Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ferrari
Od kod prihaja moč Ferrarija?
Ferrari je s svojo hitrostjo na ravninah premagal Mercedes tako v Spaju kot v Monzi. Toda od kod prihaja moč? Zakaj lahko Ferrari v določenih situacijah zbere dodatnih 55 KM? Iščemo namige.
Milan Klemenc
17. september 2019 | 13:54:47

Ferrarijeva moč je trenutno ena največjih ugank, ki jo poizkušajo razvozlati njihovi rivali pri Mercedesu, Hondi in Renaultu. Kje Ferrari v kratkem časovnem obdobju nabere/najde dodatno moč in to so ugibanja, kjer se številke vrtijo okoli 40 kilovatov ali nekaj manj kot 55 KM.

Dve zmagi ena za drugo sta dali Ferrariju ogromno motivacije ter zagona, ki ga bodo želeli  prenesti na naslednje dirke in to navkljub dejstvom, da so naslednja dirkališča zanje manj ugodna.

A vzroke teh dveh zmag ni iskati le v njihovi veliki motivaciji in želji po zmagi,  temveč sta na to vplivala dva dejavnika: Charles Leclerc za volanom dirkalnika in močan motor v zadku dirkalnika. To sta dva aduta, ki ju ni bilo moč premagati ne v Spaju in še manj v Monzi. Preprosto ni bilo poti mimo rdeče boginje s številko 16.

Ferrari se je v Spaju premeteno in tehtno odločil, da je dal na preizkušnjo Spec3 pogonskega agregata najprej na test Alfi in Haasu. Pri tem so zbrali veliko uporabnih podatkov, ki so vplivali na to, da so lahko na domači dirki uporabili Spec3. Preprosto si blamaže doma niso smeli privoščiti.

GPS meritve kažejo, da je Ferrari z novim motorjem Spec3 šel še korak dlje in Monza je bila za tekmece veliko razočaranje. Ferrari je bil na treningu na ravninah za ogromnih devet desetink hitrejši od Mercedesa.

Lewis Hamilton je na dirki visel na menjalniku Charlesa Leclerca celih 42 krogov. Kar pa je bilo najhuje, je to, da Hamilton kljub DRS in zavetrju še vedno ni mogel mimo. Inženirji Mercedesa so po dirki povedali:  »Po naših izračunih smo se kljub DRS in zavetrju na štartno ciljni ravnini Leclercu približali le za nekaj več kot dva metra, kar pa ni bilo dovolj za rušenje rdeče stene«.

Takrat, ko pa je imel pred sabo prosto pot in bil pred njim ni bilo rdečega dirkalnika, je vozil za dve desetinki hitreje na krog.

Po moči izstopa le Ferrari

Šef ekipe Ferrarija Mattia Binotto je v svoji dirkalni analizi omenil močan motor in ugoden zračni upor. Nasprotniki se strinjajo: V glavnem gre za motor. V zračnem uporu se avtomobili razlikujejo zelo malo, še posebej v Monzi, kjer so vsi opremljeni z najmanjšimi možnimi krilci.

Toda od kod prihaja vsa moč?

»Renault, Honda in mi smo trenutno nekje skupaj, izstopa le Ferrari in to je za nas in ostale včasih prav dramatično,« se ne sprašuje le šef Mercedesove ekipe Toto Wolff.

Mercedes se že od začetka sezone močno trudi, da bi razvozlal skrivnost Ferrarija. Toto Wolff je v Monzi razkril, da verjamejo, da vedo, kaj počne Ferrari in dodaja »Seveda je to enaka skrivnost, kot je izveden sam trik«, šef ekipe Red Bull Christian Horner pa dodaja. »Na FIA smo poslali nekaj naših ugotovitev in dvomov, a odgovora trenutno še nismo prejeli.«

Pri zmogljivostih Ferrarija je potrebno najprej razumeti od kod ta moč motorja, saj obstaja več možnih variant, kako pridobiti tisto skrivnostno povečanje moči, ki bi ga dirkač lahko priklicali le v zelo specifičnih fazah. Pri tem je bilo to opaženo le v kvalifikacijskih krogih, štartnem krogu in takoj po ponovnem štartu.

In iz tega je mogoče sklepati, da Ferrari potrebuje počasen krog, da dobi dodatno moč. Vendar načina ni mogoče poljubno aktivirati za napad ali obrambo. V nasprotnem primeru bi Sebastian Vettel brez težav odbil napad Hamiltona na ravnini Kemmel v Spaju.

Tri teorije za povečanje učinkovitosti

V Monzi smo videli novo kakovost Ferrarija, ki ima zdaj več kot očitno vklopljen napadalni način in ga je Leclerc lahko uporabil za obrambo svojega položaja.

Načrt Mercedesa je bil, da tako dolgo pritiskajo na Leclerca, da bi mu na koncu zmanjkalo baterije. A to se ni zgodilo in plan Mercedesa se je izjalovil, saj je imel Leclerc tako na štartno cilji ravnini in pred drugo šikano vedno na razpolago vso moč. Nato pa je bil v preostanku kroga sposoben napolniti baterijo do te mere, da mu je to zadostovalo do konca kroga.

Vse to je še vedno nekako razložljivo, a v paddocku za Ferrarijev t.i. Super Mode krožijo le teorije, ugibanja in natolcevanja in kolegi pri Auto motor und Sport so razvili tri teorije;

Prva teorija je, da lahko Ferrari pod določenimi pogoji v sistem dovaja 160 namesto 120 kilovatov iz baterije in zato potrebuje počasen krog, da prej napolni baterijo.

Druga teorija je, da Ferrari v počasnem krogu pred aktiviranjem goriva med merilno točko pretoka in visokotlačno črpalko nabere več goriva, ki ga nato v Q3 vbrizga in preseže meje dovoljenega. (to je sicer zelo sporno saj imajo ves čas senzorje, ki merijo pretok in nikoli ne sme trenutna poraba presegati 100 kg na uro)

Tretja teorija je, da se zbiralnik zraka (plenum) ohladi z oljem pred motorjem, nato to olje preusmerijo v izgorevanje. Zakaj bi za to potrebovali krog za ogrevanje pa ni popolnoma jasno.

Teorije, ki krožijo po paddocku, so res v središču pozornosti, vendar zagotovo se o njih ne govori na glas, ker so vse te rešitve v nasprotju z veljavnim pravilnikom in bi sum pripeljal do tega, da bi tehnični delegat več kot verjetno vtaknili svoj nos sem in preverili vsako podrobnost (če je že ni).

A kot pravi naš sodelavec Simon Jazbec, lahko isti učinek dosežemo na bistveno bolj dolgočasen in s pravilnikom skladen način. Motorju z notranjim izgorevanjem dovolimo, da se zavrti do 15.000 obratov v minuti in pri tem prestavimo med 14500 in 14750 obrati v minuti, namesto med 12500 in 13000 obrati v minuti, kar je standard zaradi same vzdržljivosti. A vsako iskanje mej predstavlja tudi tveganje in tu postavimo na kocko vzdržljivost materiala, kar smo videli tudi pri Mercedesu in njihovim novim motorjem. Uporaba opisane opcije je možna tako na kvalifikacijah, kot na dirki. Kakšne bodo morebitne posledice, če sploh bodo, pa bomo videli.... v prihodnje.

Po lanski preiskavi zaradi dvodelne baterije Ferrarija, morebitnega prikrivanja pretoka energije in nabiranja goriva v akumulatorjih pred injekcijskimi šobami je zdaj v prvih vrstah spet veselo.

Pozimi so bile na to temo dorečene različne tehnične smernice, ki naj bi izključevale morebitne trike. PrednostFerrarija v motorni moči ostaja in Mercedes poizkuša na vse pretege priti v korak s Ferrarijem. V Spaju smo videli, da ima Mercedes prav pri vzdržljivosti, težave z motorjem zadnje verzije, ki jo je zagodel tako Kubici kot Perezu.

Zaključek nasprotnikov: »Gotovo je nekaj zelo pametnega, kar počnejo tam. In če je zakonito, jim lahko rečete le kapa dol..«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Nič ne pomaga motor, če je vse ostalo bolj kot ne povprečno. Zato bo Merc svetovni prvak, drugi bo RBR in tretji bo Ferrari.
17.9.2019 14:14:44
andrej
enzo bi se obračal v grobu če bi prebral tvoj komentar o pomembnosti motorja
17.9.2019 15:57:02
spartan
Verjetno bi se, ja Ampak rezultati kazejo, da je motor le ena od delov sestavljanke. Ne pa vse. Ker potem bi bil Ferrari sv. prvak
17.9.2019 21:24:40
tadejkrze
In tako tudi RBR ne bo drugi
17.9.2019 22:16:41
etilometer
Iz pogonskega sklopa ferrarija 🙃 itak, ferrari in Italijani so tak z motorji z notranjim izgorevanjem že od nekdaj na vrh. Za moje pojme so z razvojem boljši kot Nemci.
17.9.2019 22:38:26
Mario84
Fora je v tem, da ferrari ni vedel da bo imel tolk mocen motor, po moje so tukaj se sebe presenetili. Drugo spremenili so pravila prednjega krilca, in so sli na foro da bojo s prednjim krilcem kompenzirali izgubo na sasiji ki ne bo ustvarjala pritisk dol, ampak cim manjsi upor. No to s prednjim krilcem se jim ni izslo, dobili so pa mocen motor. Ce bi nadeljevali koncept iz leta 2015/16 in se danasnji motor, bi bili razred zase.
18.9.2019 1:08:45
Fero
Mercedes se zaveda kako je moč pomembna. Res je da imajo najboljši dirkalnik, ampak če Ferrari najde pravo rešitev in izboljša dirkalnik, potem bi s tem motorjem prevladali.
18.9.2019 6:26:52
hubertfast
Počakajmo, da FIA ugotovi nepravilnosti, pa se bomo potem pogovarjali : )
18.9.2019 6:37:01
Fero
Kaj pa če jih ni?
18.9.2019 8:05:50
2fast4y
Vedno kadar Ferrari premaga nepremagljivega in vsemogočnega Merca je Wolf takoj dve uri v Fia bivalniku....brž za njim pa ponavadi prileti še Horner in potem oba jokata in grozita, pritiskata na Fio, kako je vse nelegalno, neregularno in nepošteno...
18.9.2019 8:36:45
delfy
@2fast4y: točno tako!
18.9.2019 9:02:25
kumrcah
... Sej so ze lansko leto imeli 15 senzorjev na baterija, zdej je ze motor z notranjim izgorevanje, itd. Kako je lahko merc imel v prvih leti tut do 80 konjskih moci vec... Pa ni blo nobenih fia ukrepov. Pac mal so zaspali, ker aerodinamicno so zlo mocni zrd downf. Ce bi bilo drugace bi bila ze panika bi tut na motorju delal veliko vec...
18.9.2019 9:18:01
hubertfast
Glej, tako je, da bo FIA zdaj vse lepo pregledala. Če jih bodo dobili z prsti v marmeladi bodo to elegantno utišali. Če je pa vse ok, pa bodo vse povedali Mercedesu kako to funkcionira 😂😂😂
18.9.2019 11:17:55
Fero
A je mogoče kdo preveril, če ni na dnu dirkalnika luknja in dodatno poganjata z nogami. :-)
18.9.2019 12:13:28
Senna4Ever
Jaz pa menim, da ima aerodinamika vseeno malo večji pomen kakor je navedeno v članku. Se strinjam, da je motor na ravninah najpomembnejši faktor, ampak če bi bil edini oz. če je vse ostalo zanemarljivo, potem bi morale biti Alfe in Haasi višje pa niso bili. Enako je tudi z Renaultom, če jim je k zelo dobri uvrstitvi pripomogel zgolj motor, bi morali biti vsaj enako dobri tudi pri Mclarnu pa niso bili. Moj zaključek je ta, da imata moštvi Ferrari in Renault najbolj primeren bolid za dirkališča kot je Monza. Že če pogledamo koncept prednjega krilca, je ta pri Renaultu kar precej podoben tistemu pri Ferrariju, celovit aero paket pa je itak še marsikaj drugega kot le to.
18.9.2019 13:18:40
Asinorampante78
Mislim da se je Schumi 2011 bolj švical kot letos leclerc... Schumi pa Lojze sta imela isti motor.. Poglejte ko se vrže vn iz zavetrja kar obstane... https://youtu.be/V7_SnEQdZpY
18.9.2019 14:59:29
Asinorampante78
No mislim da je Schumi imel boljšega... Pri 6:10 je dobro videt kako Lojze boljše zdela ovink in u zavetju ne more mimo...
18.9.2019 15:07:41
andrej
ni imel takrat šumi starejše gume ? no kakorkoli takrat je mclaren bil boljši dirkalnik
18.9.2019 18:20:47
Asinorampante78
Šumi je imel probleme s gumami.. No mercedes jih je imel...
19.9.2019 16:09:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija