornega sistema, usposobljenost in specializacija podjetja ter kakovost njegovih izdelkov in storitev pa so si prislužili mednarodno prepoznavnost. To je omogočilo Brembu, da postane vodilni na evropskem trgu rezervnih delov zavornih diskov.

Pomembno je omeniti, da se je podjetje sprva osredotočilo na športni segment, kar jim je omogočilo, da so postavili visoko stopnjo zanesljivosti mehanizmov. Sčasoma so italijanski izdelki začeli vstopati v osnovno konfiguracijo mestnih avtomobilov v tovarnah Porsche, Mercedes, Chrysler, itd.

Do danes Brembo zavore proizvaja po vsem svetu za različne panoge. Podjetje ima svoje podružnice tudi v ZDA, Braziliji, na Švedskem in še kje.

Zavorni sistem v F1 je sestavljen iz zavorne čeljusti, glavnega valja in enote za zaviranje po žici (brake-by-wire, BBW).Zavorni diski, ploščice in stopalke, se lahko dobavljajo ločeno in se nato lahko sestavijo v zavorni paket. Brembo je najbolj razširjen dobavitelj, McLaren uporablja Akebono, Racing Point pa 920e. Dobava enot BBW je strogo varovana skrivnost, pa vendar je lahko hidravlični krmilni sistem zasnovan v domeni vsake ekipe z možnostjo sodelovanja njihovega dobavitelji zavor.

Čeprav osem ekip uporablja zavorne čeljusti Brembo, kljub temu vsaka ekipa pripravlja svojo različico ali rešitev, ki najbolj ustreza njihovim cevnim priključkom in zahtevam hlajenja. Po spremembah, ki se nam obetajo 2021, bo enotna dobava čeljusti zmanjšala manevrski prostor ekipam in s tem zmanjšala individualno možnost spreminjanje zavornih sistemov, kar bo znižalo stroške.

Na predstavitvi smo si lahko ogledali vse aktualne izdelke, s katerimi nastopajo v vrhunskih kategorijah. Od prestižnih avtomobilov in motornih koles do serij F1, Formula E, MotoGP, Superbike in Porsche.

Vsak izdelek smo si lahko pogledali od blizu in moramo priznati, da so izdelki delovali kot umetniško delo za zbirateljske police in ne kot bolj ali manj očem skrit perfekcionistični izdelek, brez katerega si težko zamislimo sodobni dirkaški šport.

Prihodnjič: Kako so narejene zavore v F1

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Asinorampante78
Pogled na njihovo halo pred Milanom ti vzame sapo. (kilometro rosso).
11.9.2019 9:49:13
Fero
To ni hala, to je rdeč reklamni pano. Tudi sam sem mislil da je to firma, potem pa opazil da gre za steno.
11.9.2019 10:08:46
Asinorampante78
Fero res ni ena so 3..pravokotno na pano..
11.9.2019 17:50:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija