Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Hamilton in Bottas
Je med njima še kaj ekipnega duha?
Mercedesova dirkača Valtteri Bottas in Lewis Hamilton trdita, da se želita izogniti še eni mučni izkušnji z ekipnimi ukazi.
Milan Klemenc
27. september 2019 | 16:48:27

Bottasova dirka v Singapurju je bila uničena, ko ga je ekipa pozvala, naj zmanjša tempo in zadrži dirkače za sabo z namenom, da naredi »luknjo«, da bo lahko Hamilton po opravljenih postankih prišel pred njega.

»Niti jaz, niti Valtteri nisva sodelovala v strategiji,« je vztrajal Hamilton ob vprašanju o spornem pozivu. »Ekipa je sprejela napačno odločitev in izbrala je četrto in peto mesto,« je dejal. »Mislim, da Valtteri ve, da ni šlo za favoriziranje znotraj ekipe. Nismo bili v položaju v katerem smo želeli biti in morali se bomo močneje potruditi, da se nam ne pripeti ponovno isto.«

V kolikor ne bi bilo moštvenega ukaza, ki je Hamiltonu rešil četrto mesto,  bi bil Bottas pred njim in bi se moral sprijazniti s petim mestom. Bottas je ponovno postal lojalni »wingman« in ugodil zahtevam moštva. Ne želi pa, da to ponovi na kateri od dirk, do konca leta 2019.

»V torek sem bil v tovarni in smo imeli sestanek o tem,« je povedal medijem v Sočiju. »Z ekipo vse podrobno analiziramo.«

Na vprašanje o podrobnostih pogovora je Bottas odgovoril; »To bomo ohranili samo za nas, o čemerkoli smo že govorili.« 

Jasno pa je povedal, da pričakuje »quid pro quo« (nekaj za nekaj) zato, da je igral vlogo varuha, ter jasno nakazal, da pričakuje od svojega moštvenega kolega nekaj v zameno.

»Imamo jasna pravila, ki veljajo v obeh smereh. Enaka sta. Tako je,« je komentiral. »Toda le prepričati se moramo, da ne bom več v takšni situaciji.«

Hamilton je dejal, da ta konec tedna ne pričakuje, da bi moral Bottas ponovno igrati podporno vlogo, kljub grožnji Ferrarija. »Osebno mislim, da ne,« je dejal in dodal, da se ni nikoli želel zanašati na ukaze ekipe in, da želi nekoga premagati na progi. »To ni bila nikoli moja filozofija. Delo želim opraviti sam in sem mnenja, da ne potrebujem pomoči pri opravljanju svojega dela, za katerega vem, da ga lahko opravim, razen če moja ekipa očitno ve, da je nekaj bolje v smislu, da bi ves vikend lahko opravili še bolje.«

Vprašanje ekipnih ukazov je še posebej boleče za Bottasa, ko se gre za Soči, saj so mu lansko ukazali, naj preda vodstvo in končno zmago Hamiltonu, da bi mu pomagal v boju za naslov prvaka.

»Sovražim to izkušnjo in želel sem si, da ne bi bil na tem položaju,« se je Hamilton spomnil lanske dirke.

Bottas zagotovo ne bo pri volji, da bi se šel lanske ponovitve in verjame, da mu prizorišče dolguje zmago, ki se ji je moral odreči. »To mi daje samozavest in voljo, še posebej, ko veš, da je to ena izmed prog, ki ti odgovarjajo. To je lep način za začetek vikenda, ampak v vsakem primeru vedno začneš z ničle.«

Velika razlika med lansko in letošnjo sezono je ta, da je letos Bottas teoretično še vedno v igri za naslov prvaka. Na točkovni lestvici je na drugem mestu, s 65 točkami zaostanka za Hamiltonom in z več kot 30 točkami prednosti pred Leclercom, Verstappnom in Vettlom.

Bottas na to odgovarja; »O tem v resnici ne razmišljam preveč in razmišljam le o svojem in našem nastopu kot ekipa. Še vedno je treba nabrati kar nekaj točk do konca leta in zato sem prepričan, da moramo še naprej nastopati kot ekipa, da dobimo največje število točk.«

»Osredotočen sem na kratkoročne cilje in ta konec tedna grem na zmago. Potem pa je že skoraj konec leta, bomo videli.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RenaultF1
Ha ha kaksno sprenevedanje. Seveda proti Rosbergu je jokal da naj ga vendar zaustavijo ...
27.9.2019 18:51:57
andrej
in pol bom naslednjih 20 let poslušal in bral o največjem dirkaču v f1 lewisu hamiltonu... sam pa vem da ni nadčlovek in ga sodelavci z istim materialom lahko tudi kdaj pa kdaj premagajo (alonso, rosberg, button, bottas)
27.9.2019 20:03:59
tadejkrze
Ni nadčlovek, je pa od vseh voznikov verjetno najbljižji. Če že ne drugega, samo na podlagi izkušenj.
27.9.2019 20:06:01
Soling
Seveda je odvisno tudi od dnevne forme, vendar malo je dirk, odkar je Lewis Hamilton v f1, da je ostal pod stopničkami. Konstantnost je njegova vrlina. V Bottasu ima prvič od kar dirka, dirkača št. 2. Pa še Bottasu so pustili zmagat kakšno dirko.
27.9.2019 20:35:27
duss
Dobr je Bottas, da je tako ubogljiv. Dejansko ni neki hudo pocasnejsi od hamiltona in bi se v nekih drugih pogojih komot bojeval za naslov. Ga pa mostvo s temi ukazi pocasi ampak vztrajno ponizujejo in spreminjajo v Barichellota. Vsaj jaz tko vidim.
28.9.2019 10:20:06
kimikaze
Seveda Bottas ni veliko počasnejši, problem pa je da je V nekih drugih pogojih, kjer ne bi bilo kot beli dan očitno boljšega Hamiltona bi se pa verjetno res bojeval za naslov. Sicer pa Bottas dobro ve kaj je podpisal in očitno se tudi strinja. Točno je vedel da če ne bo premagoval Hamiltona bo wingman. In boljših pogojev kot jih je imel letos, bo jih še težko kdaj imel. Celo Hamilton je startal v sezono malo z levo nogo, tudi dirkalnik mu ni ravno čisto odgovarjal. Praktično je šlo Bottasu na začetku sezone šlo vse na roko, pa več kot 2 zmagi ni uspel iztržit.
29.9.2019 21:48:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija