Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Kvalifikacije
Kako sta Leclerc in Ferrari ukradla šov?
Charles Leclerc je bil po kraji šova v kvalifikacijah za VN Singapurja več kot navdušen nad svojim nepričakovanim najboljšim štartnim položajem.
Milan Klemenc
22. september 2019 | 11:14:22

Mercedes in Red Bull sta bila ta vikend nedvomna favorita za osvojitev najboljšega štartnega položaja. Na tej progi potrebuješ veliko downforcea in nihče ni računal na konjenico in Maranella, ki je  z Leclercom  tekmece dobesedno šokirala. Če ste po kvalifikacija pogledali obraz Tota Wolfa, bi lahko uporabili skoraj pregovorno  frazo »ko jagenčki obmolknejo«, tako je v soboto izgledal pult okoli Wolfa.

Leclerc in Ferrari sta medtem iskala način za tretjo zaporedni najboljši štartni položaj, ki sta ga po predvidevanjih in samih napovedih lahko le sanjala. Kot je v pogovoru za F1 Sky povedal Lecerc »Počutim se neverjetno in mislim, da je to najbolj nepričakovano prvo štartno mesto«.

Leclerc ima zdaj več najboljših štartnih mest kot katerikoli drugi dirkač v sezoni 2019.

»Nepričakovane stvari so vedno najboljše. Definitivno se počutim noro.«

Kako je to storil Ferrari?

Čeprav je Ferrari v Marina Bay prispel z aerodinamičnimi nadgradnjami osredotočenimi predvsem na sprednje krilce in nos dirkalnika, je Leclerc razumljivo presenetil s takojšnjim skokom zmogljivosti.

Ferrari v tej sezoni s posodobitvami še ni uspel doseči kakršnihkoli vidnih rezultatov, ekipa pa je v petek opravila najboljši preblisk za sekundo počasneje kot sta to storila Mercedes in Red Bull. Bili so preprosto premalo hitri ali pač prepočasni.

Toda potem je prišla sobota in dirkalnik je kar naenkrat zaživel in Leclerc je bil najhitrejši na zadnjem prostem treningu in nato je po napaki Vettla v Q3 sledil še najboljši štartni položaj. Na koncu je mogoče Ferrari celo razočaran, ker niso zaprli sprednje vrste, kar je nekaj česar v soboto zjutraj nihče ne bi niti pomislil, kaj šele napovedal.

»Vedeli smo, da smo sabo prinesli nov obetajoč aero paket, ki naj bi šel v pravo smer," je za Sky F1 izjavil šef ekipe Mattia Binotto. »Bilo je celo bolje, kot smo upali.« To kar je povedal Binotto, ni bilo vidno samo v njim prijaznem prvem sektorju, kjer je Ferrari kar cvetel, kar je potrdil tudi Toto Wolff: »Na ovinkih dobijo nekaj desetink, kar je za nas najbolj presenetljivo. Povsod jim je šlo le hitreje.«

Kot pravi Binotto, Ferrari začenja reševati svoje slabosti.

»Mislim, da je pomembno in dobro vedeti, da dirkalnik razvijamo v pravi smeri, saj nam bo to koristno tudi za naslednje leto« in dodal »Zmagi v Spaju in Monzi sta bili zagotovo velik motivacijski faktor in sta delovali kot pospešek za ekipo. Sem smo prihajali v upanju, da bomo morda lahko naredili nekaj posebnega in danes storili prav to. Mislim, da je pomembno, da smo ugotovili, kje so pomanjkljivosti in jih sedaj odpravljamo. Še vedno verjamem, da so tudi drugi zelo močni. Res pa je, da moramo na nekaterih področjih zapolniti vrzeli, veseli pa nas, da smo vendarle na pravi poti.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija